Právě touha zůstat štíhlá stojí na žebříčku našich „ženských“  přání velmi vysoko. Těžko bychom hledali ženu (nebereme–li v úvahu tu hrstku vyvolených, které mohou sníst cokoli a nepřiberou ani gram), která se nikdy nehlídala v jídle nebo nezkusila žádnou dietu. Vzpomeňme si na rady zkušených a moudrých, které říkaly: “Diety nemají smysl, jejich efekt je krátkodobý.“ Nebo na vtipné poznámky skeptických drahých poloviček: “Neblbni a pojď se najíst, už to s tebou není k vydržení. Už jsem si zvykl, že žiju s baculkou...“ 

 

Máme pro vás ideální řešení, při kterém se nebudete trápit hlady, pochutnáte si a přitom se budete stravovat zdravě. To řešení se jmenuje středomořská dieta. Ale nelekejte se - nejedná o dietu v zažitém slova smyslu, nýbrž o změnu stravovacích návyků – omezení konzumace knedlíků, omáček, smažených řízků a přejímání středomořského stylu stravování. Právě díky lahodné středomořské kuchyni se obyvatelé žijící v oblasti kolem Středozemního moře dožívají vysokého věku a na srdeční choroby a nádorová onemocnění umírají daleko méně než ostatní Evropané. Potravinami, které by se měly stát základem, nikoli pouze občasným doplňkem  vašeho jídelníčku, jsou těstoviny, olivový olej, zelenina (rajčata), ovoce (jablka, citrusy) a ryby (tuňák a další mořské ryby).

 

„Ale po těstovinách se přece tloustne!“ mají jistě mnohé z vás na jazyku. A v tom je právě zakopán pes. Nepleťme si pojmy výživnost a kalorická hodnota. Těstoviny jsou totiž výživné a zároveň mají nízkou energetickou hodnotu. Příčinou nadváhy není konzumace těstovin, ale vysoce kalorické a těžké omáčky, kterými si je tak rády zaléváme a rozhodně jimi nešetříme. Naopak rajčatovými a zeleninovými omáčkami rozhodně nic nezkazíme, ba právě naopak: pochutnáme si a navíc dodáme tělu životně důležité látky. Pouhým přidáním těstovin se zeleninový salát stane plnohodnotným hlavním chodem vynikající chuti - to žádná jiná ingredience nedokáže!

 

Každá žena ocení rychlost přípravy a rozmanitost delikates, jejichž základ tvoří právě těstoviny. Těstovinové pokrmy připravíte v mžiku. Navíc tyto zázraky z obilí nesoucí název těstoviny obsahují celou řadu vitaminů a zdraví prospěšných látek. Jsou přirozeným zdrojem vitaminů řady B (B2, B5, B12), ty nejkvalitnější – semolinové - těstoviny navíc obsahují pro organismus důležitý vitamin E -  zabraňující předčasnému stárnutí buněk a podporující krvetvorbu. Příjem potravin obsahujících vitamin B2 je nezbytný zejména v těhotenství a při kojení. Vitamin B5 má blahodárné účinky na naše vlasy a nehty a přítomnost vitaminu B12 v lidském organismu je nesmírně důležitá pro krvetvorbu a proti únavě.

 

Jak ale vybrat ty nejkvalitnější těstoviny, které se nelepí a výborně chutnají? Na našem trhu je běžně dostupná široká škála těstovin mnoha značek. V první řadě bychom se měli rozhodnout, zda dáme přednost bezvaječným, nebo vaječným těstovinám. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejkvalitnější patří semolinové těstoviny vyráběné z tvrdozrnné pšenice. Vysoce kvalitní těstoviny bezpečně poznáme podle dvou základních kritérií - jasně žluté barvy bez teček a nečistot a podle zabarvení vody, ve které se těstoviny připravovaly. Voda, ve které se vařily vysoce kvalitní semolinové těstoviny, zůstává i po odstavení čirá.  

 

Nejkvalitnější těstoviny mohou dosahovat gigantické délky, aniž by se lámaly a lepily. Všechny tyto vlastnosti bezesporu splňují těstoviny Barilla, které jsou pro svou vysokou kvalitu a vynikající chuť v zemi svého původu - Itálii - synonymem pro tu pravou pastu!  Společnost Barilla - výrobce vysoce kvalitních těstovin - byla založena již roku 1877 v italském městě Parma jako rodinná firma. V současné době se jedná o největší výrobní a zpracovatelský potravinářský podnik v Itálii, v jehož čele stojí již čtvrtá generace rodiny Barilla.

 

Úspěch těstovin Barilla je založen na dlouholetých investicích do výzkumu, inovací a technologií. Vždyť i výrobní linky jsou zkonstruovány výhradně odborníky Barilla. Proto si můžete být jisti, že když se rozhodnete pro Barillu, dáváte sobě i své rodině skutečně kvalitní a zdravou stravu. Výroba potravin pod značkou Barilla vždy splňuje tři základní principy: prvotřídní kvalitu použitých surovin, nutriční vyváženost a samozřejmě delikátní chuť, která je puncem všech produktových řad.

 

Těstoviny Barilla se vždy uvaří „al dente“, to znamená „na skus“ (nerozvaří se), nikdy se nelepí a výtečně chutnají. Barilla nabízí těstoviny rozmanitých tvarů. Na českém trhu jsou běžně k dostání klasické Spaghetti (špagety), oblíbené Fusilli (vřetena), praktické Penne Rigate (trubky), lákavé Farfalle (motýli) a Gnocchi (ulity), jedinečné lasagne a konečně unikátní Canelloni (široké trubky). 

Široký sortiment těstovin Barilla doslova pro každou příležitost je doplněn pestrou nabídkou hotových rajčatových omáček. Ty jsou obohaceny o typické italské byliny, olivy, nebo pikantní papriku. Do sortimentu patří taktéž velmi populární a oblíbené bazalkové pesto, jehož stačí do těstovin přidat jen pár lžiček, a rázem máte na stole vynikající pochoutku. Všechny omáčky jsou vyrobeny na čistě přírodní bázi bez přidání konzervačních přísad, neobsahují žádná dochucovadla ani barviva, takže je můžete bez obav podávat i dětem. Ochutnejte pravou Itálii a začněte hubnout s Barillou!

 

TÉMATA:
DŮM A BYT