Mlýnek na mák vám umožní si mák namlít vždy, kdy ho potřebujete. Myslíme, že je to skvělé, čerstvě namletý mák jde hned zapracovat do receptu, stejně, jako jsme to udělali my.

5285a322bcc2b-obrazek.jpg
Foto: Klára Křížová

Zde je náš vyzkoušený recept: Koláč s mákem a drobenkou

Co budete potřebovat:

  • mouka pšeničná hladká 200 g
  • vejce 4 ks
  • krupicový cukr 300 g
  • mák mletý 200 g
  • rostlinný olej 150 ml
  • mléko 100 ml
  • citronová kůra z 1 citronu
  • kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
  • skořice 1 špetka

NA DROBENKU

  • mouka pšeničná hrubá 200 g
  • krupicový cukr 150 g
  • máslo 120 g

00b4edee9c1e5-obrazek.jpg
Foto: Klára Křížová

Jak na to? Vyzkoušený postup je zde:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Nejprve si připravte drobenku, všechny suroviny na drobenku vsypte do mísy a promněte mezi prsty, aby se spojily.
  3. Pak následuje příprava těsta. Pokud máte doma mlýnek na mák, namelte si potřebné množství máku, aby byl hezky čerstvě namletý. My jsme na to použili mlýnek ve formě nástavce na kuchyňský robot ETA Gratus Kuliner II MAX. Během chvíle byl mák hezky namletý.
  4. Mouku, vejce, cukr, mletý mák, olej, mléko, citronovou kůru, kypřicí prášek a skořici promíchejte v míse nebo v robotu na hladké těsto a vlijte je na plech o rozměrech 30 x 35 cm, který před tím vyplníte pečicím papírem.
  5. Posypte drobenkou a dejte péct. Pečte zhruba 30–40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.
  6. Pokud budete dělat tento koláč v sezóně čerstvého ovoce, před posypáním drobenkou můžete těsto poklást či posypat vaším oblíbeným ovocem. Na koláč se chuťově hodí švestky, maliny nebo rybíz.

45d0e0d7fe366-obrazek.jpg16f79dc83429b-blobid0.jpg
Foto: Klára Křížová

Naše shrnutí: použití mlýnku na mák bylo velmi jednoduché a namletý mák byl krásně sypký a voněl svou tradiční vůní. Pokud již kupujete mák mletý, nevíte, kdy byl umletý, může být zažluklý a hořký, což jsou situace, které nemáte pod kontrolou. Myslíme si, že mít možnost si mák namlít doma je praktické a dává vašemu vaření a pečení další rozměr. Testování kuchyňského robota ETA Gratus Kuliner II MAX nás velmi bavilo, protože množství jeho nástavců uvádí každého kuchaře v pokušení zkoušet nové věci nebo jen jistotu a spoleh pro přípravu oblíbených receptů.

Naše články:

e1820042fec49-dopo.jpg

TÉMATA:
ETA