clanek.jpg
Foto: Shutterstock

Sladký cizrnový krém
Cizrna patří mezi skvělé luštěniny – většina receptů s ní ovšem pracuje naslano, jde například o součást hummusu, peče se s kořením v troubě, přidává se do salátů, dělá se na paprice apod. Připravit si z ní ovšem můžete i sladký cizrnový krém. Postup je jednoduchý.

6053899c854b2cl4.jpg
Foto: Shutterstock

Suroviny na 1 porci:

  • 100 g cizrny uvařené nebo z plechovky (cizrnu z plechovky pořádně opláchněte od nálevu)
  • 20 g proteinového prášku s příchutí čokolády (nemusí být)
  • vrchovatá lžička kakaa
  • lžička sladidla (pokud máte protein, není potřeba)
  • lžička vody
  • lžička arašídového másla (nemusí být)

Postup: Všechny suroviny dejte do mixéru a jednoduše rozmixujte. Můžete buď úplně do hladka, nebo nechat hrubší strukturu. V misce můžete posypat kostičkou nastrouhané čokolády.

Avokádový pudink
Není to pudink v pravém slova smyslu, ale svou hutnou konzistencí ho připomíná. Avokádo je skvělým zdravým zdrojem tuků a rozhodně nepatří jen na chleba.

cl5.jpg
Foto: Shutterstock

Suroviny na 1 porci:

  • polovina většího avokáda
  • polovina banánu
  • troška vody nebo mléka
  • vrchovatá lžička kakaa
  • sladidlo dle chuti (pokud vám nestačí na oslazení banán)

Postup: Půlku avokáda zbavte slupky. Všechny suroviny dejte do mixéru a vymixujte v hladký krém.

Dýňové kuličky
Dýňové kuličky jsou parádní svačinkou bohatou na vlákninu. Neobsahují žádný přidaný cukr a dodají vám spoustu energie.

cl1.jpg
Foto: Shutterstock

Suroviny na cca 10 kuliček:

  • 1 hrnek pomletých ovesných vloček
  • 2 vrchovaté lžíce dýňového pyré (rozmixovaná uvařená dýně)
  • 1 hrnek datlí
  • půl lžičky skořice
  • lžíce ořechového másla (nemusí být)
  • voda dle potřeby

Postup: I v tomto případě zůstáváme věrní mixéru. Všechny ingredience do něj dáme a mixujeme, dokud nevznikne kompaktní hmota, ze které se dají dělat kuličky. Podle potřeby přilijeme vodu nebo přisypeme vločky, aby se vytvořila konzistence, se kterou se bude dobře pracovat.

Mrkvový koláček z mikrovlnky
Mrkev má přirozeně sladkou chuť, takže se do dezertů vyloženě hodí. Můžete si z ní připravit například rychlý a jednoduchý koláček z mikrovlnky.

cl2.jpg
Foto: Shutterstock

Suroviny na 1 porci:

  • 1 menší najemno nastrouhaná mrkev
  • polovina  banánu
  • 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček (mohou být namleté)
  • špička lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce jogurtu
  • sladidlo dle chuti (například lžička medu)
  • trochu vlašských nebo jiných ořechů (drcených nebo mletých)
  • 1 vajíčko

Postup: Všechny ingredience pořádně vymíchejte ve větším hrníčku v hladké těsto. Dejte do mikrovlnky na plný výkon na cca 4 minuty. Až bude koláček zatuhlý a bude se odlepovat od stěn hrnečku, je hotovo. Můžete podávat s tvarohem nebo jogurtem. 

Reklama