Pivo je tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení vepřového a hovězího masa. Dále je velice vhodné k dušení masa do guláše. Pro příznivce drůbežího se nabízí možnost používat pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete. Poněkud méně známým faktem je, že kuřecí maso připravované s pivem se výtečně hodí k exotickému ovoci (např. ananasu, pomeranči, kiwi apod). Z piva lze kromě klasických jídel dělat také výborné předkrmy, polévky nebo i dezerty. Na vaření se obecně hodí piva s vyváženou chutí, která nepřebijí chuťové vlastnosti ostatních ingrediencí. Proto je Kozlovo pivo ideální k vaření a následné konzumaci.

10 rad, jak vařit s pivem

1. Pivo se skvěle hodí pro dušení masa, ale méně už k zelenině.
2. Přidáte-li pivo do obalovacího těstíčka, pokrm při smažení absorbuje mnohem méně tuku.
3. Při vaření používejte spíše slabší piva, která dále můžete ředit. Do minutek se naopak hodí hořká (vícestupňová) piva.
4. Do pečiva přidávejte spíše sladší pivo.
5. Černé pivo používejte jen do těch receptů, kde je konkrétně určeno.
6. Pomazánky obsahující pivo se musí rychle spotřebovat kvůli jejich krátké době trvanlivosti. Hrozí totiž jejich zkysnutí.
7. Pivo v těstě urychlí nakynutí.
8. Černé pivo obsahuje více cukru. Proto je potřeba si dávat pozor na přepalování a restování výpeků s jeho obsahem. Taková šťáva či omáčka může zhořknout.
9. S pivem se musí velmi opatrně zacházet, protože obsahuje cukr, který rychle hořkne.
10. Pokud si dokážete představit určitý druh piva jako nápoj k pokrmu, pak jej pravděpodobně můžete úspěšně použít i k jeho přípravě.

Tipy na vaření s černým pivem

  • Tmavé pivo je úžasné do těst. Těsto mnohem lépe kyne, po upečení tolik neklesá, je křehké a má krásnou barvu.
  • Pivo lze do těst přidávat místo mléka nebo jím nahradit polovinu množství smetany. Ačkoliv je pak těsto nepatrně sladčí, dá se použít i pro přípravu slaného pečiva.
  • Tmavé pivo se výborně hodí zejména k tmavým masům a těžším omáčkám.
  • Čím déle se pivo vaří, tím výraznější chuť pokrm získává.
  • Tmavé pivo obsahuje více cukru, při přepalování nebo restování výpeků s jeho obsahem zacházejte opatrně, aby šťáva nezhořkla.
  • Chcete-li kombinovat tmavé pivo s kořením, chuťově se nejlépe doplňuje s bobkovým listem, anýzem, novým kořením, zázvorem nebo badyánem.

Náš tip na pivní menu

  • Cibulačka s černým pivem

cibulIngredience na 4 porce:
6 cibulí
5 dl piva Kozel Černý
olej a kousek másla
4 stroužky česneku
½ kávové lžičky cukru
6 dl silného kuřecího vývaru
sůl a pepř
½ badyánu a špetka drceného kmínu
chleba na opečení
petrželka

Postup:
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Vše orestujeme na oleji s máslem. Restujeme do lehké zlaté barvy. Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Zalijeme pivem, vývarem, přidáme koriandr a pomalu vaříme asi 15 minut.
Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Zdobíme nasekanou zelenou petrželkou a kostkami opečeného nakrájeného chleba.

  • Kuře se slaninou na černém pivu

pivoIngredience na 4 porce:
1 kuře
250 g anglické slaniny
sůl a pepř
200 g cibule šalotky
3 bobkové listy
5 dl piva Kozel Černý

Postup:
Slaninu nakrájíme na malé kostky. Omyté kuře naplníme částí slaniny, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, obložíme zbytkem slaniny, podlijeme pivem a pečeme při teplotě 180° C asi 1,5 hodiny do měkka. Během pečení kuře přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s vařeným bramborem.

  • Pomerančový koláč z černého piva

pivoIngredience:
4 vejce
250 g cukr krystal
100 g kukuřicová mouka
200 g hladká mouka
2 dl piva Kozel Černý
0,5 dl kysané smetany
1 lžíce měkkého másla
1 prášek do pečiva
strouhaná kůra z 1/2 pomeranče

Na potírání:
3 lžíce pomerančové marmelády
šťáva z jednoho pomeranče

Postup:
Ve šlehači šleháme vejce a cukr krystal do husté pevné pěny. Ke konci zašleháme kousek měkkého másla. Snížíme obrátky, přidáme černé pivo, kysanou smetanu a obě mouky s práškem do pečiva. Přidáme strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
Kulatou dortovou formu střední velikosti vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme při teplotě 180°C asi 45 minut. Vpichem špejle zjistíme stav pečení.
Hotový koláč vyndáme a na mřížce necháme 20 minut chladnout. Odstraníme boky formy. Svaříme pomerančový džem s pomerančovou šťávou na hustý sirup. Tímto sirupem potřeme povrch koláče a koláč a necháme zcela vychladnout.

Reklama