hrachovka.jpg (343 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Sypete na kaši křupavou cibulku nebo čerstvou? Čím ji dochutíte? Takové obyčejné a tradiční jídlo, a přesto se jeho příprava liší podle kraje a podle rodinných receptů. Téměř vždycky se však vaří z hrachu sušeného, ne čerstvého.

Někdo nakonec kaši zjemní trochou zakysané smetany, další do ní přidá ocet, aby byla kyselejší. Jaký je váš rodinný recept?

Suroviny

  • 1 balení žlutého nebo zeleného hrachu (cca 400-500 g)
  • voda
  • 2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • černý pepř
  • klobása, okurka a chleba

Postup

Hrách vsypejte do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchněte. Dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl hrách ponořený a voda byla ještě asi tři centimetry nad něj. Nechejte přes noc namočené.

Na druhý den opět vlijte hrách do cedníku, propláchněte a vraťte do hrnce. Zalijte vodou, znova asi tři centimetry nad hrách.
Dejte vařit. Můžete sbírat pěnu z povrchu a po pul hodině hrách osolte. Hrách hlídejte, průběžně promíchávejte a v případě že je v hrnci málo vody, přidejte vodu. Až je hrách měkký, ochuťte majoránkou, pepřem, rozetřeným česnekem. Promíchejte a ještě 15 minut povařte.

Hotový hrách rozmixujte a kdo chce, může ještě zjemnit smetanou. Někdo nechává v hrachu trochu vody a hrachovou kaši zahustí trochou cibulové jíšky. Tu vmícháte do uvařeného hrachu, ještě 15 minut povaříte a rozmixujete společně.

Podávejte s křupavou cibulkou, čerstvým chlebem, opečenou klobásou, párkem nebo salámem a čerstvým chlebem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čočka nakyselo se sázeným vejcem

1.jpg (141 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Noky s fazolemi a vejcem

33.jpg (72 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama