K bramborákům je to nejlepší pití studené mléko. Nebo to máte jinak? Někdo do bramboráků přidává slaninu, špek, cibuli, sýr nebo salám. Jiný je má rád „jen tak“. Pouze z brambor.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 4 – 7 stroužků česneku – rozpětí je velké, záleží na vaší chuti a síle česneku
- 1 vrchovatá lžíce sušené majoránky (klidně i čerstvé)
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- 150 ml horkého mléka
- 1 vejce
- 100 – 150 g hladké mouky
Postup
Brambory oloupejte, omyjte, osušte.
Česnek oloupejte.
Brambory nastrouhejte. Já používám hrubé i jemné struhadlo a strouhám polovinu brambor najemno a druhou nahrubo. Líbí se mi, že jemné kousky brambor bramborák pěkně zahustí a drží díky nim pohromadě a hrubé kousky se zase postarají o křupavost.
Z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu a ihned přelijte horkým mlékem. To zabrání zhnědnutí brambor. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem a přidejte vejce.
Umíchejte těsto, které ještě dolaďte moukou. Nepřidávejte hned celé množství, ale jen tolik, kolik bude potřeba pro tu správnou konzistenci těsta. Těsto se musí dobře lít, ale zároveň musí být trochu zahuštěné. Rozehřejte si sádlo, ve velké pánvičce. Ideálně ve dvou. A v teflonových, ať se bramboráky nepřipalují. Nebojte, budete stíhat a práce bude lépe ubíhat.
Bramboráky dělejte co nejtenčí, čím tenčí, tím křupavější. Smažte pěkně zprudka, ať jsou fakt křupavé.
Nejlépe chutnají čerstvé, horké. Když stydnou, ztrácejí svou křupavost, ale pořád jsou úžasné.
Dobrou chuť přeje Elly.
Placaté jídlo na našem magazínu :-)
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Take pridavam do bramboraku trochu nakrajene anglicke slaniny.
dělate tady chutě na noc
Nedávno jsem je dělala, máme je rádi. Ale studené mléko se mi k nim nějak nehodí.
Bramboráky máme moc rádi.
Bramboráky dělám často a stejně jako v receptu, jen nedávám pepř...
bramboráky děláme často
...bramboráčky nám většinou připravuje maminka, máme je rádi všichni
Občas něco krom brambor a základu přidám. A mám od jedné paní moc dobré "placaté jídlo", taky z brambor
Díky za připomenutí, udělám je v týdnu na večeři.
Hned jsem dostala chutě.
miluji bramboráky! dávám do nich špek. to máme doma rádi :--) teda ne moc dietka :--)
Bramboráky ty přijdou k chuti vždy dobrá mňamka