Skladování ovoce a zeleniny je občas pořádná věda. Pokud je chceme udržet co nejdéle v dobré kondici, měli bychom při jejich vybalování z nákupní tašky a uskladňování přemýšlet. Máme pro vás několik dobrých rad a tipů, které není od věci si osvojit.

uskladnění

  • Máte rádi ledově vychlazený meloun? Pak se rozlučte s antioxidanty, které se z něho v ledničce vytrácejí. Lépe mu bude při pokojové teplotě, ovšem jen za podmínky, že ho nebudete skladovat příliš dlouho.
  • Česnek potřebuje světlo a pokojovou teplotu, takže rozhodně jej neukládejte na tmavé místo nebo do lednice. Mohl by začít klíčit nebo hnít.
  • Co se skladování ovoce týče, můžete klidně míchat jablkahruškami. Nejlépe jim bude v chladu při 80% vlhkosti, jinak se začnou scvrkávat. Ostatní ovoce a zeleninu ale raději uskladněte dál od nich. Pozor – nedávejte je do sklepa vedle brambor, ty jim neprospějí. Ovoce do sebe natáhne jejich pach. Stejně jako například z cibule či zelí.
  • Brambory neskladujte v chladničce, ale ideálně při teplotě mezi 8 a 12°C. Příliš nízká teplota totiž mění sacharidy na cukr a brambory tak zesládnou. Vyšší teplota zase vede ke klíčení brambor a sluneční svit k jejich zelenání.
  • Mandarinky, grapefruity ani další citrusy dopředu neomývejte. Zkrátili byste tak jejich životnost.
  • Pokud vám okurky či petržel rychle žloutnou, možná se v jejich blízkosti nacházejí rajčata či jablka.
  • Museli jste otrhat zelená rajčata a máte v plánu nechat je dozrát doma? Uzavřete je do tmavé nádoby či krabice, nebo je ponechte v ošatce a přidejte k nim zralý banán. Rozhodně je ale nevystavujte přímému slunečnímu svitu. Tak totiž neuzrají, pouze změknou.
  • Okurky a rajčata nedávejte do ledničky. Jinak se můžete rozloučit s jejich původní chutí. Chlad navíc ničí buněčné membrány a textura dužniny se stává kašovitou. Okurka zase bude mít tvrdou slupku.
  • Citrony dejte do lednice, ale ne jen tak. Vložte je do sklenice s vodou. Vydrží tak mnohem déle.
  • Cibuli se nebude dařit poblíž rajčat. Odborníci tvrdí, že tak ztratí svůj říz.
  • S rajčaty nekamarádí ani mrkev. V jejich blízkosti zhořkne.
  • Exotické ovoce koupíme jen málokdy dokonale zralé. Dojde, pokud k němu při pokojové teplotě přidáte jablko.
  • Máte i vy nějaké osvědčené tipy na skladování ovoce a zeleniny? Podělte se s námi o ně!

Čtěte také: