Když se mi před pár měsíci pokazil můj starý dobrý sendvičovač, tak to byla taková malá kuchyňská tragédie. V košíku na pečivo u nás totiž nikdy nechyběl toastový chleba, v lednici byly po ruce vždycky nějaké dobroty, které se daly na sendviče použít. Naštěstí jsme si už pořídili nového pomocníčka a s výběrem mi poradil pan Vývoda z kuchyňského studia.

"Kuchyňské topinkovače i sendvičovače jsou velice oblíbené v mnoha domácnostech. Splňují naše požadavky na teplé, ale přitom rychle připravené jídlo. Topinky a sendviče se snídají, obědvají, svačí i večeří. A nahrává jim i ten fakt, že existuje nekonečno variací na jejich přípravu. Fantazii se v tomto případě meze nekladou."

Začněme povídáním o topinkovačích. Když jsem byla v roce 1997 v Anglii, byl pro mě topinkovač naprostou novinkou. A toastový chleba, který jsme v něm připravovali, namazaný lehce máslem a marmeládou, to byla ta největší snídaňová lahůdka.

"Dnes je na trhu samozřejmě výběr z mnoha druhů topinkovačů, od mnoha firem. Liší se tím, co umí, materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, a také cenou. Zapomeňte na smažení topinek v přepáleném oleji. V topinkovači se připraví bez tuku a nemůžou se vám ani připálit. Jakmile je totiž topinka opečena, přístroj se automaticky vypne, některé přístroje topinku samy "vyhodí" ven." 

Když budete topinkovač vybírat, určitě si zvolte ten, který má vyjímatelnou nádobu na drobky. Některé topinkovače navíc umí i rozpékat starší pečivo, které umístíte na výsuvnou mřížku nad topinkovačem. Lepší topinkovače mají šiřší štěrbinu na pečivo, do které se pohodlně vejde třeba i bageta.      

Hotové topinky můžeme pomazat máslem, marmeládou, medem, sýrem nebo je obložit šunkou a zeleninou. Každý podle své chuti.

Podobným pomocníkem je také sendvičovač.

"Sendvičovače jsou chytré mašinky, které nám pomohou nejen s přípravou sladkých i slaných sendvičů, ale můžeme díky nim připravovat také omelety, vajíčka, zeleninu nebo grilované masové pochoutky.

Nejčastěji se v nich ale připravují právě sendviče. Můžete si vybrat z mnoha variací, jak sladkých, tak slaných. Nemusíte používat jen toastové chleby, ale spotřebujete i starší rohlíky nebo housky, do kterých dáte, co vám zrovna přijde pod ruku nebo k chuti. Klasickou kombinaci sýra a salámu můžete doplnit nejrůznější zeleninou, houbami nebo můžete zkusit sladké varianty. Stačí jen mezi dva toastové chleby vložit plátky jablka, trochu tvarohu a to vše prosypat cukrem a skořicí. Někdo si zase oblíbí sendviče namazané čokoládovou pomazánkou a proložené plátky banánů."

Sendvičovače seženete v cenové relaci už od necelých tří set korun až do po dva tisíce.

"Dražší modely bývají vybaveny například akustickou signálkou, která nás upozorní, když je sendvič hotový nebo když je plocha dostatečně rozpálená. Liší se také výkonem, rychlostí pečení a také kvalitou povrchu. V souvislosti s kvalitou povrchu bych chtěl upozornit, že právě z tohoto důvodu není příliš vhodné vybírat mezi příliš levnými modely sendvičovačů. Ty bývají mnohdy vybaveny nepřilnavým povrchem spíše horší kvality."

Kdo chce svůj sendvičovač využívat opravdu naplno, může si pořídit model, který má vyměnitelné plochy. Můžete si zvolit, jestli využijete plochu na přípravu sendivčů, waflovač nebo grilovací plochu. Tento druh se také lépe čistí, protože se plochy dají vyjímat a mýt v myčce nádobí.   

         
TÉMATA:
DŮM A BYT