Grilování. Jedna z věcí, proč se každou zimu těším na teplo a léto. Až vytáhneme a oprášíme gril a začneme vymýšlet dobroty, které na něm připravíme.
Maso, u kterého jsme si už oblíbili některé úpravy, jako je pomerančová krkovička se špetkou chilli nebo kuřecí maso v pomerančové marinádě. A k nim přidáváme nejrůznější maso na pivo, nebo jsme zkoušeli i marinádu s kávou. Ta byla taky super. Vepřová panenka je dalším oblíbeným masem, které grilujeme.
Zamilovala jsem si taky malé bílé klobásky, které se ke grilování prodávají v Lidlu. To vždycky na začátek, aby se najedli ti největší hladovci, kteří se nemohou dočkat masa. Jsou ugrilované rychle, stačí je jen trochu opéct, a chutnají výtečně. K nim grilovací omáčky a zeleninové saláty. Mňam!
Co nesmí u žádného našeho grilování chybět, jsou nejrůznější saláty a omáčky. Ta poslední vznikla náhodou a byla skvělá. Dalším zkoušením jsem ji dovedla k dokonalosti. První omáčka z pečených paprik vznikla potřebou využít zbytkové teplo z grilu. Už bylo ugrilováno a teploměr na grilu pořád ukazoval 180 °C. Proč toho nevyužít?
Rychle jsem nakrájela papriky a zavřela je do grilu. A šli jsme spát. Opravdu. Na druhý den byly v grilu upečené papriky. Ty jsem jen rozmixovala a dochutila solí, pepřem a čerstvým česnekem.
Další pokus už jsem plánovala a papriky ugrilovala v troubě, v pekáči, a přidala už ke grilování celou hlavičku česneku. K mixovaným paprikám jsem tento česnek přidala a vzniklá omáčka byla mnohem jemnější, nasládlá.
Suroviny
- 10 červených paprik
- 1 hlavička česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
Papriky rozpůlíme, očistíme od semínek a naskládáme do pekáčku. Zalijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Promícháme, doprostřed dáme celou, neloupanou hlavičku česneku.
Pečeme pod grilem, dokud papriky nezačnou hnědnout. Vyndáme, necháme vychladnout.
Česnek vyloupeme a spolu s paprikami rozmixujeme. Někdo papriky ještě loupe, ale mě to přijde zbytečné, mixuji i se slupkou.
Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, přidat třeba trochu oleje, podle potřeby. Vymícháme skvělou, voňavou omáčku, nejen ke grilování.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Paprik se nam urodilo hodne,tak tuto variantu vyzkousim.
No, přidat ještě lilek, je to základ ajvaru
Jo, grilování mám moc ráda a teď je ten pravý čas, tato dobrůtka by mi určitě chutnala.
hm to může být moc dobré
určitě vyzkouším
když mně je líto nejíst je čerstvé
, v plné sezóně. Na zavaření jo, to je jiná.
jo a taky bych chtěla zkusit grilované kuře, čím ho potíráte ? balíte ho do alobalu ? uvítám vaše rady.
grilované papriky bych teda nemusela, ale takový sýr hermelínek. To už se oblizuji teď. No a tou krkovičkou jak se v článku o ní píše bych taky nepohrdla.