Nepečený dort ze zakysané smetany, s čerstvým ovocem a piškoty. To je dezert mého dětství. Milovala jsem tu svěží chuť vychlazeného ovoce a jen maličko nasládlé smetany. S jahodami ze zahrádky nebo sladkým černým rybízem, s banánem, s kiwi a mandarinkami. Jakkoliv. Ovoce si každý zvolí podle své obliby.
Minulý týden se mi dostaly do ruky mražené maliny z Lidlu. Za krásnou ceny půlkilový balík malin. Velkých sladkých a hlavně celých plodů. Žádná nechutná drť, žádná nakyslá chuť. Mňam. Připravila jsem dětem hned vanilkové mascarpone, které se u nás stalo zamilovaným dezertem. A na víkend výtečný nepečený dort.
Do krémů můžete použít, co se vám líbí, chutná nebo co máte v lednici. Můj poslední dort je kombinace mascarpone, smetany a zakysané smetany. Někdo dává jen zakysanou smetanu. Sladíme podle chuti, důležité je to nepřehnat. Dezert je lepší lehce kyselkavý.
Suroviny
1 malý balíček piškotů
ovoce podle chuti a možností – nejlépe čerstvé, ale může být i mražené či kompotované
450 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
150 ml zakysané smetany
cukr podle chuti
Postup
Ušleháme si dotuha šlehačku. Ochutíme ji trochou cukru, ale opravdu to nepřeháníme, abychom dezert nepřesladili. Kdo má chytrého kuchyňského pomocníka jako já, tak má výhodu – další dvě ruce v kuchyni. Takže šlehačku šlehá robot a my si mezitím můžeme připravit rozvírací plechovou formu, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Dno zaskládáme piškoty – jeden vedle druhého.
Do ušlehané šlehačky přidáme zakysanou smetanu a mascarpone a už jen na nízké otáčky šleháme, než se nám směs spojí. Nepřešlehat, nezpracovávat dlouho, aby se nám v krému neutvořily hrudky.
Asi polovinu směsi naneseme na piškoty ve formě a rozetřeme, aby byly pěkně zakryté. Krém zaskládáme další vrstvou piškotů, na které dáme ovoce a zatřeme druhou polovinou krému. Kdo si chce rozdělit krém na tři díly, tak dá vrstvu piškotů – krém – ovoce – krém – piškoty – krém. Taky výborné.
Povrch dortu můžeme posypat ovocem nebo rozdrcenými sušenkami. Doporučuji druhou variantu, je neodolatelná!
Hotový dezert necháme v lednici vychladit, nejlépe celých 24 hodin, aby krásně ztuhnul a dobře se krájel.
Jako pomyslnou sladkou tečku jsem každou porci dortu přelila malinovou šťávou. Dvě hrsti malin jsem dala do hrnce, zasypala trochou cukru a dusila až do rozpadnutí. Tuto směs jsem scedila hustým cedníkem a lehce v ní prohřála celé kusy malin.
Sladké mlsání přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
gerda — #15 diky
Určitě bude výborný, dělám podobný.
gerda — #10 Máš samozřejmě pravdu. Jednak trpí játra a žlučník, zacpávají se cévy a pak se divíme, jak je možné, že tu je ten první infarkt a ve finále taky podle toho i vypadáme.
Lyoness — #13 hele, kysaná smetana má název na krabičce nebo kelímku. Napadlo mi, abys to nepopletla s 12 % smetanou, co je na vaření smetanových omáček! Jenom kysaná smetana a žádná jiná. Konzistence má být jako hustý bílý jogurt a už se s ní nic nedělá, používá se tak jak je.
dadma — #12 ano, to je výborné. Já kombinuju kysanou smetanu, šlehaný tvaroh, bílý jogurt - podle toho, co mám zrovna po ruce, klidně i jen jedno z toho - kulaté piškoty, ovoce a vždycky se to vydaří. A když chci mít jó tučný krém, stačí přimíchat pomazánkové máslo bez příchuti.
Lyoness — #13 kdepak, ta je tuhá sama o sobě. Když se hodně spěchá, vyklopí se jedna, dvě smetany do misky, zapíchají se tam piškoty a nechá se to proležet. Piškoty natáhnou vlhkost a všecko hezky drží pohromadě. Vyklopit, přidat nějaké ovoce a to je všecko.
Lyoness — #13 Mě teda ztuhne v chladu sama.
dadma — #12 Taky to tak dělám.
gerda — #10 dadma — #12 mozna hloupy dotaz - ta zakysana smetana se taky sleha ci to ztuhne samo nebo se tam pridava ztuzovac?
Já již léta dělám nepečené dorty a tenhle je podobný tomu co dělám,ale nedávám mascarpone a smetanu ke šlehání.Dávám pouze piškoty,4 kusy více procentní kysané smetany,kterou přiměřeně osladím a ovoce.Dávám vrstvu piškotů ,vrstvu ovoce,může se dát i trochu šťávy na piškoty, potom kys,smetanu a zase vrstvu piškotů ,ovoce a nakonec kys.smetanu.Uležet do druhéhé dne a je to moc dobré.
vytištěno, uloženo, dělávám podobný dezert
paníliška — #6 Francaise — #8 já si opravdu myslím, že bychom měli na tuky dávat větší pozor, ono je to dobré i bez nich, když si dáme záležet
Tehle recept už tu byl, mám ho vytištěný, dokonce i s tím úvodním povídáním. Dělám podle něj nepečený dort a je výborný.
Taková dávka tuků by mě zabila, a to vážím 60kg!! Dětem bych tedy takovou nálož rozhodně nedala. Jestli se takhle běžně jí, tak se nedivím, že je tolik dětí oplácaných a dospělí mají chycené žlučníky a slinivky.
Když dělám dort z mascarpone, přidávám k němu buď čerstvá domácí vajíčka (šlehaná) nebo polotučný tvaroh. Není to zrovna dietní, ale také to není až takový nápor na žlučník.
Hned bych si dala! :)
Dělám jen ze zakysané smetany, po ztuhnutí polévám čokoládou. Je to skvělé letní osvěžení.
gerda — #1 zase mascarpone je výborné a pokud ho člověk nejí každý den, proč ne?
Já bych si to dala,na nějakou tu kalorii určitě nebudu koukat.Však to člověk nemá každý den.
taky budu dělat něco dobrého
Už teď mám na dortík chuť
na mě moc tučné, já dělávám jen ze zakysané smetany a bílého jogurtu. Musím myslit na zdraví.