Na sváteční tabuli: Velikonoční pečeně na rozmarýnu

62387dcb1543aobrazek.png

Ingredience                                  

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 1 l zeleninového bujonu
  • 1 svazek čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • šalotka

Postup přípravy

1. Maso očistíme, omyjeme a osušíme.
2. 2 větvičky rozmarýnu nasekáme nadrobno a smícháme se lžičkou soli, pepře a dvěma lžícemi olivového oleje. Touto směsí maso ze všech stran potřeme.
3. Připravené maso vložíme do pekáče, obložíme zbylými větvičkami rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a podlijeme vývarem.
4. Pečeme 1,5 hodiny při 180 °C, podléváme vývarem dle potřeby.
5. Po upečení necháme maso „odpočinout” asi 15 minut, poté krájíme na plátky a servírujeme s pečivem nebo pečenými bramborami.

Someliér Petr Hubený z Tesco doporučuje k pokrmu podávat: Tesco Rulandské modré
Víno granátové barvy s cihlovými odlesky. Vůně zralých jahod a třešňového kompotu. V chuti příjemně plné, s decentní kyselinkou a hedvábnou dochutí.
Kromě vepřové pečeně doporučujeme také k jemným úpravám zvěřiny.
Cena 119,90 Kč

Pohoštění pro návštěvu a kamarády: vepřová panenka se špenátem zabalená v šunce prosciutto a v listovém těstě
62387dd4bbee2obrazek.png

Ingredience

  • 450 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžičky pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 balení listového těsta
  • 5 plátků Tesco Finest Prosciutto di Parma
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Omáčka:

  • 1125 ml suchého červeného vína Tesco Frankovka
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 hrst petrželky
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžičky bílého pepře
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • 1 lžička estragonu (sušeného)
  • 1 citron

Someliér Petr Hubený z Tesco doporučuje k roládě ochutnat: Tesco Frankovka
Víno višňové barvy. Vůně peckového ovoce a třešňových povidel. Chuť bohatá a vyzrálá, s uhlazenými taniny a stopou hořké čokolády v dochuti.
Kromě rolády doporučujeme také k pečenému masu, kořenové zelenině a sýrům s bílou plísní.
Cena 119,90 Kč

Postup přípravy
1. Cibuli a špenát nakrájíme. Na pánvi si rozehřejeme olej, vložíme cibuli se špenátem a přidáme koření spolu s vlašskými ořechy. Zalijeme smetanou a vaříme 5 minut. Počkáme, dokud smetana neprojde varem, a potom necháme takto připravenou směs vychladnout.
2. Listové těsto rozložíme na pečicí papír, položíme na něj plátky prosciutta a potřeme připravenou směsí. Navrch dáme maso, potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a zakryjeme listovým těstem. Vršek těsta znovu potřeme rozšlehaným vejcem s vodou.
3. Troubu si předehřejeme na 200 °C (nastavíme horní a spodní ohřev) a maso pečeme 30 až 40 minut, dokud se těsto neupeče dozlatova.
4. Připravíme si omáčku. Na malé pánvi necháme rozpustit máslo. Přidáme nakrájený česnek a obě šalotky. Restujeme asi 3 minuty, potom zeleninu ochutíme estragonem, solí a bílým pepřem.
5. Zvýšíme teplotu, přidáme víno, smetanu a citronovou šťávu. Necháme projít varem a mícháme asi 1 minutu.
6. Stáhneme z plotny, přidáme čerstvou petrželovou nať a podáváme jako přílohu k masu.  Servírujeme s vařenou zeleninou (například s pórkem a hráškem nebo mrkví).

Lahodný dezert nejen pro děti: velikonoční mrkvový dort
62387dc4640c6obrazek.png

Ingredience

  • 500 g mrkve (najemno nastrouhané)
  • 350 g špaldové celozrnné mouky (pro bezlepkovou variantu nahraďte například moukou pohankovou)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 15 g jedlé sody
  • 150 g třtinového cukru
  • 4 ks Tesco Čerstvá bio vejce
  • 250 g bílého jogurtu (hustého)
  • 70 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • 30 g kokosového oleje (nebo jiného oleje)
  • 200 g smetanového sýra Philaldelphia Original
  • 250 g odtučněného tvarohu (pevnějšího, okapaného)
  • 70 g javorového sirupu (stupně B)
  • Koření k dochucení (podle chuti)
  • mletá skořice
  • mletý zázvor
  • badyán mletý
  • mletý hřebíček

Postup přípravy
 1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ořechy namočíme do horké vody. Formu, ve které budeme péct, vyložíme pečicím papírem nebo lehce vymastíme.
 2. V míse smícháme mouku, prášek, sodu, sůl a koření.
 3. Do pěny utřeme žloutky s cukrem a trochou horké vody. Do vajec s cukrem přimícháme olej a jogurt.
 4. Do tekuté směsi zamícháme mrkev a okapané ořechy a přidáme k sypké směsi v míse. Vše promícháme. Opatrně zapracujeme sníh z bílků a vlijeme do formy.
 5. Pokud pečeme na velkém plechu, a máme tudíž slabou vrstvu, je doba pečení cca 25 minut na 180 °C a potom na 150 °C dalších přibližně 30 minut. Máme-li menší formu a vyšší vrstvu, mělo by pečení trvat 55-60 minut při 175 °C. Pokud by povrch rychle hnědnul, můžeme formu v průběhu pečení přikrýt alobalem. Upečený korpus necháme zcela vychladnout
 6. Mezitím si připravíme krém z tvarohu, smetanového sýra a javorového sirupu.
 7. Vychladlý korpus podle tloušťky rozpůlíme buď naplocho, nebo slabý napříč. Pokud si nechceme hrát s nazdobením a výsledek chceme uchovávat kompaktně v krabici, namažeme veškerý krém dovnitř. V opačném případě jej rozdělíme napůl, vytvoříme i vrchní vrstvu krému a můžeme přizdobit podle vlastní fantazie.
8. Namazaný dortík necháme dobře uležet, nejlépe v lednici přes noc. Krém se vsákne do těsta a korpus se bude lépe krájet.
9. Praktická poznámka: budete-li zdobit marcipánovými mrkvičkami, dávejte je na krém až těsně před podáváním, aby zůstaly hezky pevné.

Reklama