Pojďme spolu na chvilku zapomenout na to, že tučné maso není zdravé. Když vyberete pěkný vepřový bok, ve kterém bude dost libového masa, tak si určitě pochutnáte.
V obchodě vybírejte vepřový bok s kůží a kostí. Kůže je v tomto případě hodně důležitá a také velice chutná. Další suroviny, které budete potřebovat, jsou velice jednoduché a určitě je máte doma. Dobré brambory, cibuli, česnek, sůl, pepř a kmín. Snadné že?
A víte co je velká výhoda dnešního receptu? Bůček dáte péct do trouby a čtyři hodiny se o něj nestaráte. Po třech hodinách vytáhnete voňavý a výborný oběd, který jen rozdělíte na talíře a pochutnáváte si.
Suroviny
- 1200 g vepřového boku s kostí a kůží
- sůl a pepř na maso
- kmín
- 6 stroužků česneku
- 1 kg brambor
- 4 velké cibule
- sůl a pepř na brambory
Postup
Bůček vcelku si omyjeme, osušíme a ideálně den předem potřeme solí, opepříme a ochutíme kmínem. Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.
Kůži bůčku nakrájíme na tenké proužky a do vzniklých mezer zastrčíme česnekové plátky. Pokud máme česnek rádi, tak klidně ještě dva stroužky rozmačkáme a potřeme bůček i z boku. Takto připravené maso necháme uležet, alespoň hodinu, ideálně přes noc.
Troubu předehřejeme na 150 °C. Do středu trouby dáme pečící rošt a hned pod něj plech. Na rošt dáme bůček, kůži nahoru, nebo položíme, je to jedno. Ale pokud budeme pokládat na bok, tak po hodině pečení přetočíme na druhý bok a po další hodině už kůží nahoru až do konce pečení.
Na plech dáme brambory - oloupané a nakrájené, cibuli na půlkolečka, které osolíme a opepříme. Brambory zalijeme půl litrem vody, nebo vývarem, jestli máme.
Takto připravené maso a brambory pečeme v troubě celkem čtyři hodiny. Když teplotu zvýšíme na 170 °C, tak zkrátíme dobu pečení na tři hodiny, ale doporučuji raději menší teplotu a delší dobu pečení. Maso pak lépe chutná.
Asi dvacet minut před koncem pečení zvýšíme teplotu, aby se kůže připekla pěkně dokřupava. Ale nezapomínáme troubu hlídat, aby se nám maso nepřipálilo.
Vyndáme z trouby, maso naporcujeme a ihned podáváme. Kdo má rád zelí, tak si připraví i zelí, které je k bůčku výtečné.
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte také
Červené zelí nejen k pečené huse
Kološvárské zelí - NAPROSTÁ PECKA!
Červená řepa se zelím
Zelňačka - sytá polévka na zima
Nový komentář
Komentáře
Protože se mi při čtení receptu sbíhaly sliny, toto jídlo jsem včera uvařila. Velké poděkování Elly
. Postupovala jsem přesně podle receptu, pekla jsem 4 hodiny, a všichni jsme se shodli, že lepší bůček nikdo z nás nejedl. Doporučuju všem vyzkoušet, vážně to stojí za to!
Z prasátka jím vše, kromě chlupů.
A jedni zmála, kteří dělají pravou zabíjačku.
Před vánocemi dělali. (Prasátko kupujeme živé.)
Dobrůtka
Miluše3 — #25 řepa je výborná věc a taky strašně zdravá! mám jí ráda i syrovou
enka1 — #15 tebe jsem tu čekala
Já ti ten fujtajblák bůček budu muset koupit k narozeninám
Já vepřové maso nejím
Takže pro mě tohle není
Lákavé.
Přidala bych pečená jablka a nastrouhaný křen.
pajda — #24myslím, že BBC GoodFood od českého Apetitu neopisuje
A ještě jako přílohu doporučuji - na kolečka červenou
řepu - pokapat olejem + osolit.
Zabalit do alobalu. Stačí půl hodinka pouhá.
elly — #12ten odkaz je víceméně recept, který byl před třemi roky v Apetitu. Netuším a nemám chuť řešit, co z toho je "původnější".
Jinak ale pokud už něco peču, taky to vrazím do trouby na co nejmíň stupňů a co nejvíc minut - už proto, abych nestála u plotny jako to pako. Akorát rodina se mi směje, že kačenu dávám na talíř tak, že chytnu kost z nohy, zaklepu a oklepané maso nandám lžící...
Rikina — #6 Tak on je to velký rozdíl v chuti, jestli bůček:
- pečeš pomalu 4 hodiny, nebo
- zprudka 20 minut, nebo
- napřed povaříš a pak dopečeš, nebo
- nakrájíš na tenké plátky a poškvaříš na pánvi.
Každé má něco do sebe. A jak bylo níže doporučeno, zbytek od oběda se dá ještě uložit s kořením do lednice a dojíst studený.
magic11 — #18kachnu jinak než po "dlouhém týrání" v troubě nepečeme...je úžasná!
magic11 — #18mohu souhlasit
jéžiš, teď jsem se pořádně podívala na fotku hotového bůčku a napadl mi Vetřelec
Rikina — #10naprosto chápu, pro tebe je lepší si to v dobrém řeznictví koupit udělané. A že se teď všude musí snažit
miluju takhle pomalu pečená masa, je to úlně jiná chuť, například kachnička pečená 5-6 hodin na 110° je parádní
hmmm. dala bych si hned!
Já zase používám pečící rukávec - a půl hodiny před
koncem pečení ho rozstřihnu , přidám na čtvrtky jablka.
Cibulou nešetřím.
A ať si mne nepletou s žádnou dietou !
Ha, dlabanec pro mě, jen též volím kratší přípravu
Peču také - ale balím do alobalu a je šťavnatý.
Na pečení mně stačí asi dvě hodiny.
vypadá to báječně!!! dala bych si