Kaufland se svou kampaní Nekrm koš přináší tipy na uchovávání potravin, aby vydržely čerstvé co nejdéle. Díky těmto jednoduchým radám ušetříte spoustu starostí i peněz.
Rajčatům (lilkům i paprikám) se daří v relativním teple. Zima a lednice jim nedělá dobře, přicházejí o chuť i hodnotné látky. Skladujte je ideálně o teplotách 8 až 15 °C, případně v pokojové teplotě.
Čerstvé bylinky proberte a odstraňte tlející části. Pak je v mikrotenovém sáčku s dírkami vložte do přihrádky na zeleninu v lednici, nebo je můžete zamrazit v ledových kostkách s vodou či olejem.
Houby skladujte v prodyšné nádobě v lednici při teplotě od 0 do 6 °C. Když se zapaří, mohou být toxické, proto je před uskladněním nemyjte. I tak je spotřebujte ideálně do 3 až 5 dní.
Brambory skladujte v suchu, tmě a chladu. A to nejlépe o teplotách do 6 °C, jinak začnou klíčit nebo na světle zelenat. Zelené části jsou jedovaté. Nejlepší je pro ně sklep nebo lednice.
Kořenové zelenině se nejlíp daří v chladu a relativně vyšší vlhkosti. Ideální je spodní přihrádka lednice. Nať bývá výborná do salátů nebo pesta. Vždy ji ale odřízněte a uchovávejte zvlášť.
Jablka skladujte v chladu, ve spodní přihrádce lednice nebo ve sklepě. Uvolňují ethylen, proto je uchovávejte odděleně od ostatního ovoce a zeleniny, jinak urychlí jejich zrání.
Bochník chleba nejdéle vydrží zabalený v čisté utěrce v chlebníku. Utěrka pohlcuje vlhkost a brání zplesnivění. Kvalitní chleba tak vydrží i týden. Delší trvanlivost mívá chléb kváskový.
Vejce preferují chlad, nejlépe 5 až 8 °C. Nijak je neomývejte ani neotírejte, abyste nenarušili jejich ochranný film. Spotřebujte je pak nejpozději do 28 dnů od snášky.
Jogurty skladujte v lednici, v co největším chladu. I po datu spotřeby bývají obvykle v pořádku. Nekonzumujte je ale, pokud mají nafouknuté víčko, nebo plíseň na povrchu.
Věděli jste, že…
Podle údajů spolku Zachraň jídlo jsou domácnosti odpovědné za 55 % potravinového odpadu a každá česká domácnost ročně „proplýtvá“ přibližně 10 000 Kč. V celé Evropské unii pak každý rok vyhodíme potraviny v hodnotě 149 miliard eur. Například v souvislosti s označením doby spotřeby a minimální trvanlivosti (jak u zákazníků, tak i u výrobců) skončí v EU ročně v odpadkovém koši téměř 9 miliónů tun jídla.
Co proti plýtvání potravinami dělá Kaufland, se kterým na tomto důležitém tématu spolupracujeme?
Kaufland jde v předcházení vzniku potravinového odpadu příkladem. Díky automatickému systému naskladňuje produkty s ohledem na očekávanou poptávku. Zboží jako nebalené pečivo, maso, ryby, drůbež, uzeniny, sýry nebo lahůdky s ohledem na datum spotřeby průběžně zlevňuje. Dlouhodobě spolupracuje s Českou federací potravinových bank, které ročně daruje přibližně 250 tun potravin. V neposlední řadě pak potraviny nevhodné k prodeji za symbolickou částku prodává zoologickým zahradám a mysliveckým sdružením.
Více ke kampani najdete na www.kaufland.cz/nekrmkos
Naše články:
- Jak neplýtvat potravinami o Vánocích? Máme pro vás rady a tipy od odbornice ze spolku Zachraň jídlo
- Kaufland inspiruje, jak nekrmit koš
- Salát z pečené červené řepy s citronovo-hořčičnou majonézou
- Vyzkoušeno: Pesto z mrkvové natě
Nový komentář