Poslední špenátový recept tohoto týdne jsem měla vybraný hned. Je to můj oblíbený špenátový koláč. Bude se vám hodit v létě, na dobrý, lehký oběd, ale klidně i v zimě na výbornou večeři.

listové těsto
500 g špenátových listů
300 g sýra ricotta
150 g kysané smetany
3 jarní cibulky
150 g anglické slaniny
3 + 3 vejce
5 lžic parmazánu
sůl a pepř
trochu strouhanky na zahuštění

špenátový koláč

Připravíme si dortovou formu o průměru 24 nebo 26 cm. Vymažeme a vysypeme.
Rozválíme si těsto a vykrojíme kruh, který pokryje dno formy a okraje.
Cibulku nakrájíme na kolečka, včetně zelené natě. Slaninu na drobné kostičky. Špenát můžeme trochu posekat, ale nemusíme.
Anglickou s cibulkou osmahneme v hluboké pánvi a přidáme k nim i špenát. Ten necháme jen lehce zavadnout. Celou směs necháme vychladnout.
špenátový koláč

K vychladnuté špenátové směsi přidáme ricottu, smetanu, nastrouhaný parmezán a tři vejce. Promícháme a dochutíme solí a pepřem. Pokud se směs zdá příliš řídká, můžeme přidat asi tři až čtyři lžíce strouhanky. Není to ale nutné.
Hotovou špenátovou směs dáme do formy vyložené těstem. Okraje nám těsto lehce přesahují, takže je přehneme na náplň. Ze zbytku těsta si vyválíme kruh, kterým náplň zavřeme.

Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Dobrou chuť přeje elly.