Foto: Alena Kolaříková
Topinambury jsou méně známá surovina, která na první pohled trochu připomíná ošklivější brambory. Při kuchyňské úpravě není nutné je loupat, ale stačí je pouze omýt a odrhnout kartáčkem. Když je oloupete, můžete z nich připravit výborné pyré, třeba k masu nebo grilované zelenině. Nakrájejte je na plátky a v troubě z nich upečte chutné křupavé chipsy.
Jen dávejte pozor, topinambury mohou nadýmat.
Suroviny
- 600 g topinambur
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- bílý pepř
- sůl podle chuti
- několik snítek čerstvého tymiánu
- 1 litr kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
na servírování
- obyčejné nebo fialové brambory
- čerstvě mletý černý pepř
- čerstvé šalvějové lístky
- trocha olivového oleje
Postup
Rozehřejte hrnec a vlijte do něj olej. Až bude rozehřátý, vsypejte na něj nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte topinambury, nakrájené na větší kostky a společně restujte, až začne cibule i topinambury tmavnou.
Přidejte tymián, ochuťte solí a pepřem. Zalijte vývarem a vařte doměkka.
Poté vlijte smetanu, ještě pár minut provařte. Rozmixujte dohladka.
Ozdobte křupavými chipsy z fialových brambor a šalvěje. Jak na ně? Brambory nakrájejte na plátky a osmažte v oleji dokřupava. Stejně tak lístky šalvěje, osmažte v rozpáleném oleji dokřupava.
Dobrou chuť přeje Elly.
Tři skvělé krémové polévky
Foto: Alena Kolaříková
Celerová krémová polévka s hruškami
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Děkuji za recept. Z topinambur jsem zatím zkoušela salát. Ale velmi chutnají kozám. Jak nadzemní (to především), tak i podzemní část