Další víkend před námi. Bude hezky, nebo ošklivo? Je to fuk, protože dnešní recept připravíte i na kontaktním grilu, pěkně v teple vaší kuchyně. Snadná grilovaná „lízátka“ z mletého masa s křupavou zeleninou - sezónním chřestem, šťavnatou paprikou a skvělou jarní cibulkou.
Tento recept jsem testovala u hokejového šílenství. Naši borci sváděli své velké zápasy a my jsme na terase, za francouzským oknem, grilovali tyto skvělé pochoutky. Vždycky jsme jen rychle vyběhli pro další várku „lízátek“ a další křupavý chřest.
Hlavně chřest se na grilu vyloženě povedl. Následné obalení v jednoduché marinádě mu dalo opravdu příjemnou chuť.
Grilovaná lízátka z mletého masa
- 500 g mletého vepřového masa (nebo mix vepřové a hovězí)
- sůl a pepř
- oblíbené čerstvé bylinky
- oblíbené koření
Maso namelte najemno na mlýnku. Ochuťte solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami nebo grilovacím kořením.
Několik hodin dopředu si namočte dřevěné špejle do vody, aby se vám při grilování nepálily. Každou špejli rozlomte napůl, na dva kusy.
Z mletého masa uválejte váleček, který napíchnete na špejli. Napichujte tak, aby špejle vedla středem celé délky válečku. Váleček trochu „rozplácněte“. Takto zpracujte všechno maso a hotová „lízátka“ naskládejte na talíř.
Grilujte na rozpáleném grilu, z obou stran. Jak dlouho? Záleží na tom, jak tlusté a velké válečky budete připravovat a také jak máte rozpálený gril. Určitě minimálně 3 až 4 minuty z každé strany. Maso změní barvu, zhnědne a pak je hotové.
Z masových lízátek budou nadšené hlavně děti. A nakonec vlastně i rodiče. Protože děti drží maso pěkně za špejli a ušpiní se trochu méně než obvykle.
K masovým lízátkům jsou skvělé jakékoliv zeleninové saláty, pečivo, grilované brambory nebo třeba plněné tortilly. A když místo masa na špejli ugrilujete jen maličké válečky nebo placičky, tak je můžete naopak použít právě do plněných tortill, spolu se zeleninou.
My jsme k nim tentokrát zvolili sezónní přílohu - grilovaný chřest a kousky červené papriky.
Grilovaný marinovaný chřest, paprika a jarní cibulka
- svazek zeleného chřestu
- svazek jarní cibulky
- 2 červené papriky
- sůl a pepř
- šťáva z poloviny malého citronu
- dvě lžíce olivového oleje
- nasekaná petrželová nať
Zelený chřest, ze kterého jste odřízli zaschnuté konce, připravíme na talíř. Očistěte jarní cibulku - odstraňte zavadlé zelené konce, ty hezké nechejte. Odstraňte z papriky střed se semínky a stopku. Papriku nakrájejte na čtvrtky nebo osminy.
Všechnu zeleninu grilujte spolu s masem. Chřest jen chvíli, až se na něm objeví několik tmavších skvrnek.
Ve větší misce promíchejte sůl, pepř, citronovou šťávu a olivový olej. Nakonec nasekanou zelenou petrželku. Umíchejte marinádu. Do misky s touto marinádou dávejte kusy ugrilované zeleniny, které ještě opatrně v marinádě několikrát otočte.
Podávejte zeleninu přímo v misce s marinádou, spolu s masem, oblíbeným pečivem... prostě tím, co máte rádi.
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte také
- Směs z pečených paprik ke grilování
- Grilované kuličky s překvapením
- Grilované karbenátky s červenou řepou
Nový komentář
Komentáře
to musí být dobrůtka
kimil — #1Hlavně tu na té špejli,tu mám nejraději.
Takto ugrilovanou zeleninu miluji