Skladování ovoce a zeleniny je občas pořádná věda. Pokud je chceme udržet co nejdéle v dobré kondici, měli bychom při jejich vybalování z nákupní tašky a uskladňování přemýšlet. Máme pro vás několik dobrých rad a tipů, které není od věci si osvojit.
- Máte rádi ledově vychlazený meloun? Pak se rozlučte s antioxidanty, které se z něho v ledničce vytrácejí. Lépe mu bude při pokojové teplotě, ovšem jen za podmínky, že ho nebudete skladovat příliš dlouho.
- Česnek potřebuje světlo a pokojovou teplotu, takže rozhodně jej neukládejte na tmavé místo nebo do lednice. Mohl by začít klíčit nebo hnít.
- Co se skladování ovoce týče, můžete klidně míchat jablka s hruškami. Nejlépe jim bude v chladu při 80% vlhkosti, jinak se začnou scvrkávat. Ostatní ovoce a zeleninu ale raději uskladněte dál od nich. Pozor – nedávejte je do sklepa vedle brambor, ty jim neprospějí. Ovoce do sebe natáhne jejich pach. Stejně jako například z cibule či zelí.
- Brambory neskladujte v chladničce, ale ideálně při teplotě mezi 8 a 12°C. Příliš nízká teplota totiž mění sacharidy na cukr a brambory tak zesládnou. Vyšší teplota zase vede ke klíčení brambor a sluneční svit k jejich zelenání.
- Mandarinky, grapefruity ani další citrusy dopředu neomývejte. Zkrátili byste tak jejich životnost.
- Pokud vám okurky či petržel rychle žloutnou, možná se v jejich blízkosti nacházejí rajčata či jablka.
- Museli jste otrhat zelená rajčata a máte v plánu nechat je dozrát doma? Uzavřete je do tmavé nádoby či krabice, nebo je ponechte v ošatce a přidejte k nim zralý banán. Rozhodně je ale nevystavujte přímému slunečnímu svitu. Tak totiž neuzrají, pouze změknou.
- Okurky a rajčata nedávejte do ledničky. Jinak se můžete rozloučit s jejich původní chutí. Chlad navíc ničí buněčné membrány a textura dužniny se stává kašovitou. Okurka zase bude mít tvrdou slupku.
- Citrony dejte do lednice, ale ne jen tak. Vložte je do sklenice s vodou. Vydrží tak mnohem déle.
- Cibuli se nebude dařit poblíž rajčat. Odborníci tvrdí, že tak ztratí svůj říz.
- S rajčaty nekamarádí ani mrkev. V jejich blízkosti zhořkne.
- Exotické ovoce koupíme jen málokdy dokonale zralé. Dojde, pokud k němu při pokojové teplotě přidáte jablko.
- Máte i vy nějaké osvědčené tipy na skladování ovoce a zeleniny? Podělte se s námi o ně!
Čtěte také:
- Všechno, co jste chtěli vědět o medu a neměli jste se koho zeptat
- Topolovky - mizející „dlouhánky“ českých zahrádek
Nový komentář
Komentáře
Velmi užitečné
Užitečné
Dobré rady.
Akorát dávat citrony do sklenice s vodou je trochu kravina. Já citronovou šťávu vymačkám do pytlíků na led a zamrazím.
Dobrý článek!
Zajímavý