DSC_0180.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Někdo dává přednost krémové verzi tradiční polévky. Jiný zase potřebuje v polévce kusy voňavých hub, brambor i zeleniny. Do jakého tábora patříte vy? 

Suroviny

  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek bulvového celeru
  • 4 brambory
  • 250 g lesních hub (můžou být i sušené nebo mražené)
  • sůl a pepř
  • trocha kmínu
  • trocha majoránky
  • zelená petrželová nať
  • trocha hladké mouky
  • trocha sádla
  • česnek podle chuti

Postup

Nejprve nakrájejte cibuli nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mrkev, celer i petržel oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo kolečka.

V hrnci rozpusťte trochu sádla, na kterém osmahnete cibulku dozlatova. Přidejte zeleninu, česnek a houby. Opékejte asi pět minut. Přidejte brambory. Ochuťte solí, pepřem, kmínem. Zasypejte asi třemi lžícemi hladké mouky. Promíchejte a chvilku opékejte.

Zalijte vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Máte-li zeleninový vývar, použijte raději místo vody ten.

Vařte do změknutí brambor. Okořeňte ještě majoránkou a ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rychlá kmínová polévka

kminova1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Polévka z pečené mrkve

mrkev1.jpg

Foto: Alena Kolaříková