grilovací dipy

Blíží se vám další letní grilování a vy přemýšlíte co nového vyzkoušet? Máme pro vás dva recepty na dipy, které se hodí téměř ke každému masu. Ale i k zelenině. Vlastně vám budou chutnat jen tak, s kouskem dobrého pečiva.

Dostala jsem před jedním víkendem jasný úkol. Vymyslet něco, čím ozvláštníme a doplníme grilovanou vepřovou kotletu, naloženou v česneku a bílém víně. Napadlo mě, že k takovému masu, které je trochu suché, se budou hodit dipy - omáčky „na namáčení“. Nemohla jsem se rozhodnout mezi sýrovým a pikantním zeleninovým, tak jsem připravila oba.

Ohlasy byly výborné a u těch, kteří ochutnali, většinou vítězil dip sýrový. Jaký se bude líbít vám?

nivový dip

Nivový dip s vlašskými ořechy

  • 400 g kysané smetany Valašské Meziřící
  • 250 g nastrouhané nivy
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 15 vyloupaných vlašských ořechů
  • 5 lžic majonézy

Kysanou smetanu promíchejte s majonézou. Přidejte česnek.

Nivu nastrouhejte najemno a vmíchejte do krému. Ochuťte solí a pepřem. Soli nepotřebujete moc, někdy vůbec žádnou. Niva bývá slaná dost.

Vlašské ořechy vyloupejte a nasekejte. Část nahrubo a část jemněji. Vmíchejte do dipu.

Podávejte vychlazené.

pikantní dip

Pikantní dip s paprikami a chilli

  • 6 barevných paprik
  • 2 pikantní chilli papričky (intenzita záleží na vaší chuti)
  • 2 velké červené cibule
  • sůl a pepř
  • Tabasco na dochucení
  • 450 g rajčatové passaty nebo krájených rajčat v konzervě
  • trocha slunečnicového oleje

Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Omyté papriky rozkrojte na polovinu, vyčistěte a nakrájejte na půlkolečka. Chilli papričky nasekejte nadrobno.

Ve velké pánvi (já použítám wok) rozehřejte olej. Vsypejte cibuli a opékejte asi pět minut. Přidejte chilli papričky. Opékejte dalších pár minut a vsypejte všechny nakrájené papriky. Promíchejte a nechejte společně opékat. Nesmí se připalovat. Opékejte co nejdéle to jde, aby papriky změkly. Ne však úplně.

Zalijte připravenou rajčatovou passatou, promíchejte a společně pod pokličkou duste 15 minut. Dochuťte solí, pepřem a passatou. Ještě pět minut provařte bez pokličky.

Tento dip můžete podávat teplý i studený.

salsa

Dobrou chuť přeje Elly.

Grilování milujeme! Na našem magazínu najdete spoustu skvělých receptů

Malé nápady pro každé grilování

grilování

Burgery z grilu

burger

Směs z pečených paprik

pečené papriky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
GRILOVÁNÍ