Cibulové čatní
Pokud hledáte dárek pro někoho, kdo miluje maso a grilovačky, taková cibulová marmeláda mu udělá velkou radost. I když to vypadá, že je výroba složitá, opak je pravdou. Nakrájejte asi šest cibulí na kolečka a hoďte je s troškou oleje na pánev. Za občasného míchání nechte změknout a přidejte cukr a špetku soli podle chuti. Duste ještě asi 15 minut a na konec přidejte asi lžičku skořice a lžíci povidel. Směs nechte vychladnout, vložte do hezké zavařovačky a pro detail přidejte nálepku s názvem a mašličku. Tadá, výborný jedlý dárek je na světě.
Domácí infuzovaný olej
Pro zapálené kuchaře a kuchařky vrobte infuzovaný neboli ochucený olej, který je netradiční a který mohou jednoduše používat při vaření. Pokud budete vyrábět takový dárek, počítejte s tím, že na výrobu budete potřebovat několik týdnů kvůli odležení. Základem je extra panenský olivový olej a bylinky, které si sami zvolíte. Může to být rozmarýn, oregano, tymián, ale také třeba česnek. Bylinky vkládejte do oleje sušené, nádobu pořádně uzavřete a dejte alespoň na tři týdny odležet na tmavé místo. Olej bude mít úžasnou chuť, ale také se bude parádně vyjímat na poličce v kuchyni nebo ve spíži.
Foto: Shutterstock
Vlašské ořechy ve slaném karamelu
Milovníky mlsání jistě potěší výborné křupavé ořechy v karamelu, ať už klasickém nebo slaném. Výroba je velice jednoduchá a rychlá. Vlašské ořechy opražte na sucho na pánvi a vyskládejte na plech. V pánvi si rozpusťte asi 200 gramů cukru krupice, přidejte špetku soli a ořechu touto směsí polijte. Necháme ztuhnout a pak už stačí ořechy dát do průhledného pytlíčku, převázat přírodním provázkem a máme hotovo. Úžasná sladkost, kterou pohrdne málokdo.
Domácí ovocný či bylinný sirup
Dalších z rychlých dárků, kterými potěšíte snad každého, protože kdo by neměl rád sladké sirupy? Jeho výhodou je, že se dají použít v různém množství a to klasicky do vody jako šťáva nebo do sladkých krémů či alko nebo nealko nápojů. Stačí si jen vybrat ingredienci a tu svařit s cukrem (množství podle chuti). ať už to bude ovoce nebo byliny, vždy nechte přes noc zhoustnutý sirup louhovat a následně přecedit. Nalijte do skleněné lahve, pořádně uzavřete a dozdobte dle vaší fantazie. Pokud víte, že ho bude obdarovaný používat například do koktejlů, neváhejte přidat i recept pro inspiraci.
Foto: Shutterstock
Pomeranče v čokoládě
Poslední jedlý dárek je tak chutný, že budete muset dávat pozor, abyste ho sami nesnědli. Pomeranč nakrájejte na tenká kolečka a vložte do cukrového rozvaru (cukr s vodou v poměru 1:2). Následně půlku plátku namáčejte do rozpuštěné čokolády a můžete také posypat solí či skořicí. Nechte zatuhnout a umístěte do sáčku, nezapomeňte přidat mašli a hotovo. Vypadá to nádherně a ještě lépe to chutná!
Foto: Shutterstock
Zdroj: autorka článku, Pinterest, receptypanicuby
Nový komentář
Komentáře
Nejlepší asi vlašské ořechy ve slaném karamelu, ale opravdický karamel trvá trochu déle.
Včera jsem pekla dort. Dnes naplním a zítra ozdobím. Na sirupy u nás ještě není ovoce ani bez a šeříkový dělat nebudu.
Kdybych měla vyrábět pomeranč v čokoládě asi bych do sáčku opravdu neměla co dát.