dýňové těstoviny

Další do sbírky dýňových receptů? Proč ne! Dýně najdete na podzim v každém obchodě, na trhu, na zahrádkách. Proč toho nevyužít, když dýně nejen skvěle chutná, ale je i velice zdravá. Z jednoho druhu dýně vykouzlíte mnoho různých receptů, sladkých i slaných. Dezertů i hlavních jídel. Geniální surovina!

Výhodné je, připravit si třeba dýňové pyré do zásoby. V lednici vydrží pár dní, v mrazáku několik týdnů. Jak na to, jsme psali v tomto článku. A pak už jen vytahujete krabičku za krabičkou a vymýšlíte další zajímavá jídla.

Dnešní dýňové těstoviny jsou velice rychlé a velice chutné jídlo. Opět jsem v něm využila krásného souladu dýní a šalvěje. Přidala jsem kuřecí maso a italský parmezán. Vzniklo jídlo hotové za dvacet minut (možná ani to ne), v případě, že máte již hotové dýňové pyré.

Suroviny

  • 400 g kuřecího masa - ideálně vykostěná kuřecí stehna
  • 300 g těstovin
  • 300 g pyré z pečené dýně
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • kousek másla
  • několik lístků šalvěje
  • sůl a pepř
  • parmezán

Postup

Dejte si vařit do osolené vroucí vody těstoviny.

Ve velké hluboké pánvičce rozpusťte máslo, na kterém osmahnete nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte rozdrcený a nasekaný česnek. Nechejte pár minut rozvonět, ne příliš zezlátnout.

Do pánvičky přidejte na malé kousky nakrájené kuřecí maso. Osolte a opepřete. Zprudka opečte. Hotovo? Nejvyšší čas přidat pyré. Ztlumte teplotu na polovinu a vmíchejte pyré k masu. Promíchejte, prohřejte, ochuťte špetkou soli.

Přidejte nadrobno nasekané šalvějové lístky. Šalvěj je celkem výrazná, stačí pár lístků, třeba šest. Poslední do pánve přidejte smetanu a prohřívejte asi pět až deset minut.

Uvařené těstoviny sceďte, ale nechejte si hrnek vody, ve které se vařily, při ruce. Možná bude potřeba na dotvoření omáčky. Těstoviny vsypejte do pánve, kde už máte hotové maso s dýňovým pyré. Promíchejte, a pokud se vám zdá, že těstoviny nejsou dost obalené omáčkou, přilijte do pánve vodu z těstovin. Nejdříve jen trochu, přidávejte podle potřeby. Vždycky důkladně míchejte.

Až bude omáčka dost krémová a krásně obalí těstoviny, máte hotovo. Nezapomeňte ochutnat a podle potřeby použít ještě sůl a pepř.

Na talíři ozdobte nastrouhaným parmezánem a šalvějovými lístky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte rádi těstoviny? Může se vám hodit inspirace, kterou najdete na našem magazínu...

těstoviny s houbami    

Špagety Alfredo

špagety carbonara

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit