Tortilla, tedy chutná placka vyráběná nejčastěji z pšeničné či kukuřičné mouky, je pro mexickou kuchyni totéž, co pro evropskou kuchyni chléb či asijskou kuchyni rýže. Ačkoli se tortilla v posledních desítkách let začala častěji využívat i u nás, pravděpodobně asi všichni tušíme, že kořeny její historie sahají hodně hluboko. Málokdo už by ale hádal, že se jedná o dobu až 10 tisíc let před naším letopočtem. Jednalo se o hlavní pokrm Aztéků, kteří obývali Mezoameriku. Také Mayové se živili tortillami od pradávna.
Foto: Shutterstock
Tortilly vyráběné z kukuřičné mouky jsou původní a pocházejí z Mexika a Střední Ameriky. Pšeničné tortilly pak pocházejí ze severní oblasti Mexika.
Dodnes se vyrábějí ručně, ale také pomocí komerční výroby.
Tortilly jsou také základem tradičního španělského jídla Tortilla de patatas, v jehož základu nalezneme vejce cibuli, brambory a další zeleninu. Může být bezmasá či s masem a podává se jak teplá tak i ve studené variantě.
V mexické kuchyni se tortilla klasicky používá jako základ pro burrito. Naplní se a poté zaroluje tak, aby oba konce tortilly byly založeny. Náplň obvykle sestává z orestovaného či grilovaného masa, nakrájeného na nudličky, fazolí, zeleniny a omáčky ze zakysané smetany, guacamole či salsy. Celek se poté ještě zapéká nebo smaží. Lidé, kteří si chtějí připravit burrito doma často tápou, jak naplněnou tortillu správně zamotat. Přitom to není nic složitého.
Možností, jak připravit tortillu doma je mnoho. Pokud si tortillu koupíte již hotovou, můžete z ní rychle připravit hlavní chod jen tak, že si do ní vytvoříte chutnou náplň. Většinou pak tortillu rolujete nebo skládáte, jak je znázorněno ve videu.
- Masové varianty: Tortillu můžete naplnit kuřecím masem, vepřovým masem, tuňákem nebo ji využít jako základ na pizzu a poklást šunkou, salámem, sýry a rajčaty.
- Vegetariánské varianty: Místo masa sáhněte po tofu anebo se spolehněte jen na zeleninu. Výborná je také varianta se zelím anebo cottagem.
- Sladká varianta: Pokud máte chuť spíše na něco sladkého, můžete tortillu namazat nutellou nebo tvarohem a navrch naskládat ovoce, které máte rádi.
Zdroj info: historyofbread, wikipedia, YouTube kanál Crafted Foods a Thrillist
Čtěte také:
- Čokoláda povzbudí, ale může ve výjimečných případech i zabíjet. Roste na stromě a je silně spojená s Titanicem
- Maso versus sójové texturované výrobky: Z obou připravíte boloňské špagety i burgery, liší se však nutričně
Nový komentář