Sladké a šťavnaté třešně jsou opravdickou peckou těchto dní. Pochutnejte si na nich přímo ze stromu, natrhejte si košík na koláče a bublaniny, ale nezapomeňte si uvařit zásoby na zbytek roku. Jaké? No přece džemové. Malé skleničky se voňavým pokladem vám budou ještě dlouho připomínat léto.
Uvařit si domácí džem není nic těžkého. Určitě to zvládnete i vy, stačí jen ty nejlepší suroviny, které můžete sehnat. K ztuhnutí džemu můžete použít přírodní pektin z citrusových plodů a mít tak úplně přírodní pochoutku. Kdo se raději spolehne na klasický želírovací cukr nebo jiné přípravky, určitě může.
Přírodní pektin koupíte v některých prodejnách se zdravou výživou nebo v e-shopech. Stačí do googlu zadat spojení „přírodní pektin“. 10 g vyjde zhruba 25 až 30 Kč a vystačí na 1 kg ovoce.
Základní „obyčejný“ třešňový džem je skvělý. Není potřeba nic jiného než cukr a pektin. Jenže když k němu přidáte ty správné suroviny, vykouzlíte úplný chuťový požitek. Dnes pro vás mám pár tipů co se k třešním hodí a jaké džemy jsem vyzkoušela já.
Základní třešňový džem
- 1 kg zralých třešní
- 500 g cukr krupice
- 10 g přírodního pektinu
Třešně vypeckujte a dejte do hrnce, na plotnu, kterou jste zapnuli na mírnou teplotu. Kdo má strach, že se mu třešně budou připalovat, může přidat maličko vody, ale opravdu jen 50 - 100 ml.
Přikryjte hrnec poklicí a nechejte bublat asi 20 minut. Sundejte poklici. rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Podle toho jestli chcete v džemu kousky ovoce nebo ne.
Cukr promíchejte s pektinem a rychle vmíchejte do ovocné směsi. Důkladně promíchejte a vařte dalších pět až deset minut. Džem začne hned houstnout a vy jej nalijte do připravených, důkladně vyčištěných a nahřátých sklenic. Zavíčkujte a nechejte vychladnout, případně ještě zavařte v hrnci nebo troubě.
Třešňový džem s čokoládou
- základní třešňový džem
- 200 g kvalitní čokolády Lind s vysokým obsahem kakaa
Uvařte džem jako v předchozím receptu a těsně před plněním do sklenic do něj zamíchejte nahrubo nasekanou čokoládu. Část čokolády se rozpustí a část zůstane vcelku. Úžasná pochoutka!
Třešňový džem s likérem Thibarine
- základní třešňový džem
- 80 ml datlového tuniského likéru Thibarine
Já jsem pracovala s úžasným likérem, který jsem si přivezla z Tuniska. Vy můžete použít třeba griotku nebo jiný oblíbený likér. Ten vmíchejte do džemu opět těsně před plněním.
Pozor! Tahle verze není vhodná pro děti.
Třešňový džem s tonka fazolemi
- základní třešňový džem
- 1/4 tonka fazole - nastrouhané
Co jsou to TONKA FAZOLE?
Aromatické koření, které se strouhá do sladkých pokrmů a dodá jim velice zvláštní chuť. Ve skutečnosti nejde o fazole, ale fermentovaná semena kvetoucího stromu Dipteryx odorata. Využívají se nejen v gastronomii, ale take v parfumerii a farmacii. Pro obsah látky kumarin, která může mít ve vyšší koncentraci negativní vliv na zdraví, je v některých zemích jejich použití v gastronomii zakázáno.
My však použijeme pouze špetku, k dochucení kila třešní, takže nemusíte mít strach. Kousíček tonka fazole nastrouhejte do džemu zároveň s vsypáním cukru a pektinu. Povařte.
Třešňový džem s barevným pepřem a tymiánem
- základní třešňový krém
- několik snítek tymiánu
- 1 lžička mletého barevného pepře
Pikantní kořeněná verze džemu se bude skvěle hodit především do zajímavých dezertů. Zkuste ním potřít třeba čokoládový dort nebo přidat pár lžiček do jogurtové zmrzliny. Základní třešňový džem dochuťte pepřem a tymiánem asi pět minut předtím, než vsypete cukr s pektinem.
Napadají vás další zajímavé chuťové kombinace? Nebo máte raději tradiční chutě?
Čtěte také
Jahodové džemy - s limetou, pepřem i vanilkou
Třešňová zmrzlina s čokoládou
Nový komentář
Komentáře
Tak jsem včera vyzkoušela udělat třešně-čokoláda a je vynikající, mohu jen doporučit.
Já si rady a tipy uložím, určitě letos něco využiju, na marmelády, džemy a zavařování se chystám...
vypadají lákavě
ToraToraTora — #14To zní perfektně, myslím, že u nás doma by to mělo větší ohlas než džem s čokoládou. Třešňový se chystám právě dělat, takže díky za tip!
Já to mám nejjdnodušídžem,marmeládu nejím,tak ani nedělám a ani ovoce nečesám Mě ani na ten s čokoládou nenalákáte. Dám si jen tu čokoládu
misa.35 — #19 ... a koukám, že podle tohoto odkazu je to všecko ještě dál než těch 100 km já teda ráda cestuju, ale vesměs motivace k tomu je jiná, než česání ovoce. Tuhle jsem sice četla v nejmenovaném časopise reportáž o tom, jak mladá dvojice jela česat třešně na Nový Zéland, což bylo docela zajímavé, no ale zas nemusím zkusit úplně všechno.
elly — #20 Ale no jo. Jsem holt líná, a než bych jela někam 100 km kvůli třešním, a pak si s tím ještě doma dala tu práci, upatlala nádobí, tak si radši koupím pikslu džemu na Andělu v Delmartu. Vyjde to levněji, nezabiju tím fůru času, a výsledek je stejný.
Rikina — #16já bych to i okomentovala, ale raději mlčím Jak píše misa.35 — #19 misa.35.... A já k tomu jen napíšu, že kdo chce, hledá způsob a kdo nechce, hledá důvod
Rikina — #16 Kdo hledá najde http://www.mebio.cz/clanky/173-samosber-tresni-kam-na-tresne
hmmm, to s čokoládou
ToraToraTora — #14mňam! Přesně takhle voňavě chutná ten třešňový džem s Thibarinem...
Suzanne — #6 To se ještě někde dělá? Tam, kam jsme před 15 lety jezdili na samosběr, je dneska oplocený sad, hlídaný bezpečnostní agenturou, a ani náhodou tam žádný samosběr neprovozují. Další sad, kam jsme jezdívali, před cca 10 lety vykáceli a nasázeli tam jiné stromy. U známého na severu Čech, který měl v zahradě tři vzrostlé stromy a nechával lidi trhat třešně za směšný peníz, spadla půlka jednoho stromu po bouřce na barák, následně všechny stromy porazili, a teď má jednu malou višeň, která zatím skoro nerodí. Kolem silnic jsou lípy, topoly, kaštany, výjimečně sem tam nějaká švestka, jabloň nebo hrušeň. Já fakt nevím, kam bych šla na třešně za dvacku.
ToraToraTora — #14mňam
Prtávě včera jsem dělala druhou várku džemů a okořenila jsem třěšňový sklenkou whisky. Alkohol se vyvaří a zůstane příjemná vůně, která nijak neruší a dělá džem voňavějším a pikantnějším.
tak to vypadá na luxus-hmmmmm
nejlepší džem je višňový
s tou čokoládou to nezní špatně
Rikina — #5Mám třešeň na zahradě a protože jsem jediná, kdo u nás doma třešně jí, nestíhám spořádat celou úrodu, takže třešňový džem dělám každý rok.. je fakt výborný. Z kupovaných bych to taky nedělala...
Rikina — #5většině lidí z mého okolí rostou třešně zadarmo na zahradě :-) Taky jsou u nás všude kolem cest. Nikdo o ně nemá zájem, nikdo je netrhá...Anebo jak píše Suzanne, samosběr v sadech...když se chce, všechno jde
letos jsem děla z višní džem ale klasiku ničím nemíchám,třešňový jsem letos nedělala ještě jsou od loňska ve sklepě.ale džemy mám ráda nejen na palačinky ale i jen tak na chléb