Blíží se vám další letní grilování a vy přemýšlíte co nového vyzkoušet? Máme pro vás dva recepty na dipy, které se hodí téměř ke každému masu. Ale i k zelenině. Vlastně vám budou chutnat jen tak, s kouskem dobrého pečiva.
Dostala jsem před jedním víkendem jasný úkol. Vymyslet něco, čím ozvláštníme a doplníme grilovanou vepřovou kotletu, naloženou v česneku a bílém víně. Napadlo mě, že k takovému masu, které je trochu suché, se budou hodit dipy - omáčky „na namáčení“. Nemohla jsem se rozhodnout mezi sýrovým a pikantním zeleninovým, tak jsem připravila oba.
Ohlasy byly výborné a u těch, kteří ochutnali, většinou vítězil dip sýrový. Jaký se bude líbít vám?
Nivový dip s vlašskými ořechy
- 400 g kysané smetany Valašské Meziřící
- 250 g nastrouhané nivy
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku
- 15 vyloupaných vlašských ořechů
- 5 lžic majonézy
Kysanou smetanu promíchejte s majonézou. Přidejte česnek.
Nivu nastrouhejte najemno a vmíchejte do krému. Ochuťte solí a pepřem. Soli nepotřebujete moc, někdy vůbec žádnou. Niva bývá slaná dost.
Vlašské ořechy vyloupejte a nasekejte. Část nahrubo a část jemněji. Vmíchejte do dipu.
Podávejte vychlazené.
Pikantní dip s paprikami a chilli
- 6 barevných paprik
- 2 pikantní chilli papričky (intenzita záleží na vaší chuti)
- 2 velké červené cibule
- sůl a pepř
- Tabasco na dochucení
- 450 g rajčatové passaty nebo krájených rajčat v konzervě
- trocha slunečnicového oleje
Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Omyté papriky rozkrojte na polovinu, vyčistěte a nakrájejte na půlkolečka. Chilli papričky nasekejte nadrobno.
Ve velké pánvi (já použítám wok) rozehřejte olej. Vsypejte cibuli a opékejte asi pět minut. Přidejte chilli papričky. Opékejte dalších pár minut a vsypejte všechny nakrájené papriky. Promíchejte a nechejte společně opékat. Nesmí se připalovat. Opékejte co nejdéle to jde, aby papriky změkly. Ne však úplně.
Zalijte připravenou rajčatovou passatou, promíchejte a společně pod pokličkou duste 15 minut. Dochuťte solí, pepřem a passatou. Ještě pět minut provařte bez pokličky.
Tento dip můžete podávat teplý i studený.
Dobrou chuť přeje Elly.
Grilování milujeme! Na našem magazínu najdete spoustu skvělých receptů
Malé nápady pro každé grilování
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Také zkusím Nivu

Mně se líbí ten s tou Nivou, vyzkoušíme!
Stále zkoumám nové dipy na potírání sýrů a ten s papričkami se mi moc líbí...
Krásné receptíky
to vypadá lákavě, určitě vyzkouším!!
opravdu skvělé recepty !