Pět porcí je podle něj výbornou prevencí srdečně-cévních onemocnění. „Taková spotřeba snižuje výrazně individuální riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice a současně snižuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, což je onemocnění, které má v Česku největší výskyt na světě,“ uvedl Poledne.
Varoval před jejich náhradou tabletami nebo jinými doplňky stravy, není to nejvhodnější. „Díky velmi rozsáhlé studii nebyl prokázán pozitivní vliv přidání vitaminů ve formě tablet do běžného jídelníčku. Důvodem je to, že stále ještě nevíme, jaká je role všech látek obsažených v ovoci a zelenině a pozitivní vliv antioxidantů se může při nevhodné formě příjmu změnit na prooxidační, tedy negativní,“ dodal.
![I zdravé jídlo může chutnat I zdravé jídlo může chutnat]()
Na obranu majonézy!

Ovoce a zeleninu bychom měli do svého jídelníčku zařadit jako součást pestré a vyvážené stravy, která obsahuje vedle kvalitních bílkovin a sacharidů také tuky. „Kromě toho, že je potřebujeme, dávají tuky jídlu lepší chuť – saláty pak nebudeme jíst pouze proto, že jsou zdravé, ale hlavně proto, že nám budou chutnat,“ poznamenal Poledne.
A pokračoval s informací, která je nepochybně pro mnohé kuchařky a kuchaře překvapivá. „Dochutit je můžeme olivovým olejem, majonézou nebo doplnit pečivem namazaným kvalitním rostlinným tukem. Zmiňované majonézy jsou spojovány s mnoha mýty. Mezi ně patří mimo jiné to, že obsahují mnoho cholesterolu. Tato informace byla pravdivá za dob našich babiček, které vařily podle Santnerky, tedy vyhlášené kuchařské knihy. Množství majonézy překračovalo téměř dvakrát jeho doporučený denní příjem, který je 300 mg,“ řekl lékař a dodal: „Současné kuchařské trendy jsou již zdravější – máslo nahrazují rostlinným olejem a ke spojení používají jako emulzi spíše hořčici než vejce. Díky tomu se obsah cholesterolu v porovnání s „tradičními“ recepty snížil. Přesto ale průměrná domácí majonéza obsahuje ve 100 g téměř celé doporučené denní množství cholesterolu.“
Příklad kvalitního jídelníčku
- Snídaně
(1 porce zeleniny, 1 porce ovoce)
2 ks tmavého chleba s rostlinným tukem (10 g), tvrdým sýrem 30 % t.v.s. a červenou paprikou, 100% pomerančový džus.
- Dopolední svačina
Polotučný jogurt s mandlemi.
- Oběd
(1 porce zeleniny)
Hovězí vývar s nudličkami a kořenovou zeleninou. Kuřecí kostky na žampionech s rýží Basmati.
- Odpolední svačina
Makový koláč.
- Večeře
(1 porce zeleniny, 1 porce ovoce)
Salát Riviera s francouzským dresinkem.
Tipy na správnou přípravu salátového oběda
- Potěšte oko – pryč jsou doby, kdy se zelenina krájela na drobné kostičky. Nakrájejte zeleninu na větší kusy.
- Nezapomeňte do salátu přidat zeleninu různých barev (s oranžovou nebo žlutou paprikou bude vypadat salát veseleji) a ochutit ji tuky, díky kterým bude moci Vaše tělo využít vitaminy v tucích rozpustné.
- Ať si každý připraví svůj salát – nechte každého, ať si namíchá salát podle své chuti. Stačí nakrájet zeleninu na větší kousky a vybídnout stolovníky, ať si do misky naberou druhy, které jim chutnají nejvíce. Ty pak mohou volně dochutit dresinkem nebo zálivkou, které připravíte vedle.
- Na salát používejte kvalitní nerezové nože. Nezapomeňte na to, že ne vše se musí krájet. Pokud je součástí vašeho obědu zelený salát, zapomeňte na nůž a „trhejte“. Díky kontaktu s kovem se ztrácí vitaminy.
- Pokud obědváte na terase, mísu se salátem poté, co si nandáte na talíř, odneste zpět do domu nebo přikryjte. Díky tomu nebudete muset odhánět nezvaný hmyz.
Recepty na rychlé saláty
- Hlávkový salát s francouzským dresinkem (předkrm)
Ingredience (2 osoby): 300 g hlávkového salátu, špetka soli, 1 lžička moučkového cukru, 2-3 lžíce vinného nebo balzamikového octa, ½ lžičky hořčice, 3 lžíce olivového oleje.
Postup: Hlávkový salát omyjeme, osušíme a natrháme. Příprava francouzského dresinku: Na dno misky dáme špetku soli, moučkový cukr, přilijeme vinný nebo balzamikový ocet, hořčici a zlehka směs rozmícháme. Následně přidáme olivový olej a metlou opět pečlivě mícháme, aby vznikl jemný dresink. Nakonec přidáme salát a vše spojíme dohromady.
- Mrkvový salát (součást hlavního jídla)
Ingredience (2 osoby): 2 větší mrkve, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, ½ lžičky vinného octa, 2 lžíce kvalitní majonézy (případně majonézy s jogurtem).
Postup: Na hrubém struhadle nastrouháme mrkve, nepatrně osolíme, přidáme olivový olej a několik kapek vinného octa. Vše promícháme. Nakonec přidáme majonézu a opět zamícháme.
- Mrkvový salát (příloha)
Ingredience (2 osoby): 2 větší mrkve, 2 kyselejší jablka, šťáva z ½ citronu, ½ lžičky cukru.
Postup: Na jemném struhadle nastrouháme mrkve a oloupaná, jádřinců zbavená jablka. K nim pak přidáme citrónovou šťávu, cukr a promícháme.
- Salát Waldorf Astoria (hlavní jídlo)
Ingredience (2 osoby): 160 g kuřecího nebo krůtího masa, 1 jablko, 1-2 sladkokyselé okurky, 2 lžíce kvalitní majonézy (případně majonézy s jogurtem), bílý pepř, ½ lžičky jemného kečupu, 300 g hlávkového salátu, 250 g kysaného zelí, 2 jablka.
Postup: Zbytky pečeného kuřecího nebo krůtího masa nakrájíme na drobné kousky, stejně jako oloupané a jádřinců zbavené jablko a sladkokyselé okurky. K tomuto základu přidáme zelí (řádně okapané) pokrájené na malé kousky s nastrouhanými jablky. Vše ochutíme majonézou s trochou bílého pepře a kečupem. Servírujeme na hlávkovém salátu.
- Salát Riviera s francouzským dresinkem (hlavní jídlo)
Ingredience (2 osoby): špetka soli, 1 lžička moučkového cukru, 2-3 lžíce vinného nebo balzamikového octa, ½ lžičky hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 150 g salátu Lollo rosso, 150 g Lollo Biondo, 1 konzerva tuňáka v oleji, 1 vejce natvrdo, 5 ředkviček, 3 cherry rajčata, 2 lžíce černých oliv, celozrnná bageta.
Postup: Příprava francouzského dresinku: Na dno misky dáme špetku soli, moučkový cukr, přilijeme vinný nebo balzamikový ocet, hořčici a zlehka směs rozmícháme. Následně přidáme olivový olej a metlou opět pečlivě mícháme, aby vznikl jemný dresink. V míse promícháme hotový dresink s omytými salátovými listy, ředkvičkami a půlenými cherry rajčátky a olivami. Navrch ozdobíme kousky tuňáka a vejcem rozkrájeným na osminky. Podáváme s celozrnnou bagetou.
- Těstovinový salát s krabím masem a ananasem (hlavní jídlo)
Ingredience (2 osoby): 120 g celozrnných těstovin, 2 lžičky olivového oleje, 60 g krabích tyčinek, 60 g ananasu, 30 g sterilované kukuřice, 40 g sýru cottage, 1/2 jarní cibulky, 2 lžíce kvalitní majonézy, sůl, pepř, provensálské koření – dle chuti
Postup: Těstoviny uvaříme „al dente“ (na skus), vychladlé smícháme s na kostičky pokrájenými krabími tyčinkami, ananasem, kukuřicí, sýrem cottage a nadrobno krájenou jarní cibulkou. Poté osolíme, opepříme, dle chuti přidáme provensálské koření. Vše pečlivě promícháme a před podáváním necháme uležet v chladničce.
Necháte se inspirovat recepty? Budete více hledět na obsah svého jídelníčku? Věděla jste, že majonéza už není tak špatná?
Nový komentář
Komentáře
Zajímavé recepty
..Ale zdravě myslím jím dost
Na to, že sedím u PC nalačno, tak ty recepty se mnou nic nedělají.
čiperka — #1 jsem ráda,že nejsem sama.Čínské zelí v zimě u telky je též dobré.
Beaute — #2 jo, přesně..On je tuk taky potřeba, já ho právě radši dodávám přidáním kapky kvalitního oleje.Teď mám zrovna ten z jader hroznového vína. Je prima,lehoučký
čiperka — #1
majonézu u nás do zeleninového a do zelného salátu coleslaw a jinak na salátek max.trochu zálivky typu ocet-olej-hořčice, nebo osolený bílý jogurt s koprem. Ten miluju k ledovému salátu. Jen tak si do něj kousky namáčet
Majonézu dávám snad jen do bramborového salátu.Cpát ji do zeleninového salátu, to ne
, jsou to zbytečné kalorie
a salátek "ztěžkne".Když už, tak bych ji nahradila kvalitním bílým jogurtem.Osobně miluju zeleninu úplně přírodní, jsem schopna schroupat půl hlávky ledového salátu, než ho dám do mísy a připravím nálev
....