Když se mi před pár měsíci pokazil můj starý dobrý sendvičovač, tak to byla taková malá kuchyňská tragédie. V košíku na pečivo u nás totiž nikdy nechyběl toastový chleba, v lednici byly
"Kuchyňské topinkovače i sendvičovače jsou velice oblíbené v mnoha domácnostech. Splňují naše požadavky na teplé, ale přitom rychle připravené jídlo. Topinky a sendviče se snídají, obědvají, svačí i večeří. A nahrává jim i ten fakt, že existuje nekonečno variací na jejich přípravu. Fantazii se v tomto případě meze nekladou."
Začněme povídáním o topinkovačích. Když jsem byla v roce 1997 v Anglii, byl pro mě topinkovač naprostou novinkou. A toastový chleba, který jsme v něm připravovali, namazaný lehce máslem a marmeládou, to byla ta největší snídaňová lahůdka.
"Dnes je na trhu samozřejmě výběr z mnoha druhů topinkovačů, od mnoha firem. Liší se tím, co umí, materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, a také cenou. Zapomeňte na smažení topinek v přepáleném oleji. V topinkovači se připraví bez tuku a nemůžou se vám ani připálit. Jakmile je totiž topinka opečena, přístroj se automaticky vypne, některé přístroje topinku samy "vyhodí" ven."
Když budete topinkovač vybírat, určitě si zvolte ten, který má vyjímatelnou nádobu na drobky. Některé topinkovače navíc umí i rozpékat starší pečivo, které umístíte na výsuvnou mřížku nad topinkovačem. Lepší topinkovače mají šiřší štěrbinu na pečivo, do které se pohodlně vejde třeba i bageta.
Hotové topinky můžeme pomazat máslem, marmeládou, medem, sýrem nebo je obložit šunkou a zeleninou. Každý podle své chuti.
Podobným pomocníkem je také sendvičovač.
"Sendvičovače jsou chytré mašinky, které nám pomohou nejen s přípravou sladkých i slaných sendvičů, ale můžeme díky nim připravovat také omelety, vajíčka, zeleninu nebo grilované masové pochoutky.
Sendvičovače seženete v cenové relaci už od necelých tří set korun až do po dva tisíce.
"Dražší modely bývají vybaveny například akustickou signálkou, která nás upozorní, když je sendvič hotový nebo když je plocha dostatečně rozpálená. Liší se také výkonem, rychlostí pečení a také kvalitou povrchu. V souvislosti s kvalitou povrchu bych chtěl upozornit, že právě z tohoto důvodu není příliš vhodné vybírat mezi příliš levnými modely sendvičovačů. Ty bývají mnohdy vybaveny nepřilnavým povrchem spíše horší kvality."
Kdo chce svůj sendvičovač využívat opravdu naplno, může si pořídit model, který má vyměnitelné plochy. Můžete si zvolit, jestli využijete plochu na přípravu sendivčů, waflovač nebo grilovací plochu. Tento druh se také lépe čistí, protože se plochy dají vyjímat a mýt v myčce nádobí.
Nový komentář
Komentáře
Kdo by odolal této teplé úpravě. Je to geniální, když si můžete sendvič dopřát teplý a křupavý. Sendvičovač 3v1 je bez chybičky. Můžete si udělat i vafli.
Kromě klasických sendvičů se salámem a spol. děláme ještě tuňákové - namažu trošku hořčicí, na to tuňáka z konzervy, cibuli eventuelně olivy na plátky
*daisy*: Je to lepší než žemlovka
- tu já nerada, kdežto tousťák s jablky a rozinkami
. S nutelou a banánem to zas rádi
a
(
zbylé dávám i na sváču do školy druhý den).
Na slano ještě děláme paprikový salám a krenex a hořčice (horčicí mažu chleby, krenex dávám aqž na salám jako "prostřední" vrstvu
Žábina: me to prijde jako takova...variace na zemlovku
Ťapina: já dělala prvně s jablky - ale jen z toho světlého chleba - pomazala jsem toust máslem, na to nastrouhala jablka, pocukrovala, posypala skořicí a rozinkami...pak jsem je ještě pocukrovala i horké na talíři....chutná to zvlášť dětem...
Lissa: Já mám wafle nejradši s pomerančovou marmeládou (dovezenou z Anglie) a oslazenou kysanou smetanou. Někdy ještě přizdobím rozpuštěnou čokoládou. Jé, já bych si je dala.
JEŽIŠ!!! VyZkouším!!! Já jsem ale střevo!!
Žábina: zuleika: AHA, tak to jo, já myslela, že to vyskouším, ale mám doma akorát toustovač...
Žábina: Tak sendviče na sladko by mě v životě nenapadly, ale může to být dobrý
evusche: ne, na ty je právě speciálně ten vaflovač...
já dřív ten sendvičovač vymazávala olejem, pak jsem ho musela drhnout...teď to tam mrskám na sucho a poté ho utřu jen ubrouskem....
používám buď tmavý toust.chleba - ten dělám na slano-salám-sýr-cibule nebo světlý toust.chleba a to pak dělám na sladko - jablíčka se skořicí, banán s nutelou...
Lissa: a tady na vaření je recept na jablečné vafle, který mi kdysi dala kolegyně a ty jsou taky výborné....takové šťavnaté
a v čem se ty vafle dají udělat? V toustovači?
Vera1: Dietnější určitě.
, určitě mu to doporučím.
zuleika: To by bylo něco pro mého
Pajinka: mě tos tím medem příjde dietnější
...ale ono je to vážně dobrý, zkusili jsme to testnout na kámoších, nejprve nedůvěra a pak jsme letěli přikoupit tousťák
gerda: já tak do 1cm.)
Olina: Cibulka je fakt dokonalá.
, ale věřím, že našemu
by to chutnalo.
Vera1: Taky jsem to kdesi četla, tam do sendviče s banánem dávali nutelu - to taky nemusí být špatné, ale ještě jsem to nezkoušela, "sladký" chleba nemusím
Jednou mi zbylo uzený, tak jsem ho najemno nakrájela a s krenexem do sendvičů
Já v sendvičích můžu rajčata a musí tam bejt sejra. A máslem mažu tence vnější stranu obou plátků chleba, jak to bylo v návodu u sendvičovače.
to jednou obrátil a tu namazanou dal dovnitř a ta vnější byla taková divně suchá, ale i tak byli moc dobrý. Hlavně mi na sendvičích vyhovuje to, že se tam dá dát cokoli, co je po ruce a že se dají jíst i druhej den klidně studený. Jo a taky pórek mi v nich chutnal, ale to už je skoro jak ta cibulka, to musím vyzkoušet.
My doma milujem sendviče s cihlou + uzeným sýrem (+šunkovým salámem) + pórkem. Chutná to trochu jako římská pizza.
mám opravdu na mysli sendvič...tak tedy po pokladení banánu na krajíc, připlácnu druhým krajícem a zapíkám v sendvičovači, úžasně to voní