Pečený či grilovaný lilek je skvělá zelenina, která se může stát základem mnoha chutných pokrmů. Jeho typická chuť z něj dělají ideální surovinu pro středomořskou kuchyni. Tepelnou úpravou krásně změkne a dostane intenzivní chuť. Můžete ho rozmixovat s česnekem, tahini a citronovou šťávou na lahodný baba ganoush, který poslouží jako pomazánka na chléb nebo dip k zelenině. Nakrájený grilovaný lilek se skvěle hodí do salátů, kde vynikne v kombinaci s rajčaty, feta sýrem a čerstvými bylinkami. Lze ho také vrstvit s rajčatovou omáčkou a sýrem do vegetariánské varianty lasagní nebo použít jako hlavní složku do moussaky.
V italské kuchyni se pečený lilek často přidává do různých těstovinových omáček nebo slouží jako náplň do sendvičů spolu s mozzarellou a bazalkou. Ve východní kuchyni ho můžete kombinovat s pikantními omáčkami a podávat s rýží.
Grilovaný lilek lze také jednoduše podávat jako přílohu k masu nebo rybám, případně ho zabalit do tortilly s hummusem a čerstvou zeleninou pro rychlý a zdravý oběd.
Suroviny
- 400 g těstovin (pappardelle, široké nudle, špagety...)
- 1 velký lilek
- 200 g slaniny
- 200 g čerstvého kozího sýra
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce koření do Italské kuchyně It's Natural
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
- parmezán
Postup
Troubu si předehřejte na 200 °C. Lilek několikrát propíchněte vidličkou.
Potřete ho olivovým olejem a osolte. Přiklopte víkem a pečte vcelku asi 60 minut, dokud není měkký.
Po upečení nechte lilek vychladnout, poté ho podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužinu.
V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte slaninu dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a opět krátce orestujte. Vmíchejte dužinu z pečeného lilku a lehce promíchejte.
Snižte teplotu a přidejte rozdrobený kozí sýr, nechte rozpustit. Dochuťte kořením do italské kuchyně. Přidejte ještě kousek nakrájené slupky lilku.
Mezitím uvařte pappardelle podle návodu na obalu v osolené vodě. Sceďte těstoviny a nechejte si trochu vody z vaření.
Přidejte těstoviny do pánve s omáčkou, promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vody z těstovin pro krémovější konzistenci.
Posypte dokřupava opečenou slaninou, můžete i parmazánem, podle chuti.
Podávejte ihned, dokud je jídlo teplé a omáčka krémová.
Nový komentář