Rostlinné produkty se snažíme zařazovat do jídelníčku čím dál častěji, rozhodli jsme se, že maso opravdu není třeba konzumovat každý den. To je i důvod, proč saháme po tofu. Nejčastěji ho dáváme do japonské miso polévky, kterou připravujeme z dashi vývaru a miso pasty a doplňujeme jarní cibulkou, houbami, mrkví a třeba hráškem. Tuto polévka mají překvapivě rády i naše dcery. Ta mladší tofu vyjí jako první… Nebo velmi často děláme k večeři rychlé asijské pokrmy, kde základ tvoří nudle, omáčka a grilovaná zelenina a právě tofu, které se sem také krásně hodí.
Vendula K., zástupkyně šéfredaktora
Variace na miso polévku
Ingredience (2 porce)
- balení tofu Lunter (jakákoli varianta polévce neublíží, ale klasické je tradiční bílé tofu)
- 0.4 l dashi - instantního rybího vývaru
- sušené rýžové nudle
- 2 jarní cibulky
- 4 žampiony
- růžičkové kapusta nebo jiná zelenina, která se rychle vaří
- dvě polévkové lžíce miso pasty (červené aka-miso - výraznější nebo bílé shiro-miso - jemnější)
- 2 polévkové lžíce kim-chi
- 2 čajové lžičky sušené zelené řasy
- černý sezam na ozdobu
Příprava:
Do horké vody vmíchejte dashi vývar a přiveďte ho k varu. Do vroucího vývaru dejte postupně vařit kapustu, poté houby, Tofu, bílou část jarní cibulky a na závěr její zelenou nať. Vše spolu krátce povařte, aby zelenina zůstala křupavá na zkus. Mezitím si bokem podle návodu uvařte nudle a v misce si namočte ve vodě dvě čajové lžičky řasy. Řasa, jakmile nabyde, přijde do vroucího vývaru, na hotové nudle přijde řada až při servírování. Když jsou všechny suroviny v polévce měkké, odeberte si naběračku vývaru, nechte ho chvilinku vychladnout a poté v něm rozmíchejte miso pastu. Takto rozmíchanou směs vraťte zpět do polévky. Po přidání misa by se polévka už neměla vařit. Do dvou servírovacích misek si rozdělte připravené nudle, do každé přidejte polévkovou lžíci kimchi a zalijte polévkou. Na závěr můžete dozdobit černým sezamem.
Ochutnejte také nejnovější pomazánky Lunter
Škvarková
Tato rostlinná pomazánka z tofu a s cibulovými škvarky je skutečně výborná a chutná i těm, kteří jinak dávají přednost opravdovým škvarkům. Chuť je jemná a konzistence jakoby správně „tučná“. Mazali jsme si ji na čerstvý chléb a vyzkoušeli jsme ji i do toustů. Ze všech Lunter pomazánek ji máme asi nejradši - je vydatná, ideální dětem na svačinu nebo k večeři na topinky.
Francouzská
Tato pomazánka chutná skvěle se syrovou zeleninou, a s úspěchem jsme ji servírovali i jako dip k tortilla chipsům. Chutná jemně po hořčici a droždí.
Bačovská
Základ Bačovské pomazánky tvoří uzené tofu, díky němuž připomíná tradiční slovenské uzené sýry. Vynikající s okurkou na tmavý chleba. Od nás dostala stříbrnou medaili.
Mexická
Chuť této pomazánky je výrazná, obsahuje totiž vločky červené a zelené papriky. Chuť je pikantní až pálivá, servírovaná na opečeném chlebu a k pivu k nerozeznání od klasických pálivých pomazánek. Asi ne pro děti, ale silné chlapy rozhodně mile překvapí.
Všechny pomazánky mají dobrou konzistenci, snadno se natírají a kromě Mexické varianty jsou chuťově jemné. Čistě rostlinné složení na bázi sóji, přirozeně bez cholesterolu a konzervačních látek, to vše tyto pomazánky řadí k těm nejzdravějším. Bačovská a Mexická jsou navíc vhodné i pro bezlepkovou dietu. Vyzkoušejte je také!
Více na LUNTER.CZ
Čtěte také:
- Oběd připravený do 15 minut: Tofu na pánev Chilli a limeta + rýžové nudle
- Rychlá večeře: Kuskus s restovaným fenyklem a LUNTER Tofu na pánev
- Chutný recept: Cizrnový salát s baby špenátem a LUNTER Tofu na pánev
- Odlehčené recepty: Tofu na pánev Toscana s těstovinami
Nový komentář