IMG_6037.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 ml silného masového vývaru
  • 200 g zakysané smetany
  • 80 g mletých mandlí
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek nastrouhaného křenu
  • sůl a cukr dle chuti

Postup

  1. V hrnci rozpusťte máslo a smíchejte ho s moukou, abyste vytvořili světlou jíšku. Přilijte silný masový vývar a za stálého míchání vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezačne houstnout. Do zhoustlé omáčky vmíchejte zakysanou smetanu.
  2. Přidejte nastrouhaný křen a mandle a oslaďte dle chuti.
  3. Omáčku přiveďte k varu a poté ji odstavte z ohně. Rozmixujte dohladka.
  4. Na talíři servírujte plátky opečeného uzeného masa a přelijte je připravenou křenovou omáčkou.
  5. Toto jídlo se tradičně podává s houskovými knedlíky, noky nebo rozpeky.

Tipy

  • Pokud máte rádi pikantnější omáčku, můžete přidat více nastrouhaného křenu.
  • Mandle přidávají omáčce zajímavou texturu a chuť, ale pokud je nemáte, můžete je vynechat.
  • Omáčka by měla být krémová a bohatá na chuť, takže neváhejte upravit množství smetany či křenu dle vás.

Dobrou chuť přeje Elly.