Odborníci na výživu doporučují konzumovat celozrnný chléb. Jak ale poznat skutečné celozrnné pečivo? Tvrzení, že tmavý chleba je celozrnný, je poměrně rozšířené, ačkoliv to není vždy pravda. Chleba často obsahuje přídavek ze sladových produktů, který je tmavé barvy.
Celozrnné chleby mají ve srovnání s ostatními chleby vyšší obsah popelovin v sušině a jsou bohatší na vitaminy (vitaminy skupiny B) a minerální látky (železo, vápník). Kromě toho mají vyšší obsah bílkovin.
Pšeničný celozrnný chleba je vždy světlejší než žitný celozrnný. Výživnou hodnotu mají ale obdobnou. Co se obsahu minerálních látek a popelovin týče, více záleží na stupni vymletosti použité mouky než na barvě. Spotřebitelům, kteří chtějí mít jistotu, jaký chleba kupují, doporučujeme, aby žádali vysloveně celozrnný chleba nebo se ptali na typ použité mouky.
Zdroj: Stiftung Warentest
Nový komentář
Komentáře
Holky, prosím hoďte sem některá recept na dobrý chleba (do domácí pekárny).
Opravdu nejni nad domácí pekárnu
My jsme kdysi v Hypernově koupili fakt tmavý chléb, strašně jsme se na něj těšili a on byl jen obarvenej... Teď už máme přehled, manžel má svůj slunečnicový cléb a já s holkama si smlsneme na celozrných rohlících
je to ostuda, udaju o chlebu je hrozne malo, jak v supermqrketech, tak v norm. obchodu, zkusim se na to zeptat prima tam a zazadat o podrobnejsi popis.uplne nejvic me rozciluje, treba v Tescu, kde je 5 druhu chleba a popisky zprehazene, nebo chybeji, clovek nevi, ktery je ktery, a pritom samozrejme cena, podle naseho odhadu toho praveho zdraveho je mnohem drazsi, jen se vzdy modlim, abych ho poznala a nezaplatila 2x vic za chleba obyc.
peču chleba v pekárně, ale čas od času si neodpustím koupit horský chleba
A proto je nejlepsi poridit si pekarnu, clovek aspon presne vi, co v chlebu ma