Právě v plzeňském pivovaru se v polovině 19. století odehrála revoluce v pivovarnictví. Poprvé v historii zde bylo vyrobeno pivo tak, jak ho známe dnes. Tedy hořký nápoj zlaté barvy s čistě bílou pěnou.
Dnes je plzeňský pivovar místem, kde se prolíná tradiční výroba piva s moderními pivovarnickými technologiemi. Vznikla tu unikátní průmyslová památka, která je navíc otevřena pro veřejnost.
A co se návštěvníci pivovaru dozvědí?
V Plzni se začalo vařit pivo krátce po založení tohoto královského města v roce 1295. Právo sladovat, vařit a čepovat pivo bylo dědičné a vztahovalo se vždy k měšťanovu domu. Od krále Václava II. obdrželo toto právo dokonce 250 plzeňských měšťanů. Přes sedm set let ale měšťané vařili tzv. nadkvasné pivo nepříliš valné chuti, takže se do Plzně dovážela kvalitnější piva z Bavor nebo ze Saska a lacinější piva z blízkého okolí.
„V roce 1839 došlo ke zlomu, když jedna várka v jednom domě byla tak špatná, že se měšťané rozhodli, že si musí postavit nový pivovar,“ vysvětluje Václav Berka, starší obchodní sládek z Plzeňského Prazdroje. „Roku 1842 byl otevřen Měšťanský pivovar a sládek z Bavor Josef Groll zde uvařil první várku slavného plzeňského ležáku.“
Ochutnejte ležák přímo z kádě
Dnes se v Plzni pivo nejen vaří, ale pivovary nabízejí také vlastní expozice. „Prohlídka zahrnuje několik tras podle toho, kolik má náš host času,“ říká sládek Berka a dodává: „Projde se pivovarem, uvidí, jak se v současné době pivo stáčí do lahví a do sudů, může se podívat na sladovnu a na bednářské řemeslo, protože my máme vlastní stálou skupinu osmi bednářů, kteří dokážou vyrobit dřevěné sudy a dřevěné kádě.“
V oddělení, kde se pivo dokvašuje v ležáckých kádích, pak každý návštěvník může pivo ochutnat.
Jste pravý Čech či Češka a na české pivo nedáte dopustit? Které máte nejraději?
Nový komentář
Komentáře
Dobře vychlazené chutná výborně. Nejen v Plzni. Což teprve v SUTOMORE. Nevěříte ? Posílám tedy pozdrav.
http://www.youtube.com/watch?v=22Vnw3xnTIg&feature=channel_page
Pivíčko mám moc ráda, chlazené, orosené
...ráda sáhnu po Kozlovi-říznu tmavého se světlým
, ale nebráním se ani žateckému, plzeňskému, krušovicím či bernardovi
.Jsem Češka jako poleno a už se těším na Žateckou dočesnou.Škoda, že už není, co bývala
jedine prazdroj.
kdo se k nam vyda, tak at si pak zajde do mesta k pivovarskymu muzeu - Na Parkán, maji tam uzasny nefiltrovany prazdroj.
Nebyla tady už tato otázka, určitě ano, jj mám ráda Gambrinus