49753091_299463947380588_3485756678173884416_n.jpg (114 KB)

Na rozdíl od klasického závinu jsou jablka úplně všude. Závin smotaný do kulaté formy navíc vypadá moc krásně. Překvapte rodinu a upečte něco dobrého.

Suroviny

  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 4 lžíce rozpuštěného másla a další na potření
  • 1 žloutek
  • 340 g hladké mouky a další na poprášení
  • 2 špetky soli

na náplň

  • 4 velká jablka
  • hrst sušených brusinek
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • skořici
  • podle chuti cukr

na potření

  • máslo
  • trocha rumu

49742751_299463984047251_8731991597387874304_n.jpg (69 KB)

Postup

Připravte si základní kynuté těsto. Protože používáte sušené droždí, smíchejte všechny suroviny na těsto a umíchejte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě. 

Poté rozválejte na velký plát.

Do misky nastrouhejte jablka, přidejte brusinky, nasekané vlašské ořechy a ochuťte skořicí. Cukr přidávejte, pouze pokud jsou jablka málo sladká. Promíchejte a náplň rozložte po celém plátu těsta.

Zaviňte jako štrúdl. Celý štrúdl potom rozkrojte podélně napůl a zamotejte jako cop.

49376397_299463900713926_1733467470888435712_n.jpg (86 KB)

Stočte do máslem vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotový bude asi za 35 - 45 minut, až bude jeho barva zlatavá.

Po vytažení potřete rozpuštěným máslem, smíchaným s troškou rumu.

Dobrou chuť přeje Darina.

Zamotejte si s námi super moučníky

Vídeňský jablečný závin

strudl6.jpg (167 KB)

Mini jablečné záviny

strudl.jpg (87 KB)

Šneci z listového těsta s Nutellou

DSC_0115.jpg (89 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Darina Vitíková

Reklama