Na sváteční tabuli: Velikonoční pečeně na rozmarýnu
Ingredience
- 1 kg vepřové pečeně
- 1 l zeleninového bujonu
- 1 svazek čerstvého rozmarýnu
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
- šalotka
Postup přípravy
1. Maso očistíme, omyjeme a osušíme.
2. 2 větvičky rozmarýnu nasekáme nadrobno a smícháme se lžičkou soli, pepře a dvěma lžícemi olivového oleje. Touto směsí maso ze všech stran potřeme.
3. Připravené maso vložíme do pekáče, obložíme zbylými větvičkami rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a podlijeme vývarem.
4. Pečeme 1,5 hodiny při 180 °C, podléváme vývarem dle potřeby.
5. Po upečení necháme maso „odpočinout” asi 15 minut, poté krájíme na plátky a servírujeme s pečivem nebo pečenými bramborami.
Someliér Petr Hubený z Tesco doporučuje k pokrmu podávat: Tesco Rulandské modré
Víno granátové barvy s cihlovými odlesky. Vůně zralých jahod a třešňového kompotu. V chuti příjemně plné, s decentní kyselinkou a hedvábnou dochutí.
Kromě vepřové pečeně doporučujeme také k jemným úpravám zvěřiny.
Cena 119,90 Kč
Pohoštění pro návštěvu a kamarády: vepřová panenka se špenátem zabalená v šunce prosciutto a v listovém těstě
Ingredience
- 450 g vepřové panenky
- 1 cibule
- 2 hrsti baby špenátu
- 1 lžičky soli
- 1 lžičky pepře
- 1 lžička tymiánu
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 100 ml smetany na vaření
- 1 balení listového těsta
- 5 plátků Tesco Finest Prosciutto di Parma
- 1 vejce
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce slunečnicového oleje
Omáčka:
- 1125 ml suchého červeného vína Tesco Frankovka
- 250 ml smetany na vaření
- 1 hrst petrželky
- 1 lžičky soli
- 1 lžičky bílého pepře
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 2 šalotky
- 1 lžička estragonu (sušeného)
- 1 citron
Someliér Petr Hubený z Tesco doporučuje k roládě ochutnat: Tesco Frankovka
Víno višňové barvy. Vůně peckového ovoce a třešňových povidel. Chuť bohatá a vyzrálá, s uhlazenými taniny a stopou hořké čokolády v dochuti.
Kromě rolády doporučujeme také k pečenému masu, kořenové zelenině a sýrům s bílou plísní.
Cena 119,90 Kč
Postup přípravy
1. Cibuli a špenát nakrájíme. Na pánvi si rozehřejeme olej, vložíme cibuli se špenátem a přidáme koření spolu s vlašskými ořechy. Zalijeme smetanou a vaříme 5 minut. Počkáme, dokud smetana neprojde varem, a potom necháme takto připravenou směs vychladnout.
2. Listové těsto rozložíme na pečicí papír, položíme na něj plátky prosciutta a potřeme připravenou směsí. Navrch dáme maso, potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a zakryjeme listovým těstem. Vršek těsta znovu potřeme rozšlehaným vejcem s vodou.
3. Troubu si předehřejeme na 200 °C (nastavíme horní a spodní ohřev) a maso pečeme 30 až 40 minut, dokud se těsto neupeče dozlatova.
4. Připravíme si omáčku. Na malé pánvi necháme rozpustit máslo. Přidáme nakrájený česnek a obě šalotky. Restujeme asi 3 minuty, potom zeleninu ochutíme estragonem, solí a bílým pepřem.
5. Zvýšíme teplotu, přidáme víno, smetanu a citronovou šťávu. Necháme projít varem a mícháme asi 1 minutu.
6. Stáhneme z plotny, přidáme čerstvou petrželovou nať a podáváme jako přílohu k masu. Servírujeme s vařenou zeleninou (například s pórkem a hráškem nebo mrkví).
Lahodný dezert nejen pro děti: velikonoční mrkvový dort
Ingredience
- 500 g mrkve (najemno nastrouhané)
- 350 g špaldové celozrnné mouky (pro bezlepkovou variantu nahraďte například moukou pohankovou)
- 1 sáček prášku do pečiva
- 15 g jedlé sody
- 150 g třtinového cukru
- 4 ks Tesco Čerstvá bio vejce
- 250 g bílého jogurtu (hustého)
- 70 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
- 30 g kokosového oleje (nebo jiného oleje)
- 200 g smetanového sýra Philaldelphia Original
- 250 g odtučněného tvarohu (pevnějšího, okapaného)
- 70 g javorového sirupu (stupně B)
- Koření k dochucení (podle chuti)
- mletá skořice
- mletý zázvor
- badyán mletý
- mletý hřebíček
Postup přípravy
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ořechy namočíme do horké vody. Formu, ve které budeme péct, vyložíme pečicím papírem nebo lehce vymastíme.
2. V míse smícháme mouku, prášek, sodu, sůl a koření.
3. Do pěny utřeme žloutky s cukrem a trochou horké vody. Do vajec s cukrem přimícháme olej a jogurt.
4. Do tekuté směsi zamícháme mrkev a okapané ořechy a přidáme k sypké směsi v míse. Vše promícháme. Opatrně zapracujeme sníh z bílků a vlijeme do formy.
5. Pokud pečeme na velkém plechu, a máme tudíž slabou vrstvu, je doba pečení cca 25 minut na 180 °C a potom na 150 °C dalších přibližně 30 minut. Máme-li menší formu a vyšší vrstvu, mělo by pečení trvat 55-60 minut při 175 °C. Pokud by povrch rychle hnědnul, můžeme formu v průběhu pečení přikrýt alobalem. Upečený korpus necháme zcela vychladnout
6. Mezitím si připravíme krém z tvarohu, smetanového sýra a javorového sirupu.
7. Vychladlý korpus podle tloušťky rozpůlíme buď naplocho, nebo slabý napříč. Pokud si nechceme hrát s nazdobením a výsledek chceme uchovávat kompaktně v krabici, namažeme veškerý krém dovnitř. V opačném případě jej rozdělíme napůl, vytvoříme i vrchní vrstvu krému a můžeme přizdobit podle vlastní fantazie.
8. Namazaný dortík necháme dobře uležet, nejlépe v lednici přes noc. Krém se vsákne do těsta a korpus se bude lépe krájet.
9. Praktická poznámka: budete-li zdobit marcipánovými mrkvičkami, dávejte je na krém až těsně před podáváním, aby zůstaly hezky pevné.
Nový komentář