Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 6 větších tortill
MASOVÉ RAGÚ
- 700 g mletého masa (ideální je směs vepřového a hovězího)
- 500 g rajčatové passaty (omáčka)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a pepř
- oregano
BEŠAMEL
- 600 ml polotučného mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
NA DOKONČENÍ
- 200 g strouhaného sýra (parmezán, gouda, ementál)
Postup
Hranatou zapékací mísu si vymažte lehce máslem. Ideální rozměr je takový, aby se vám do ní vešly tortilly na délku. Takže vybírejte podle velikosti tortill.
Připravte si jednotlivé části receptu - masové ragú, bešamel a nastrouhaný sýr.
Masové ragú
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na trošce olivového oleje. Až začne zlátnout, přidejte mleté maso. Promíchejte, osolte a ochuťte pepřem. Přidejte prolisovaný česnek.
Maso zalijte rajčatovou omáčkou. Opět promíchejte a nechejte spolu dusit asi pět minut. Ochutnejte a dolaďte podle vlastní chuti. Můžete přidat oregano, ale také tymián, ještě trochu pepře, dosolit. Kdo nemá rád nakyslou chuť rajčatové omáčky, může omáčku i lehce dosladit.
Masové ragú duste pod pokličkou, asi 15 minut. Záleží i na masu, které máte. Mělo by být měkké.
Bešamel
V hrnci si rozpusťte máslo. Vsypejte hladkou mouku a umíchejte hladkou jíšku. Zalijte mlékem a rozmíchejte. Ideální je použít metličku, kterou spolehlivě rozšleháte i případné hrudky. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vařte přibližně 20 minut a často míchejte.
Sýr
Nastrouhejte si sýr, kterým v závěru posypete povrch zapečených tortill. Používám nejčastěji goudu. Parmezán mi pro tyto účely moc nechutná.
Přišel čas všechny části zkombinovat dohromady.
Do každé tortilly dejte náplň z masového ragú. Opatrně zamotejte a skládejte vedle sebe do pekáčku. Až máte v pekáčku všechny tortilly (ideálně je, když vyplňují celý pekáček), zalijte připraveným bešamelem.
Zasypejte nastrouhaným sýrem.
Pečte asi 15 až 20 minut, na 180 °C. Po vytažení z trouby nechejte asi deset minut odpočinout. Tortilly se budou mnohem lépe krájet.
Podávejte samotné nebo s lehkým zeleninovým salátem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Těstoviny zapečené s tuňákem a rajčaty
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář