Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (studeného)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- kůra z 1 citronu (nebo dle chuti)
- špetka soli
- džem na slepování (např. rybízový)
Postup
Do mísy prosijte hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Rychle zpracujte všechny ingredience v hladké těsto. Pracujte co nejrychleji, aby se máslo nezačalo zahřívat. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit do lednice alespoň na 1–2 hodiny (nebo ideálně přes noc).
Předehřejte troubu na 170–180 °C.
Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na tloušťku asi 3–4 mm. Vykrajujte různé tvary – vždy je dobré mít jednu část plnou (spodní) a druhou s otvorem uprostřed (horní díl). Přeneste vykrojené tvary na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 8–10 minut, dokud nezačnou okraje cukroví lehce zlátnout. Sledujte je, aby se nepřipálily. Nechte cukroví vychladnout na plechu, protože po upečení je křehké.
Až je cukroví úplně chladné, na plné díly (spodní část) naneste trochu džemu. Přiklopte dílem s otvorem (horní část) a lehce přimáčkněte. Hotové cukroví můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Tipy
Linecké cukroví chutná nejlépe, když se nechá alespoň pár dní odležet v chladu, aby se chutě spojily.
Pro nejlepší výsledek používejte kvalitní máslo a domácí džem.
10 tipů, jak ozvláštnit linecké cukroví
Použijte voňavé koření
Přidejte do těsta špetku skořice, vanilky, mletého badyánu nebo perníkového koření. Cukroví získá zajímavou vůni a chuť.
Kakao do těsta
Část mouky nahraďte kakaem, čímž vytvoříte kakaové linecké cukroví. Můžete kombinovat světlé a tmavé tvary pro kontrast.
Ořechová varianta
Do těsta přidejte jemně mleté ořechy (lískové, vlašské nebo mandle). Ořechy dodají cukroví netradiční chuť.
Citrusová vůně a chuť
Místo citronové kůry zkuste pomerančovou nebo limetkovou kůru. Cukroví bude krásně svěží a neobvyklé.
Plnění jinými náplněmi
Kromě tradičního rybízového džemu zkuste višňový, meruňkový, pomerančový nebo marmeládu s kapkou alkoholu (např. rumu).
Čokoládová poleva
Spodní část cukroví namočte do rozpuštěné čokolády nebo čokoládou ozdobte vrchní díl.
Přidání mandlových plátků
Před pečením posypte tvary jemnými plátky mandlí pro křupavost a elegantní vzhled.
Barevné zdobení
Použijte barevné posypy, perličky nebo jedlé třpytky na vrchní díly, aby cukroví vypadalo slavnostně.
Experiment s tvary
Místo klasických srdíček a koleček zkuste vykrajovat netradiční tvary, jako jsou vánoční stromky, hvězdičky nebo zvířátka.
Smetanové krémy nebo nugát
Pro slepování místo džemu použijte nugátový krém, mascarpone smíchané s cukrem nebo jemný čokoládový ganache.
Tyto nápady dodají vašemu lineckému cukroví nový šmrnc!
Dobrou chuť a krásné Vánoce přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
U nás je tradiční linecké ta kytička nebo kolečko s marmeládovým středem. Z těsta na linecké jsou potom stromečky, tři hvězdičky různých velikostí slepené a posypané sekanými pistáciemi a medvědi s mandlí. Ty jsem jednou upekla pro Emu, méďa jednou packou drží mandli a zadní díl má kuličku jako ocásek. Po vychladnutí se ty dva díly slepí. Malá si vánoční talíř bez medvědů prý nedovede představit a to bývají ještě tučňáci. Co se u nás moc neujalo je linecké slepené nutelou, taky jsme to zkusili.
Včera jsem dělala linecké s citronovou kůrou i šťávou a kakaové s čokoládovými drobením. Bála jsem se toho drobení, že bude dělat rotiku při vykrajování nebo se rozteče při pečení. Ale zůstalo pěkně tam kde mělo a povedlo se. Budu ještě zdobit citronové citronovou polevou a čokoládové asi nechám jen tak... Čokoláda mi přijde už moc a marmeláda by možná zabila čokoládové kousky
Třeba mi někdo poradí...??
Už hodně let dělám různé varianty zdobení lineckého - vypadá to pak že mám více druhů. Samozřejmě peču i různé tvary