polKdyž jsem se dozvěděla, že budu testovat žampiony Bonduelle, měla jsem velkou radost. Jsem totiž vášnivá houbařka, jak ve sběru, pak i v pojídání pokrmů z hub. Jsem takový cvok, že ještě 3 týdny před porodem jsem jela na houby, protože bez procházky v lese a vůně hub bych to nedala. A děti od narození tahám po lese buď v klokance nebo capající za ruku.

Všichni víme, že letošní léto bylo horké a suché, že najít houbu, byť prašivku, bylo takřka nemožné. Tedy, až na poslední týdny… konečně můžeme říct, že rostou. :)

Bonduelle jsem testovala v srpnu a musím říci, že jsem byla mile překvapena. Kromě čerstvých žampionů jsem totiž znala konzervované jen ve slaném nálevu…

Žampiony Bonduelle ve slaném nálevu jsem použila do hovězího na žampionech a k tomu jsem dělala žampionovou rýži. Bylo to moc dobré, žampiony jsou totiž buď již krájené, nebo celá, malinká hlavička, takže si je můžete upravit, jak chcete…

Pak jsem otevřela žampiony Bonduelle marinované s koprem a byla jsem paf. Na chuť jsou skvělé, jemné, ale cítíte tam nádech kopru a sladko-kyselou chuť. Já si po ochutnání vzpomněla okamžitě na kulajdu… a šla jsem vařit.

Co jsem na kulajdu použila?

bonduelle

  • Cibule
  • Kousek másla
  • Hladkou moukubonduelle
  • Žampiony Bonduelle marinované v kopru
  • Kdo chce může použít i pár lesních hub – tedy pokud rostou
  • Vajíčka
  • Kopr
  • Brambory
  • Zakysaná smetana
  • Sůl
  • Mletý kmín
  • Ocet
  • Cukr – kdo chce (já ho používám, protože polévku miluji jemně sladko-kyselou)

Postup:

Nakrájíme si jednu cibulku na drobno, do hrnce dáme větší kousek másla a necháme pomalinku sklovatět. Mezitím si dáme uvařit do hrnečku lesní houby (pokud je dáváme), pak si uvaříme na kostičky nakrájené brambory (vývar z hub i brambor si schováme) a naposledy vejce. Když je cibulka sklovatá (čím pomaleji ji děláte, tím lépe), zaprášíme ji moukou a uděláme světlou jíšku. Pak do jíšky nalijeme vývar z hub, brambor a pozvolna prováříme a šleháme metličkou. Když má polévka správnou konzistenci (já preferuji dost hustou), vložíme houby, žampiony Bonduelle s koprem, uvařené brambory, oloupaná a nakrájená vajíčka. Pak přidáme trošku kopru, mletý kmín a osolíme. Na vedlejší plotýnku si dám převařit trošku octa. Na úplný závěr vmíchám zakysanou smetanu a nechám rozpustit. Pak dochutím octem a špetkou cukru.

A můj tip na závěr?

bonduelle

Kulajdu vždy dochucuji několikrát. Tentokrát se mi zdála pořád nějaká mdlá, tak jsem vzala nálev ze žapionů Bonduelle s koprem a trošku do polévky přidala. To bylo přesně to, co polévce chybělo. Chuť jsem zvýraznila. Polévka byla super vyvážená a všem moc chutnala. Jsem moc ráda, že jsem přišla na skvělou a jednoduchou vychytávku.

A jak jsem testovala žampiony Bonduelle s rajčatovou omáčkou? To si musíte počkat, protože když jsem ďábelské tousty s topinkami udělala, tak rodinné osazenstvo mi to snědlo, než jsem doběhla pro malou k sousedům. Takže o víkendu budu dělat opět a snad to zvládnu nafotit. :)

Vaše Milada