DSC_8931.jpg (106 KB)

K bramborákům je to nejlepší pití studené mléko. Nebo to máte jinak? Někdo do bramboráků přidává slaninu, špek, cibuli, sýr nebo salám.  Jiný je má rád „jen tak“. Pouze z brambor. 

DSC_8907.jpg (100 KB)

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 4 – 7 stroužků česneku – rozpětí je velké, záleží na vaší chuti a síle česneku
  • 1 vrchovatá lžíce sušené majoránky (klidně i čerstvé)
  • čerstvě mletý pepř
  • drcený kmín
  • 150 ml horkého mléka
  • 1 vejce
  • 100 – 150 g hladké mouky 

Postup

Brambory oloupejte, omyjte, osušte.

DSC_8908.jpg (71 KB)

Česnek oloupejte.

DSC_8909.jpg (78 KB)

Brambory nastrouhejte. Já používám hrubé i jemné struhadlo a strouhám polovinu brambor najemno a druhou nahrubo. Líbí se mi, že jemné kousky brambor bramborák pěkně zahustí a drží díky nim pohromadě a hrubé kousky se zase postarají o křupavost.

DSC_8910.jpg (103 KB)

Z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu a ihned přelijte horkým mlékem. To zabrání zhnědnutí brambor. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem a přidejte vejce.

DSC_8918.jpg (104 KB)


Umíchejte těsto, které ještě dolaďte moukou. Nepřidávejte hned celé množství, ale jen tolik, kolik bude potřeba pro tu správnou konzistenci těsta. Těsto se musí dobře lít, ale zároveň musí být trochu zahuštěné. Rozehřejte si sádlo, ve velké pánvičce. Ideálně ve dvou. A v teflonových, ať se bramboráky nepřipalují. Nebojte, budete stíhat a práce bude lépe ubíhat.

DSC_8913.jpg (70 KB)

Bramboráky dělejte co nejtenčí, čím tenčí, tím křupavější. Smažte pěkně zprudka, ať jsou fakt křupavé.

DSC_8928.jpg (118 KB)

Nejlépe chutnají čerstvé, horké. Když stydnou, ztrácejí svou křupavost, ale pořád jsou úžasné.

Dobrou chuť přeje Elly.

Placaté jídlo na našem magazínu :-)

Domácí qurritos

qurrito.jpg (54 KB)

Vločkové placky z trouby

X-20170905113459790.jpg (112 KB)

Dokonalá domácí pizza

pizza.jpg (90 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit