Česká kuchyně se pyšní omáčkovými poklady, které odolávají vlivu cizích kuchyní a zůstávají stálicí na našich stolech. Jsou jednoduché, chutné a jejich příprava je často rituálem, který spojuje rodinu. Připravte si lžíci a nechte se inspirovat našim výběrem receptů. Všechny suroviny potřebné k přípravě těchto receptů zakoupíte v prodejnách PENNY po celé České republice.
Hovězí po cikánsku s rýží
Název „po cikánsku“ nemá nic společného s kuchyní žádné konkrétní národnosti. Pravděpodobně pochází z vojenského slangu, kdy se maso opékalo na rožni a omáčka i příloha se připravovaly zvlášť. Pokrmy „po cikánsku“ pronikly do restaurací i kuchařek už v 19. století, často inspirovány romantickými představami, jako třeba ukazuje opera Carmen.
4 porce | Příprava: 20 minut | Pečení: 2,5 hodiny | Vaření: 30 minut
Na základ:
- 750 g hovězího zadního masa
- 70 g špeku, nakrájeného na špalíčky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 60 g sádla
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 70 g rajčatového protlaku
- 7 lžic bílého vinného octa
- 150 g červené papriky, zbavené stopek a semínek, nakrájené na nudličky
Na dokončení:
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
- 1 červená a 1 žlutá paprika, nakrájené na nudličky
- 2 hrsti cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky
- 2 sterilované okurky, nakrájené na kolečka
- dušená rýže k podávání
- Maso očistěte, udělejte do něj otvory a prošpikujte špekem. Osolte, opepřete a svažte provázkem.
- V kastrolu rozehřejte sádlo a maso opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
- Do výpeku přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Vmíchejte protlak, chvíli restujte, přidejte ocet a nechte odpařit tekutinu.
- Přidejte papriku, zalijte 700 ml vody a promíchejte. Vraťte maso do kastrolu, přiklopte a pečte při 150 °C 2,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Na másle si připravte světlou jíšku, kterou omáčku zahustíte. Vařte ještě 30 minut a poté rozmixujte nebo propasírujte.
- Na oleji opečte cibuli, papriky, cherry rajčata a okurky. Přidejte je do omáčky.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte s rýží. Pro ozvláštnění můžete rýži smíchat s nasekanou petrželkou.
Štěpánská hovězí pečeně s knedlíkem
A co „Štěpánská“? Někdo si ji spojuje se svátkem svatého Štěpána, ale pravda může být jiná. Možná název pochází od Štěpánky Belgické, manželky neblaze proslulého korunního prince Rudolfa. Rakouská kuchyně totiž nabízí pokrm „Stephaniebraten“, což je sekaná nebo pečeně plněná vejci a okurkami.
6 porcí | Příprava: 15 minut | Opékání: 10 minut | Pečení: 1,5 hodiny
Suroviny:
- 900 g hovězího zadního masa
- 100 g špeku, nakrájeného na špalíčky a vychlazeného
- 3 vejce, uvařená natvrdo a oloupaná
- sůl, pepř
- 1 lžíce sádla
- 50 g másla
- 200 g cibule, nakrájené nadrobno
- 2 mrkve a 1 petržel, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička krystalového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- koření: 7 kuliček pepře, 4 nového koření, 2 bobkové listy
- kynutý knedlík k podávání
- Maso prošpikujte špekem a vložte do něj vejce. Svažte provázkem. Osolte, opepřete.
- Na sádle a třetině másla maso opečte dozlatova, odložte stranou. Na výpeku osmahněte cibuli, špek, zeleninu a protlak. Posypte cukrem, promíchejte a zaprašte moukou.
- Zalijte vývarem, přidejte koření a vraťte maso do kastrolu. Přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 – 2 hodiny. Občas podlijte vývarem nebo vodou.
- Měkké maso vyndejte na talíř, přikryjte alobalem a nechte odležet, omáčku propasírujte, prohřejte, podle chuti dosolte a zjemněte zbylým máslem.
- Maso zbavte provázku, nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, knedlíkem a pažitkou.
Pivní guláš
5 porcí | Příprava: 10 minut | Vaření: 60–90 minut
Suroviny:
- 750 g hovězí kližky, nakrájené na kostky
- 3 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce mleté papriky
- sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky kmínu
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml hovězího vývaru
- 150 ml světlého piva
- 1–2 krajíce chleba na zahuštění
- majoránka, křen, cibule na ozdobu
- knedlík nebo chléb k podávání
- Na sádle osmahněte cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho.
- Vmíchejte papriku, česnek, kmín, protlak a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, ztlumte teplotu a přiklopte. Vařte 60–90 minut, maso podlévejte pivem.
- Guláš zahustěte rozdrobeným chlebem, dochuťte majoránkou a servírujte s chlebem či knedlíky. Ozdobte cibulí a křenem.
Zajímavost na závěr
V české kuchyni je typické podávání omáček s knedlíky, což je kombinace, která se stala jedním z nejvýraznějších rysů české gastronomie. Knedlíky slouží nejen jako příloha, ale také jako prostředek, kterým se omáčka „vytírá“ z talíře, což je považováno za tradiční a téměř nepostradatelnou součást českého stolování.
|
Více naleznete na PENNY.CZ
Nový komentář