S nápadem postavit koktejlovou nabídku na ingrediencích, jež pocházejí z končin, kde žijí opice, přišel před dvěma lety bar manager Benedikt Houda. Jeho realizace následně slavila velký úspěch u hostů a rezonovala i v rámci mezinárodní barové komunity. Není proto divu, že se tohoto formátu barový tým nadále drží a snaží se ho dál rozvíjet a vylepšovat. Navíc k baru, který disponuje celoroční zahrádkou, jež je malou městskou džunglí a příjemnou zelenou oázou přímo v srdci metropole, na půl cesty mezi Václavským náměstím a hlavním pražským nádražím, se tohle téma více než hodí.
Koncept „opičího“ menu je vcelku jednoduchý – v hledáčku barmanů se ocitly Asie, Evropa, Amerika a Afrika, což jsou zároveň názvy částí, do nichž se koktejlová nabídka dělí. Každou reprezentují čtyři drinky pojmenované podle ingrediencí, které z daného světadílu pocházejí a v receptuře nápojů sehrávají klíčovou roli. Jeden drink každého oddílu je vždy namíchaný na prémiovém ginu Monkey 47, jenž je partnerskou značkou podniku, a jeden další reaguje na rostoucí zájem o nealkoholické koktejly (mocktaily), které obsahují alternativy k tradičním destilátům, likérům, aperitivům či vínům.
Doposud platilo pravidlo, co drink, to jedna hlavní ingredience, jejíž název koktejl nese. Nově se do popředí dostávají vždy dvě suroviny, například Mango & Pandan, Raspberry & Thyme, Guava & Palo Santo nebo třeba Geranium & Penja Pepper. Současně platí, že jednotlivé oddíly mají podobné chuťové vyznění – Asii propojují různé druhy citrusů, v koktejlech Evropy mají své místo bylinky, Amerika nabízí plné chutě a zajímavé kontrasty a Africe dominují spíše sladší tóny. Všechny drinky v menu pak charakterizují nápadité ozdoby a neotřelý servis promyšlený tak, aby potěšil nejen chuťové pohárky, ale také oko – od citrusové multi bubble z Flavour Blasteru na koktejlu Sakura & Sudachi přes žlutým kakaovým máslem potažené a zeleným lístkem ozdobené sklenky na nealko drink Yuzu & Fig Leaf, jenž tak na první pohled vypadá opravdu jako yuzu, po jednoduchou, ale efektní ozdobu v podobě mrazem vysušené olivy podávané na dřevěné lžičce ke koktejlu Eldeflower & Olive.
Originální jsou ostatně i samotné dominantní ingredience – a to hned od úvodního drinku nazvaného Galangal & Lotos. Vychází z galangalového bestselleru z předchozího menu, nově se však míchá z rumu s kouřovými tóny, který v něm nahradil peated whisky, a v cordialu, který je další jeho důležitou složkou, přibyl ke galangalu a yuzu ještě lotosový kořen, který koktejlu přidává určitou zemitost. Ozdobou zůstává koláček štěstí, v němž hosté najdou věštbu s barovou tematikou, přičemž každé páté fortune cookie je výherní a znamená drink zdarma. Naopak běžně může působit dvojice ingrediencí koktejlu Sour Cherry & Mint, výsledný drink ale rozhodně běžný není. Hosté v tenkostěnné nízké sklence dostanou šumivým vínem dolitou kombinaci bylinného likéru Italicus a cordialu z bergamotu, máty a vanilky, jež je díky řase spirulina zbarvena domodra. Na velkém ledovém kvádru sedí červená kulička připravená tzv. sferifikací. Na pohled připomíná višeň – když se propíchne malou jehlicí, kterou hosté k drinku dostanou, vyteče do koktejlu višňový cordial a dotvoří jeho chuť.
V koktejlové nabídce Monkey Baru nikdy nechybí twist na populární Negroni, a to ideálně s dřevitými tóny. Tentokrát dostal podobu koktejlu Oak & Cocoa, což je kakaovými boby a dubovým dřevem ozvláštněná kombinace ginu Monkey 47, Campari, vermutu a likéru Muyu Chinotto Nerro, k jehož ingrediencím patří dubový mech. Hosté nepřijdou ani o oblíbenou variaci na Bellini, jež úplně poprvé dostala podobu 0,0 % ABV koktejlu – Dragon Fruit & Vanilla kombinuje nealkoholické šumivé víno se zmrzlinou, v níž se pitahaya snoubí s vanilkou a mučenkou. Kávovým drinkem je protentokrát twist na Espresso Martini pojmenovaný Coffee & Honey Bush, který hosté dostanou v keramickém hrníčku. K jeho ingrediencím patří vodka, rooibos, kávovy a banánový likér plus miso sirup, který nápoji přidává jemnou slanost a pátou chuť umami.
Lehkou obměnou prošla i vizuální stránka menu, které nyní obsahuje ilustrace hlavních ingrediencí, opičího gentlemana – nedílnou součást vizuální identity The Monkey Baru – a zve k objevování čtyř kontinentů i jedinečných příběhů jednotlivých surovin. Každý drink je doplněn jednoduchou dvouslovnou charakteristikou, piktogramem sklenice, údajem o procentuálním obsahu alkoholu a také odkazem na klasický koktejl, z něhož vychází. Hosté si tak mohou lépe představit, co od nápoje očekávat, a vybrat si podle své aktuální nálady či preferencí.
Nový komentář