Tofu a zdraví

Tofu se vyrábí podobně jako sýr s tím rozdílem, že se jako základní surovina vezme sójový nápoj získaný ze sójových bobů, který se vysráží různými syřidly (např. pomocí mořské soli) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy čistě rostlinného původu, a proto je tolik vyhledávané především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejedí nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

Pochutnejte si na tofu

Dnes už seženeme mnoho příchutí tofu: natural – přírodní neochucené, uzené, česnekové, marinované, smažené, kořeněné i bylinkové. Vynikající vlastností tofu je jeho úžasná schopnost přebírat chutě v pokrmech a především jeho vysoký obsah bílkovin. Proto je velmi vhodné i pro dietní stravování. Sójová bílkovina je na rozdíl od jiných luštěnin dobře stravitelné a proto se často o tofu mluví také jako o náhradě masa.

Výhoda tofu je také v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako živočišné maso. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. V tofu se také ukrývají vitamíny skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.

Tofu - sojový sýr plný vápníku a vitamínů

  • vysoký obsah snadno stravitelných bílkovin
  • obsahuje nízké procento sodíku
  • je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku a železa
  • obsahuje vitaminy skupiny B, E
  • má neutrální chuť, která velmi dobře přijímá chuť ostatních potravin

Čtenářky testovaly dva druhy tofu a tři pomazánky Lunter

Jitka P.
Lunter mexická a škvarková pomazánka - rychlá, chutná a zdravá svačina či večeře. Pokud jste vegan, vegetarián, máte alergii na lepek nebo jen rádi zkusíte něco jiného jsou tyto pomazánky právě pro vás. Mám ráda pálivá jídla, proto jsem sáhla po mexické příchuti. Přítel vyzkoušel „škvarkovou“, je plná cibulových škvarků, takže žádné obavy z živočišných tuků. Ráda zpestřuji grilování zeleninou a jinými netradičními jídly. Proto jsem vyzkoušela SWEET CHILLI TOFU NA GRIL a TYMIAN TOFU NA GRIL. Stačilo pouze vyndat z obalu, nakrájet na plátky a z každé strany péct 2 minuty. Chilli bylo jemně pálivé, to tymiánové příjemně bylinkové.

Velmi oceňuji, že firma LUNTER nepoužívá GMO suroviny ani žádné konzervanty a barviva. Jejich výrobky jsou 100% rostlinné, takže rozšířili řadu vegetariánských potravin. Moc děkuji za možnost testování.

Kateřina S.
Líbí se mi, že veganské varianty produktů už dávno nejsou jen pro vegany. Od živočišných produktů si totiž rádi oddychnou i všežravci, a tak je to podle mě správně. Také už je pasé to, že jsou takové produkty drahé, jejich cena je srovnatelná s produkty živočišného původu. Po ochutnání pomazánek Lunter také mohu říct, že i chuťově jsme někde jinde než před x lety. Nejde o náhražku, kterou bych musela jíst z donucení, ale třeba na tu škvarkovou dostávám pravidelně chuť! Po škvarkové mi nejvíce chutnala ta s česnekem, ale i ostatní jsou prostě skvělé! Dávám je i dětem do školy, jsou nadšené a chutnají jim mnohem více než smetanové pomazánky. Velmi mě překvapilo tofu na gril. Tofu obvykle nekupuji, protože mi přijde, že nemá žádnou chuť a v jídle se ztratí. Tato varianta ale chutná úplně skvěle, je taková pórovitá, a to s chilli je opravdu pikantní, což ocenil manžel.

Anna Š.
V naší skoro vegetariánské domácnosti si tofu pomazánek mimořádně ceníme. Ty od Luntera máme rádi v malých baleních a tak jsme přivítali možnost vyzkoušet i nové balení pomazánek ve větších vaničkách. A jejich obsah je dobrý jako vždy: Vláčná hmota se hodí opravdu hlavně na mazání pečiva a budou jí mít rády i děti, protože je jemná a nepálivá. Naopak nová edice tofu kořeněného sweet chilli na grilování pro nás byla až příliš pálivá, ale dobře se uplatní nejen na grilu, ale i v salátech a v kari. Nové produkty od Lunteru jsme si užili, k našemu nejoblíbenějšímu vegetariánskému tataráčku přibyly další nové chutě.

Kristina P.

Tofu sweet chilli - hodně dobré a hodně ostré a to i pro člověka co je na chilli zvyklý. Skvělé do salátů nebo do obložených baget

Tofu tymián - naprosto dokonalé! Zprvu mě moc neoslovilo, ale napodruhé bylo úžasné - skvělá struktura, moc dobře naložené, dávala jsem ho do poke, baget, salátů, těstovin ale jedla jsem ho i samotné, fakt výborné

Pomazánka česneková - byla opravdu poctivá s pořádnou dávkou česneku - na bagetě mi až zas tak nechutnala, ale používala jsem jí místo sojanézy do salátů - má totiž dobrou konzistenci a česnek se tak alespoň chuťově „rozprostřel“

Pomazánka s kapií - nejsem moc papriková, ale ostatním chutnala velmi. Jednoduše na housce se zeleninou

Pomazánka škvarková - vydatná a hodně sytá, brala jsem jí sebou na výlety a byla to ideální volba, chuťově moc dobrá!

Čtěte také:

Více na LUNTER.COM

Reklama