Na konci července proběhla spolu s našimi čtenářkami další zajímavá kulinářská akce, tentokrát na téma piknikové letní vaření a pečení. Akce se konala v pražské Chefparade a vyzkoušeli jsme celkem 8 receptů. Piknikové recepty jsou zejména o jednoduchosti, žádné hodiny trávené v kuchyni. Je léto, tak proč si ho neužít!
Mlékárna Valašské Meziříčí byla jedním z partnerů naší akce. Její bílé jogurty, zakysané smetany a kyška se vám jistě budou hodit pro letní pečení. Náš názor: všechny tři výrobky jsou velmi dobré! Zakysané smetany a bílý jogurt se navíc hodí i pro různé pomazánky či dipy, využijete je tudíž i pro grilování.
Jaké recepty jsme si s nimi připravili?
QUICHE SE SÝREM A ANGLICKOU SLANINOU
Základní těsto na quiche
- 300 g hladké mouky
- 150 g Flory s máslem
- 1/2 lžičky soli
- 8 lžic studené vody
Máslo nakrájíme na kousky a prohněteme s moukou a solí. Vytvoříme drobenku, do které přidáme ještě studenou vodu. Důkladně promačkáme a vytvoříme hladké těsto, které dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. V lednici nám toto těsto vydrží i dva dny, a když si ho chcete nadělat do zásoby, můžete ho skladovat v mrazáku.
Hotové těsto dáme do koláčové formy, kterou není nutné ani vymazávat ani vysypávat. Těsto je nutné předpéct, a to v troubě předehřáté na 200 °C. Rozválíme z něj kruh, který dáme do koláčové formy. Těsto propícháme vidličkou a nahoru položíme pečící papír a zasypeme něčím, co nám těsto zatíží. Já používám fazole.
Pečeme 20 minut. Poté vytáhneme z trouby, fazole vysypeme, pečící papír sejmeme a ještě deset minut dopečeme, než těsto trochu zezlátne. Teď je nejvyšší čas na předpečený korpus dát připravenou náplň.
- 500 g cibule
- 250 g anglické slaniny
- 250 g zakysané smetany Valašské Meziříčí
- 200 g sýra gouda
- 2 žloutky
- 50 g oleje
- sůl a pepř, čerstvé bylinky
Na náplň do quiche si dáme na olej orestovat cibulku společně se slaninou. Dále scedime přebytečný tuk a necháme prochladnout. V misce si smícháme smetanu a žloutky a touto směsí přelijeme slaninu s cibulí, které jsou rozprostřené po celé formě. Nakonec vše zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 45 minut.
SMOOTHIE S LETNÍM OVOCEM
- 500 ml kyšky Valašské Meziříčí
- 200 g borůvek
- 100 g ostružin
- 100 g černého rybízu (nemusí být nutně, můžeme namixovat místo něj třeba maliny)
- agávový sirup
Všechny ingredience rozmixujeme.
DEZERT S OVOCEM
- 400 g kysané smetany Valašské Meziříčí
- cukr podle chuti
- vanilkový extrakt
- kakaové sušenky
- ovoce – maliny, jahody, borůvky, ostružiny
Na krém vyšleháme smetanu dochucenou cukrem.
Ovoce nakrájíme nadrobno a sušenky nahrubo rozdrobíme.
Na dno skleniček nasypeme sušenky, poklademe ovocem a dáme krém …. Postup opakujeme, dokud nejsou skleničky plné.
Zavřeme a dobře vychladíme. Perfektní tip na piknik.
NEJRYCHLEJŠÍ JOGURTOVÝ KOLÁČ
- 1 kelímek bílého jogurtu (180 g)
- 2 vejce
- 2 kelímky (od jogurtu) polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 1 kelímek třtinového cukru
- ovoce
Všechno smíchat a upéct.
V příštím článku se můžete těšit na reportáž z akce a na video.
Více najdete na stránkách www.mlekarna-valmez.cz
Naše články
- Smetanová svačinka z Mlékárny Valašské Meziříčí
- Přihlaste se na čtvrteční kulinářskou akci! Naším tématem je piknik!
- Tip na jednoduchý letní minidezert s ovocem: Vyzkoušeno, je výborný
- Redakce testovala produkty z Mlékárny Valašské Meziříčí
- Trochu z Valašska v každé domácnosti
Nový komentář
Komentáře
slané koláče jsou super
V nadpise chyba- - mlékárna Valašské Meziříčí.