IMG_20200906_213121.jpg (101 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Topinambury jsou méně známá surovina, která na první pohled trochu připomíná ošklivější brambory. Při kuchyňské úpravě není nutné je loupat, ale stačí je pouze omýt a odrhnout kartáčkem. Když je oloupete, můžete z nich připravit výborné pyré, třeba k masu nebo grilované zelenině. Nakrájejte je na plátky a v troubě z nich upečte chutné křupavé chipsy. 

Jen dávejte pozor, topinambury mohou nadýmat.

Suroviny

  • 600 g topinambur
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • bílý pepř
  • sůl podle chuti
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání

na servírování

  • obyčejné nebo fialové brambory
  • čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvé šalvějové lístky
  • trocha olivového oleje

Postup

Rozehřejte hrnec a vlijte do něj olej. Až bude rozehřátý, vsypejte na něj nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte topinambury, nakrájené na větší kostky a společně restujte, až začne cibule i topinambury tmavnou.

Přidejte tymián, ochuťte solí a pepřem. Zalijte vývarem a vařte doměkka.

Poté vlijte smetanu, ještě pár minut provařte. Rozmixujte dohladka.

Ozdobte křupavými chipsy z fialových brambor a šalvěje. Jak na ně? Brambory nakrájejte na plátky a osmažte v oleji dokřupava. Stejně tak lístky šalvěje, osmažte v rozpáleném oleji dokřupava.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tři skvělé krémové polévky

Česneková krémová polévka

11.jpg (69 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Celerová krémová polévka s hruškami

22.jpg (106 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Krémová houbová polévka

333.jpg (278 KB)

Foto: Alena Kolaříková