Říká se, že dobrá rada je nad zlato. A v kuchyni to platí dvojnásob.
A tak přináším pár rad, které vám mohou být užitečné.
Používání tuků při přípravě pokrmů
Ceres,…)
Delší smažení a pečení – oleje, sádlo, ztužené tuky
Jíšky do polévek – sádlo, máslo (i rostlinné )
Opékání – sádlo, olej
Dušená masa a zeleniny – máslo ( i rostlinné ), sádlo, olej
Kynutá těsta – máslo, rostlinné tuky ( Perla, Hera, Stella,…)
Křehká těsta – máslo, rostlinné tuky
Listová těsta – máslo, rostlinné tuky
Pomazánky, krémy, náplně – máslo, rostlinné tuky
Maštění hotových pokrmů – máslo, rostlinné tuky, sádlo
Vaření
Tlakový hrnec
Doba varu jednotlivých potravin
Ryby 3-10 minut
Zelenina 2-6 minut
Maso
Hovězí 40-45 minut
Jehněčí 20-25
Telecí 30-35 minut
Uvedené časy jsou pouze orientační. Přesná doba vaření závisí na typu sporáku, druhu a kvalitě
I bez váhy a odměrky se dá vařit
Kávová lžička ( zarovnaná ) Polévková lžíce ( zarovnaná )
Tekutina ( voda ) 3 ml 12 ml
Prášek do pečiva 3 g 10 g
Mouka ( hladká, hrubá, polohrubá ) 3 g 10 g
Cukr moučka 3 g 10 g
Cukr krupice 5 g 15 g
Sůl 2 g 6 g
Kakao 2 g 6 g
Mleté ořechy 2 g 5 g
Med 6 g 18 g
Olej 4 g 12 g
Máslo ( jiné tuky ) 5 g 14 g
Tyto tipy by vám měly usnadnit práci při vaření a pokud si návod přilepíte někam do kuchyně, budete ho mít po ruce pokaždé, když budete vařit.
Nový komentář
Komentáře
dobré rady
dobrá pomůcka...ale závislá na velikosti lžíce
papinak nechci


Měřit na lžičky a na lžíce, lze opravdu jen orientačně, mám doma cca tři typy lžic a šest typů lžiček a jejich objemy se výrazně liší.
ad tuky do kynutého těsta: velmi dobře se hodí i sádlo, a to dokonce a především sádlo slepičí - to pro ty, kdo někdy dostanou domácí drůbež, která má uvnitř spoustu sádla. Stačí rozpustit jako obyčejné škvarky a ten tuk použít třeba do těsta na buchty. Je pak nádherně žluťoučké a nadýchané. Kyprosti prospěje i to, když při zadělávání do těsta k jinému tuku dáte i pár lžic oleje.