Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 500 ml silného masového vývaru
- 200 g zakysané smetany
- 80 g mletých mandlí
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek nastrouhaného křenu
- sůl a cukr dle chuti
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo a smíchejte ho s moukou, abyste vytvořili světlou jíšku. Přilijte silný masový vývar a za stálého míchání vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezačne houstnout. Do zhoustlé omáčky vmíchejte zakysanou smetanu.
- Přidejte nastrouhaný křen a mandle a oslaďte dle chuti.
- Omáčku přiveďte k varu a poté ji odstavte z ohně. Rozmixujte dohladka.
- Na talíři servírujte plátky opečeného uzeného masa a přelijte je připravenou křenovou omáčkou.
- Toto jídlo se tradičně podává s houskovými knedlíky, noky nebo rozpeky.
Tipy
- Pokud máte rádi pikantnější omáčku, můžete přidat více nastrouhaného křenu.
- Mandle přidávají omáčce zajímavou texturu a chuť, ale pokud je nemáte, můžete je vynechat.
- Omáčka by měla být krémová a bohatá na chuť, takže neváhejte upravit množství smetany či křenu dle vás.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář