lízátka z mletého masa

Další víkend před námi. Bude hezky, nebo ošklivo? Je to fuk, protože dnešní recept připravíte i na kontaktním grilu, pěkně v teple vaší kuchyně. Snadná grilovaná „lízátka“ z mletého masa s křupavou zeleninou - sezónním chřestem, šťavnatou paprikou a skvělou jarní cibulkou.

Tento recept jsem testovala u hokejového šílenství. Naši borci sváděli své velké zápasy a my jsme na terase, za francouzským oknem, grilovali tyto skvělé pochoutky. Vždycky jsme jen rychle vyběhli pro další várku „lízátek“ a další křupavý chřest.

Hlavně chřest se na grilu vyloženě povedl. Následné obalení v jednoduché marinádě mu dalo opravdu příjemnou chuť.

Grilovaná lízátka z mletého masa

  • 500 g mletého vepřového masa (nebo mix vepřové a hovězí)
  • sůl a pepř
  • oblíbené čerstvé bylinky
  • oblíbené koření

Maso namelte najemno na mlýnku. Ochuťte solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami nebo grilovacím kořením.

grilovaná lízátka

Několik hodin dopředu si namočte dřevěné špejle do vody, aby se vám při grilování nepálily. Každou špejli rozlomte napůl, na dva kusy.

Z mletého masa uválejte váleček, který napíchnete na špejli. Napichujte tak, aby špejle vedla středem celé délky válečku. Váleček trochu „rozplácněte“. Takto zpracujte všechno maso a hotová „lízátka“ naskládejte na talíř.

grilování

Grilujte na rozpáleném grilu, z obou stran. Jak dlouho? Záleží na tom, jak tlusté a velké válečky budete připravovat a také jak máte rozpálený gril. Určitě minimálně 3 až 4 minuty z každé strany. Maso změní barvu, zhnědne a pak je hotové.

grilování

Z masových lízátek budou nadšené hlavně děti. A nakonec vlastně i rodiče. Protože děti drží maso pěkně za špejli a ušpiní se trochu méně než obvykle.

K masovým lízátkům jsou skvělé jakékoliv zeleninové saláty, pečivo, grilované brambory nebo třeba plněné tortilly. A když místo masa na špejli ugrilujete jen maličké válečky nebo placičky, tak je můžete naopak použít právě do plněných tortill, spolu se zeleninou.

My jsme k nim tentokrát zvolili sezónní přílohu - grilovaný chřest a kousky červené papriky.

chřest

Grilovaný marinovaný chřest, paprika a jarní cibulka

  • svazek zeleného chřestu
  • svazek jarní cibulky
  • 2 červené papriky
  • sůl a pepř
  • šťáva z poloviny malého citronu
  • dvě lžíce olivového oleje
  • nasekaná petrželová nať

grilování

Zelený chřest, ze kterého jste odřízli zaschnuté konce, připravíme na talíř. Očistěte jarní cibulku - odstraňte zavadlé zelené konce, ty hezké nechejte. Odstraňte z papriky střed se semínky a stopku. Papriku nakrájejte na čtvrtky nebo osminy.

Všechnu zeleninu grilujte spolu s masem. Chřest jen chvíli, až se na něm objeví několik tmavších skvrnek.

Ve větší misce promíchejte sůl, pepř, citronovou šťávu a olivový olej. Nakonec nasekanou zelenou petrželku. Umíchejte marinádu. Do misky s touto marinádou dávejte kusy ugrilované zeleniny, které ještě opatrně v marinádě několikrát otočte.

grilovaná lízátka

Podávejte zeleninu přímo v misce s marinádou, spolu s masem, oblíbeným pečivem... prostě tím, co máte rádi.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

TÉMATA:
GRILOVÁNÍ