Na dnešní recept jsme použili čerstvě natrhané václavky. Ty však už v lese nenajdete. Použít můžete však jakékoliv jiné lesní houby, třeba jejich směs.
Václavky v dnešní úpravě můžete použít i samostatně, bez masa. Třeba s bramborovou kaší nebo chlebem. Je nutné je dlouho podusit, aby pořádně změkly.
Suroviny
na masové koule
- 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- trochu mletého kmínu
- olej na smažení
václavková omáčka
- 800 g václavek
- 1 cibule
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky sladké papriky
- kmín
- sůl
- pepř
Postup
Ze všech surovin na masové koule vypracujte směs. Z té tvarujte kuličky.
Ve velké pánvi rozehřejte olej a kuličky na něm osmahněte. Pěkně ze všech stran. Kuličky vyndejte z pánve.
Cibuli nakrájejte na hrubé kostičky. Větší václavky nakrájejte na kousky, menší nechejte vcelku.
Cibuli dejte opékat na olej na pánvi. Opékejte pět minut a přidejte václavky. Promíchejte a opékejte společně.
Zasypejte paprikou, přidejte koření a sůl. Promíchejte. Nalijte do pánve asi dvě deci vody, přiklopte a duste 20 minut.
Přidejte smetanu, promíchejte a přidejte masové koule. Ještě deset minut nechejte vařit odkryté, na mírnější teplotu.
Podávejte s těstovinami.
Dobrou chuť přeje Elly.
Masové koule na mnoho způsobů
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dobrota...dala bych si hned, ale zařadím na oběd příští týden...
Václavky nemám,zkusím s jinými
Hřiby miluji někdy si je udělám
A já bych potřebovala houbařskou školu, nebo spíše houbaře, který by mě naučil sbírat jiné houby, než ty s trubicovitými výtrusnicemi (tedy hřibovité). Jak to má dole na spodu klobouku proužky, jsem ztracená
I když si myslím, že by to mohla třeba např. ta václavka být, tak se bojím..., že houbu zaměním...
Sbíhají se mi sliny, už vím, co uvařím.
nevypadá to špatně
Václavky ně rostou na zahradě tak bych to mohla uvařit