bb567e-lilek5.jpeg (681 KB)Foto: Alena Kolaříková

Pečený či grilovaný lilek je skvělá zelenina, která se může stát základem mnoha chutných pokrmů. Jeho typická chuť z něj dělají ideální surovinu pro středomořskou kuchyni. Tepelnou úpravou krásně změkne a dostane intenzivní chuť. Můžete ho rozmixovat s česnekem, tahini a citronovou šťávou na lahodný baba ganoush, který poslouží jako pomazánka na chléb nebo dip k zelenině. Nakrájený grilovaný lilek se skvěle hodí do salátů, kde vynikne v kombinaci s rajčaty, feta sýrem a čerstvými bylinkami. Lze ho také vrstvit s rajčatovou omáčkou a sýrem do vegetariánské varianty lasagní nebo použít jako hlavní složku do moussaky.

V italské kuchyni se pečený lilek často přidává do různých těstovinových omáček nebo slouží jako náplň do sendvičů spolu s mozzarellou a bazalkou. Ve východní kuchyni ho můžete kombinovat s pikantními omáčkami a podávat s rýží.

Grilovaný lilek lze také jednoduše podávat jako přílohu k masu nebo rybám, případně ho zabalit do tortilly s hummusem a čerstvou zeleninou pro rychlý a zdravý oběd.

423fed-lilek.jpeg (769 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 400 g těstovin (pappardelle, široké nudle, špagety...)
  • 1 velký lilek
  • 200 g slaniny
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce koření do Italské kuchyně It's Natural
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • parmezán

Postup

Troubu si předehřejte na 200 °C. Lilek několikrát propíchněte vidličkou.
Potřete ho olivovým olejem a osolte. Přiklopte víkem a pečte vcelku asi 60 minut, dokud není měkký.
Po upečení nechte lilek vychladnout, poté ho podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužinu.
V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte slaninu dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a opět krátce orestujte. Vmíchejte dužinu z pečeného lilku a lehce promíchejte.
Snižte teplotu a přidejte rozdrobený kozí sýr, nechte rozpustit. Dochuťte kořením do italské kuchyně. Přidejte ještě kousek nakrájené slupky lilku.
Mezitím uvařte pappardelle podle návodu na obalu v osolené vodě. Sceďte těstoviny a nechejte si trochu vody z vaření.
Přidejte těstoviny do pánve s omáčkou, promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vody z těstovin pro krémovější konzistenci.
Posypte dokřupava opečenou slaninou, můžete i parmazánem, podle chuti.
Podávejte ihned, dokud je jídlo teplé a omáčka krémová.

Dobrou chuť přeje Elly.