Těstoviny jsou často rychlým jídlem, když nevíte, co uvařit hladové rodině. Nepleťte si je ale s nějakou nouzovkou. Je to jídlo, které může být dokonalé a může chutnat jako z drahé restaurace. Stačí jen zvolit ty správné čerstvé suroviny.
A tou jedinečnou surovinou jsou teď houby! Už jen pár malých hříbků, čerstvě přinesených z lesa, vám zaručí dokonalý úspěch. Připravíte díky nim velice lehké sezonní jídlo. K dnešním těstovinám jsem houby doplnila masem. Ale jen tak velice lehce. Zbylo mi totiž pečené králičí maso a k němu už žádná příloha. Tak jsem maso obrala a přidala do pánvičky k houbám.
Podobně můžete zužitkovat i pečené nebo grilované kuřecí maso. Nemáte žádné maso, které zbylo? Nevadí. Jedno kuřecí prsíčko udělá stejnou službu.
Suroviny
- houby nasbírané v lese - množství dle úspěšnosti a chuti
- 3 šalotky
- zbylé pečené nebo vaření králičí (případně drůbeží) maso
- 2 lžíce másla
- kmín
- pár kousků zelené petrželové nati
- sůl a pepř
- parmezán na posypání
Postup
V hlubším hrnci nebo pánvičce osmahneme na rozehřátém másle najemno pokrájenou šalotku. Přidáme nakrájené houby. Ideálně na plátky.
Ochutíme solí, kmínem a pepřem, promícháme a při stálém míchání opékáme asi pět minut. Zalijeme trochou vody, nebo ještě lépe trochou vývaru. Jen tak, aby byly houby ponořené. Přiklopíme poklicí a dusíme asi dvacet minut, klidně i půl hodiny. Vložíme nakrájené kousky masa.
Přidáme nasekanou zelenou petrželovou nať, promícháme, ještě podle potřeby dochutíme a vsypeme uvařené a okapané těstoviny. Z těstovin si necháme asi hrnek vody, ve které se vařily. Po promíchání těstovin s houbami přidáme do hrnce nejdříve půl hrnku vody z těstovin. Promícháme, a když se nám zdají těstoviny dost obalené omáčkou, a ne suché, tak už další vodu nepřidáváme. Jinak můžeme ještě trochu vody přidat. Promícháme, ještě prohřejeme a ihned servírujeme na nahřáté talíře.
Na talíři zdobíme petrželovou natí a sypeme parmezánem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Máte rádi houby? Máme pro vás tipy na výborné recepty.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Vypadá to výborně
Mňam, vypadá to moc dobře!
Bude k večeři, mňam :-)!
udělám si s hlívou
Mňam, hned bych si dala, ale houby nemám.
Rikina — #3Kdybys kupovala, podívej se po těch tmavých žampionech anebo velkých Portobello. Mají mnohem lepší i přirozenější houbovou chuť a Portobello můžeš udělat narychlo, jako steak.
Leda bych si šla koupitv žampiony. V lese není nic.
Mňam
zrovna jsem si uvařila guláš z hlívy, tohle taky vypadá moc dobře.
Vynikající a vděčné jídlo