Nezáleží na tom, jestli si pro svou snídani zvolíte instantní kaši, kterou pouze rozmícháte v horkém mléce, vodě nebo v některém z oblíbených nemléčných nápojů nebo obilné vločky. Někdo má raději snídani studenou a proto sáhne po jogurtu. Všechny tyhle základní suroviny na snídani se dají zajímavě dochutit.
Na podzim nehledejte zbytečně letní ovoce. Respektujte sezónu a vybírejte z ovoce, které k ní patří. Jablka, hrušky, švestky, klidně i banán. A velká hromada oříšků. Doslaďte méně známým kokosovým cukrem, agávovým nebo javorovým sirupem, oblíbeným medem.
Co je kokosový cukr?
Získává se z nektaru květů kokosových palem. Sbírá se ručně, z něj se potom uvaří karamel, který se rozdrtí a tak vzniká kokosový cukr. Jeho chuť se může lišit podle toho, v jakém období se nektar sbírá. Má nízký glykemický index a je zdravějším sladidlem než bílý cukr.
Jaké vločky se budou hodit?
- směs více druhů obilných vloček, která se už namíchaná prodává v obchodech
- ovesné vločky
- žitné vločky
- jáhlové vločky
- rýžové vločky
- špaldové vločky
- pohankové vločky
- amarantové vločky
Podzimní snídaně - pečené hrušky s pekanovými ořechy
- 2 velké hrušky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce kokosového cukru
- 50 g pekanových ořechů
- 6 plátků másla
na křupavé domácí müsli
- 80 g pekanových ořechů
- 100 g vloček (mám ráda mix 3 druhů vloček z Lidlu)
- 3 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g másla
a nakonec jogurt, skyr nebo kaše
Hrušky nakrájejte podélně na plátky.
Dva plátky másla použijte na vymazání formy. Já jsem použila kulatou formu na koláč. Na máslo naskládejte plátky hrušek.
Povrch hrušek polijte javorovým sirupem, posypejte kokosovým cukrem a posypejte nasekanými pekanovými ořechy.
Připraveno? Předehřejte troubu na 180 °C a pusťte se do přípravy müsli.
V misce smíchejte vločky s javorovým sirupem, kokosovým cukrem, kokosem a máslem. Přidejte také nasekané ořechy. Chtěla jsem tam propašovat i kousek čokolády, ale bohužel zrovna doma nebyl ani kousek. Vy to klidně udělejte. Kombinace kokos, hruška a čokoláda, že nepřekonatelná!
Směs dejte do zapékacích misek. Nahoru můžete položit ještě kousek másla.
A teď šup do trouby se vším, co jste připravili. Koláčovou formu i zapékací mističky pečte v troubě stejně dlouho, 30 minut.
Do misky dejte jogurt, skyr nebo kaši, na něj pečené hrušky, zalité šťávou s máslem, která se z nich vypekla. Vedle dejte zapečené křupavé müsli.
Dobrou chuť přeje Elly.
Další tipy na chutné snídaně z našeho magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Já si ráno bez pořádné snídaně nedokážu představit. Je to jediné jídlo, které si dávám v klidu :-) . Ráno vstávám o půl hodiny dřív, abych se v klidu nasnídala a podívám se na internet nebo televizi :-) . O důležitosti snídaně jsem se dočetla i zde https://vitalitis.cz/2019/05/14/je-snidane-opravdu-tak-dulezita-jak-nam-tvrdi-vedci/ , takže jsem ráda, že jsem zvyklá snídat :-) .
mňam..dobrůtky