Vyzkoušejte náš dnešní recept a připravte kachní prsa podle našeho receptu. Úspěch je zaručený. Připravíte velice slavnostní, přesto ne příliš náročný oběd. Ideální přílohou jsou brambory a salát z čerstvých listů. Budete nadšení.
Když má většina českých domácností na stole kachnu, tak bývá pečená, s knedlíkem a zelím. Výborné kachní maso můžeme upravit ale i jinak. Skvělý je třeba kachní rillettes, neboli maso, které se po dlouhém bublání na plotně úplně rozpadá, následně spolu se sádlem zatuhne a maže na chléb. Tuto pochoutku už známe z vepřového masa, ale z kachního je snad ještě lepší.
Dokonalá je rychlá úprava kachních prsou. Protože pracujeme pouze s touto částí kachny, tak odpadá dlouhé pečení a jiná delší příprava. Pro dnešní recept je ideální naložit kachnu do pomerančů a vína už den předem. Maso tak bude mít mnohem intenzivnější chuť.
Víno použijte takové, které máte rádi, a ideálně stejné potom podávejte k jídlu. Já jsem sáhla do zásob, které jsem si dovezla z Maďarska, z malého vinařství ve vesničce Garabonc.
Suroviny
- 4 kachní prsa
- 2 pomeranče
- kvalitní červené víno
- sůl
- čerstvě mletý pepř, ještě lépe drcený pepř se sušenou pomerančovou kůrou
- kousek másla na dokončení omáčky
- úplně maličko oleje
Postup
Očištěná, omytá a osušená kachní prsa si lehce nařízneme přes kůži. Dáváme pozor, nařízneme opravdu jen kůži, snažíme se neříznout do masa. Maso z obou stran osolíme a ochutíme pepřem. Obojí do masa vmasírujeme.
Maso naložíme do směsi vína a pomerančové šťávy, ještě proložíme kolečky pomeranče. Ideální je z jednoho pomeranče vymačkat šťávu a druhý si nechat na plátky. Takto maso necháme odpočívat do druhého dne v lednici. Když se nám to povede, tak někdy maso otočíme na druhou stranu.
V den D, kdy se pouštíme do přípravy kachních prsou, je vyjmeme z marinády. Osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Zahřejeme si pánev, na kterou jsme kápnuli trochu oleje. Ale opravdu jen malinko, kůže na prsou pustí další tuk, není potřeba to s olejem přehánět. Jen aby pánev nebyla úplně suchá.
Prsa dáme na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékáme asi 5 až 6 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se nám kůže nespálila. Otočíme prsa na druhou stranu, a tu opékáme další asi 4 minuty. Nechceme, aby maso bylo uvnitř úplně suché, tudíž tvrdé. Takže opravdu ne déle.
Po této době vrátíme maso do zapékací misky nebo pekáčku, ve kterém máme směs vína a pomerančové šťávy a pomerančová kolečka. Přikryjeme poličkou nebo alobalem a šupneme do vyhřáté trouby. Tam je necháme asi 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa tuto přípravu doporučuji, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.
Vytáhneme z trouby, maso vyndáme na talíř nebo dřevěné prkénko, položíme na něj plátky pomeranče a necháme asi deset minut odpočinout (můžeme přikrýt talířem).
Mezitím si připravíme omáčku. Do pánvičky, ve které se kachní prsa opékala, vlijeme směs z pekáčku, čili víno, šťávu z masa a pomerančů. Plátky pomerančů už nemusíme. Plotnu zapneme naplno a necháme omáčku zredukovat - vyvařit přebytečnou tekutinu.
Až má téměř ideální hustotu, tak vypneme plotnu a vhodíme do omáčky pár kousků vychlazeného másla a rychle vmícháme. Tímto získáme krásně krémovou konzistenci a jemnou chuť.
Ihned podáváme, doplněné o oblíbenou přílohu. Ideální je bramborová kaše nebo čerstvá bageta a listový salát.
Samozřejmě podáváme se sklenkou vína...
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Nedávno jsem připravila přesně dle uvedeného receptu (jen víno jsem neměla maďarské, ale pouze tarapacu z chille a naložená byla prsa jen asi 6 hodin) a hodnotím maximálně!!!!



Myslím, že jsem dobrá kuchařka a moje rodina je na leccos zvyklá, takže jejich chvála byla velmi upřímná. Bratr s požitkem vycucával i zbylé pomerančové plátky.
Jen jsem na konci přidala do omáčky trošku likéru, protože kdysi jsem zkoušela podobný recept, který jej obsahoval. Prsa jsem podávala vcelku jako steak (a byla neskonale měkká), k tomu pečené brambory posypané lehce čerstvým rozmarýnem a k tomu všemu samozřejmě jižní červené víno....
mnam
Hmmm, to vypadá velmi dobře
taky bych si dala hned.
mnam mnam chci ted hned
podobně dělám kuřecí - je to opravdu mňamka
Asi vyzkouším,vypadá to fakt jedle
vypadá to dobře
mňam