Jahody a rebarbora, to je kombinace, kterou miluje snad každý. Kyselost rebarbory a sladkost jahod se krásně doplňují. V první půlce června byl nejvyšší čas na sklizeň rebarbory a jahody již také nazrávaly. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet tento recept a také pomocníky pro zavařování – Pektin od Dr.Oetker a Kyselinu citronovou.
Vyzkoušeli jsme tento recept, který vám rádi doporučíme. Konzistence i chuť džemu je skvělá! Co budete potřebovat? Tyto suroviny vystačí na 5 sklenic á 200 ml. My jsme džem dělali rovnou z dvojnásobné várky!
- 700 g očištěných jahod
- 300 g očištěné rebarbory
- 350 g cukru krystal
- 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
- 1 KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker
Jak na to?
- Do hrnce vložíme jahody a rebarboru nakrájené na menší kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Smícháme 1 balíčku Pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidáme k jahodové směsi. Směs přivedeme za stálého míchání do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme.
- Přidáme zbytek cukru, opět přivedeme do varu a za stálého míchání důkladně povaříme 5 minut.
- Džem odstavíme a přidáme Kyselinu citrónovou Dr. Oetker.
- Provedeme zkoušku tuhnutí. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do džemu ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
- Odebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku.
Postupovali jsme přesně podle návodu a džem se skvěle povedl!
Nový komentář