Říká se, že dobrá rada je nad zlato. A v kuchyni to platí dvojnásob.
A tak přináším pár rad, které vám mohou být užitečné.

Používání tuků při přípravě pokrmů

Na trhu je spousta tuků, avšak každý se hodí na něco jiného. Tuky se používají při vaření, smažení, pečení,… Jaké tuky se však hodí na různé druhy vaření?

Krátkodobé smažení – oleje ( Lukana, Ceresol, Vegetol,…), sádlo, tuky ztužené ( Lukana, Omega,
                                           Ceres,…)
Delší smažení a pečení – oleje, sádlo, ztužené tuky
Jíšky do polévek – sádlo, máslo (i rostlinné )
Opékání – sádlo, olej
Dušená masa a zeleniny – máslo ( i rostlinné ), sádlo, olej
Kynutá těsta – máslo, rostlinné tuky ( Perla, Hera, Stella,…)
Křehká těsta – máslo, rostlinné tuky
Listová těsta – máslo, rostlinné tuky
Pomazánky, krémy, náplně – máslo, rostlinné tuky
Maštění hotových pokrmů – máslo, rostlinné tuky, sádlo

Vaření

Bez hrnců by se nám asi těžko vařilo. Je však hrnec a hrnec. Klasický hrnec je sice fajn, ale tlakový hrnec je ještě lepší.

Tlakový hrnec

V mnoha domácnostech se bez něho neobejdou. Je to skvělá věc. Pokrmy jsou v něm uvařeny o mnoho dříve, než v klasickém hrnci.

Doba varu jednotlivých potravin

Luštěniny 20-40 minut
Ryby 3-10 minut
Zelenina 2-6 minut

Maso

Drůbeží 30-35 minut
Hovězí 40-45 minut
Jehněčí 20-25
Telecí 30-35 minut

Uvedené časy jsou pouze orientační. Přesná doba vaření závisí na typu sporáku, druhu a kvalitě potravin.

I bez váhy a odměrky se dá vařit

Nemáte zrovna po ruce váhu a potřebujete vařit? Nezoufejte. Tato tabulka vám pomůže uvařit i bez váhy.

                                    Kávová lžička ( zarovnaná )          Polévková lžíce ( zarovnaná )

Tekutina ( voda )                                     3 ml                                         12 ml

Prášek do pečiva                                    3 g                                           10 g

Mouka ( hladká, hrubá, polohrubá )           3 g                                           10 g

Cukr moučka                                          3 g                                           10 g

Cukr krupice                                           5 g                                           15 g

Sůl                                                         2 g                                            6 g

Kakao                                                    2 g                                             6 g

Mleté ořechy                                           2 g                                             5 g

Med                                                        6 g                                           18 g

Olej                                                        4 g                                            12 g

Máslo ( jiné tuky )                                    5 g                                            14 g

Tyto tipy by vám měly usnadnit práci při vaření a pokud si návod přilepíte někam do kuchyně, budete ho mít po ruce pokaždé, když budete vařit.  

 

           
TÉMATA:
SEZONA