DSC_8471.jpg (116 KB)

Na jehlu můžete napíchat cokoliv vás napadne. Nebo cokoliv mají vaši strávníci rádi. Snažte se spojovat suroviny, které se dobře doplní a chutě se propojí. Maso nakrájené na malé kousky, máte hotové za malou chvíli a zelenina, kterou s ním nakombinujete, tak zůstane krásně křupavá.

Recept na jakýkoliv špíz snad nejde ani napsat. Maso, zelenina a všelicos jiného napíchané na špejli. To je špíz. Co a v jakém pořadí na kovovou nebo dřevěnou jehlu napícháte, záleží na vaší chuti. Mnohdy i na stavu lednice a spíže. Jen se snažte společně nekombinovat suroviny, které se tepelně upravují extrémně dlouho s těmi, kterým stačí chvilka v teple.

V kuchyni a u grilu často vznikají neuvěřitelné kombinace a z improvizací se stávají oblíbené recepty. Často zjistíte, že kombinace, která by vás před napíchnutím na špíz ani nenapadla, je právě ta úžasná a dokonalá, která vám chyběla.

Kovová jehla, nebo dřevěná špejle?

Špízy napichujte na speciální kovovou jehlu. Je to nejpohodlnější. Kdo chce, může použít dřevěné špejle. Prodávají se i takové, které jsou na jednom konci do špičky. Suroviny se na ně výborně napichují. Dřevěné špejle však před použitím namočte na hodinu do vody. Nebudou se vám tak na grilu připalovat.

Speciální suroviny můžete napichovat třeba na stébla citronové trávy. Tato úprava se hodí hlavně pro orientální recepty.

DSC_8463.jpg (114 KB)

Maso na špízy

Ideální je maso, které bude rychle hotové. Výborné a osvědčené jsou kuřecí kousky, rychle hotová bude třeba vepřová panenka, ale jiné druhy vepřového masa. S trochou opatrnosti na špíz můžete nabalit kouličky z mletého masa, hovězího nebo vepřového.

Pro extrémní rychlovku vyzkoušejte špízy s klobáskou.Ty stačí opravdu jen prohřát a můžete si pochutnávat. Bát se nemusíte ani rybích špízů. Kousky lososa nebo jiné ryby budou hotové také za pár minut, protože není dobré je příliš vysušit. Krásně vypadají roládky z filetů pstruha. Jeden filet ještě rozpulte podélně i napříč, aby vznikly čtyř díly. Ty osolte, opepřete, můžete velice lehce potřít i ochuceným olejem a zamotejte do malé roládky, kterou napíchnete na špejli.

Maso, zelenina, maso, zelenina...

Maso na špízu nenechávejte osamělé. Je totiž důležité s čím které maso zkombinujete. Klasika je cibule, rajčata, cukety, paprika. Nebojte se ale ani oliv, česneku, malých předvařených brambor, žampionů...

Chalupářská kombinace - klobáska, vepřové maso, cibule
Rybí kombinace - losos, cherry rajčata, šalotka
Mletá kombinace - kuličky mletého masa, cherry rajčata, kousky cukety
Houbová kombinace - vepřová panenka, celé menší žampiony, cibule
Mořská kombinace - kousky lososa, krevety, šalotka
Ďábelská kombinace - masové kuličky, chilli papričky, cibule
Hawai kombinace - kuřecí maso, cherry rajčata, ananas

Marináda - tečka na závěr

Směs, do které maso naložíte, by měla vždycky ladit se surovinami, které jsou na špízu. Chalupářský špíz naložte do špetky kmínu a pepře. Špízu s lososem bude slušet koprová marináda. Kombinace kuřecího masa a cukety bude opravdu výborná, když ji naložíte do směsi kokosového mléka, limetky a kari koření.

Nebojte se ani zajímavých kombinací jako je třeba limeta a zázvor. Z obyčejného špízu bude hned voňavá exotika. Surovina, která nikdy nezklame je česnek. Výborné jsou i všechny druhy čerstvých bylinek.

Jaké kombinace máte na špízu rádi? A jak dlouho u vás ještě bude grilovací sezóna?

Dobrou chuť přeje Elly.

Podobné jako špízy jsou i naše BALÍČKY NA GRIL

DSC_0043.jpg (103 KB)

Grilované plněné cukety

cukety2.jpg (83 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková