Pojďme spolu na chvilku zapomenout na to, že tučné maso není zdravé. Když vyberete pěkný vepřový bok, ve kterém bude dost libového masa, tak si určitě pochutnáte.

Pomalu pečený bůček

V obchodě vybírejte vepřový bok s kůží a kostí. Kůže je v tomto případě hodně důležitá a také velice chutná. Další suroviny, které budete potřebovat, jsou velice jednoduché a určitě je máte doma. Dobré brambory, cibuli, česnek, sůl, pepř a kmín. Snadné že?

A víte co je velká výhoda dnešního receptu? Bůček dáte péct do trouby a čtyři hodiny se o něj nestaráte. Po třech hodinách vytáhnete voňavý a výborný oběd, který jen rozdělíte na talíře a pochutnáváte si.

Suroviny

  • 1200 g vepřového boku s kostí a kůží
  • sůl a pepř na maso
  • kmín
  • 6 stroužků česneku
  • 1 kg brambor
  • 4 velké cibule
  • sůl a pepř na brambory

Postup

Bůček vcelku si omyjeme, osušíme a ideálně den předem potřeme solí, opepříme a ochutíme kmínem. Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.

Kůži bůčku nakrájíme na tenké proužky a do vzniklých mezer zastrčíme česnekové plátky. Pokud máme česnek rádi, tak klidně ještě dva stroužky rozmačkáme a potřeme bůček i z boku. Takto připravené maso necháme uležet, alespoň hodinu, ideálně přes noc.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Do středu trouby dáme pečící rošt a hned pod něj plech. Na rošt dáme bůček, kůži nahoru, nebo položíme, je to jedno. Ale pokud budeme pokládat na bok, tak po hodině pečení přetočíme na druhý bok a po další hodině už kůží nahoru až do konce pečení.

Na plech dáme brambory - oloupané a nakrájené, cibuli na půlkolečka, které osolíme a opepříme. Brambory zalijeme půl litrem vody, nebo vývarem, jestli máme.

Takto připravené maso a brambory pečeme v troubě celkem čtyři hodiny. Když teplotu zvýšíme na 170 °C, tak zkrátíme dobu pečení na tři hodiny, ale doporučuji raději menší teplotu a delší dobu pečení. Maso pak lépe chutná.

Asi dvacet minut před koncem pečení zvýšíme teplotu, aby se kůže připekla pěkně dokřupava. Ale nezapomínáme troubu hlídat, aby se nám maso nepřipálilo.

Vyndáme z trouby, maso naporcujeme a ihned podáváme. Kdo má rád zelí, tak si připraví i zelí, které je k bůčku výtečné.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Červené zelí nejen k pečené huse
Kološvárské zelí - NAPROSTÁ PECKA!
Červená řepa se zelím
Zelňačka - sytá polévka na zima

TÉMATA:
MASO A RYBY