V České republice se vyprodukuje kolem půl tuny potravinového odpadu na osobu každý rok. To je obrovské plýtvání, co říkáte? A to podle OSN údajně každý devátý člověk na světě umírá hladem.
Foto: Shutterstock
1. Plánujte dopředu
Jakmile si dopředu naplánujete alespoň rámcový seznam toho, co budete v následujících dnech/týdnech jíst a vařit, nebude se vám stávat, že nakoupíte něco nad rámec, nakonec to nevyužijete a vyhodíte. Nakupujte jen to, co víte, že spotřebujete. Výhodou je také to, že jakmile budete mít doma vždy to, co potřebujete, vyhnete se impulzivním nákupům, kdy máte hlad, doma v lednici nic a vy tak házíte do košíku každou druhou věc, protože v tu chvíli ještě nevíte, co si dáte, ale máte chuť na všechno. Zároveň nechoďte nakupovat hladoví, abyste nekupovali každou věc.
2. Nakupujte přesné, nebo alespoň přibližné množství
Vidíte zlevněné banány, tak jich koupíte 20, ale ve finále vám doma černají, protože jste snědli dva a nevíte, co se zbytkem udělat? Právě z toho důvodu to s množstvím nepřehánějte, zejména u těch věcí, které se rychle zkazí. I přesto, že je daná věc ve velké slevě a láká vás to, kupte opravdu jen potřebné množství.
3. Nekupujte jen hezké ovoce a zeleninu
Nakupujete podle vzhledu a nikdy byste si nekoupili ošklivě zahnutou okurku? A proč? Chutná stejně a můžete díky tomu ušetřit, protože vyjde levněji. Je to proto, že obchody očekávají, že se ošklivé ovoce nebude tak dobře prodávat. Nekoukejte na vzhled a klidně si nějakou ošklivě vypadající mrkev kupte. V Česku existují některé obchody (i ty online), které ovoce a zeleninu s nedokonalým vzhledem prodávají, některé řetězce dokonce nabízí sestavené bedýnky za pár korun, které jsou plné zeleniny a ovoce, které by se jinak vyhodilo, ale stále je v dobrém stavu. Bývají u pokladny, tak se po nich mrkněte.
4. Naučte se potraviny správně skladovat
Každá potravina vyžaduje jiné skladování a pokud to neumíte, je možné, že se zkazí ještě před tím, než ji stihnete spotřebovat. Naučte se, jak uchovávat ovoce, zeleninu a ve které části lednice by mělo být maso nebo mléčné výrobky.
5. Čerstvé vždy nemusí znamenat lepší
Všude slyšíme, jak bychom si měli kupovat vše co nejčerstvější. Pak se nám toho ale v lednici sejde hodně a čerstvé věci, jak víme, nevydrží moc dlouho. Je fajn koupit například čerstvé maso, které víte, že do dvou dnů spotřebujete, ale zbytek klidně nakupte mražený, stejně tak ovoce a zeleninu. Dnes jsou mražené věci kvalitní a zachovávají 95 % živin.
Zdroj: mojemana, OSN, Apetit, Zijememinimalismem, Studie, Studie
Čtěte také:
Nový komentář
Komentáře
Snažím se jídlem neplýtvat, ale občas přeci jen se malé množství zkazí, jelikož nedokážu odhadnout při vaření velikost porce. Určitě to nejsou žádné kilogramy potravin, které by přišly vniveč. Snažím se využít na nákupech slevové kupóny, které si nastřádám a poté plánuji nákup, tak abych využila co nejvíce kupónů a ušetřila peníze.
No, bylo by super, kdyby to skutečně bylo 729 tun potravin, co se vyhodí. Nechybí vám tam tak minimálně tři řády?? Že by se v ČR vyhodilo jen přibližně 0,0729 kg potravin na osobu na rok? :) To by bylo krásné. Jinak, já jsem vlastně nikdy nepochopila, jak je možné, že se tolik jídla vyhodí. My jíme dost, a máme rádi dobré a kvalitní jídlo, nakupuju docela často, a přesto nevyhodíme téměř nic. Ale nedělám si iluze o obchodech. Hlavně mít narvané regály, a potom toho polovinu neprodat. Mám ráda trhy. Tam prostě, když zelenina dojde, tak jednoduše není a musíte přijít zase příště. A ne mít pořád plno a potom to hodit po tunách do popelnice. Smutno je mi z plýtvání, jaké je současným znakem západního bohatého světa. Jsme neskutečně rozežraní.