Testování jsem si nechala na klidný víkend na chalupu, kdy jsem věděla, že s manželem můžeme ochutnávat od odpoledne a tak stihneme otestovat všechny druhy piva.

630dce9f812b1obrazek.png.jpg

Převoz piva z Prahy nebyl žádný problém, protože plechovky testovaného piva byly v papírovém šestipacku TopClip, který je na převoz i rychlé vychlazení ideální.

Byla krásná, slunečná sobota, já si vyrazila na houby, vrátila se s plným košem a moc ráda jsem se ponořila spolu s manželem do ochutnávání nepasterizovaných piv Svijany.

Svijanská Desítka 10 %
Pivo světlejší barvy s pěknou pěnou. Její chuť je mírně nahořklá. Byla jsem překvapena, že na to, že je to desítka, tak nechutná jako „voda“. Skvěle se hodí k obědu či na výlet. Je to pivo pro všední příležitost, na kterém si pochutnáte.

10.jpg
Foto: Věra Forejtová

Svijanský Rytíř 12 %
Pivo má krásně jantarovou barvu. Pěna je krásná, hustá jak šlehačka a překvapením bylo, že i dlouho vydrží. Má výraznou chuť a já se musím přiznat, že na mé chuťové pohárky je pivo hodně hořké. Na tom jsem se shodla i s manželem. Jsem ráda, že jsem pivo ochutnala, ale díky velké hořkosti to můj favorit není. Toto pivo bylo dle mého pocitu nejvíce hořké. Ti, kteří mají hořká piva rádi, budou nadšeni.

rytir.jpg
Foto: Věra Forejtová

Svijanský Prémiový ležák “450”
Krásná karamelová barva, hustá pěna, příjemná plná chuť a mírná hořkost. Toto pivo je velké a příjemné překvapení. Je lahodné a dobře se pije. Určitě bude patřit mezi mé stálice. Je dobře, že i když byl vyroben jen pro oslavy 450 let od založení pivovaru ve Svijanech, v nabídce zůstal. Byl by to velký hřích, kdyby bylo toto pivo ze sortimentu staženo :-).

450.jpg
Foto: Věra Forejtová

Svijanská Kněžna 13 %
Tak tohoto piva jsem se opravdu bála. Nemám ráda tmavé ani řezané pivo. A to, i pokud dělám buřty na pivě, volím místo tmavého piva pivo silnější, ale světlé. Pivo má krásnou tmavou barvu a karamelově zabarvenou pěnu, která je opravdu hustá. Po prvním doušku jsem úplně zkoprněla a říkala si „co to je?“. Silná, lahodná ani sladká ani hořká chuť. Tak tohle je opravdu velké překvapení, Svijanská Kněžna dokázala to, že jsem chtěla ochutnávat i nadále a vzala jsem tmavá piva na milost. Dokážu si toto pivo představit jako dezert či při posezení s kamarádkou nebo navečer, pokud chcete jen tak vypnout a rozjímat. Určitě budu toto pivo čas od času ochutnávat i nadále.

knezna.jpg
Foto: Věra Forejtová

Svijanský kníže 13 %
Krásná zlatavá barva, příjemná pěna. Kníže dle mé chuti je jemný, ale plný a není hořký. Moc povedené pivo. Určitě si ho vychutnám znovu.

knize.jpg
Foto: Věra Forejtová

Svijanský Baron 15 %
Další velké překvapení. Nemám ráda silná piva. Pokud si někde koupím ze zvědavosti „speciál“ většinou ho ani nedopiji. Jsou to silná, hořká a pro mě nedobrá piva. Ovšem Baron? Tak to je něco jiného. Krásně voní, má tmavě zlatou barvu. Chuť je silná, akorát hořká. Toto pivo zaujalo jak manžela, tak mne. Je výborné. Určitě si ho budu kupovat, i když ne často, je opravdu silné a tak není vhodné piv vypít více. Pro klidnou pohodu, kdy si chcete vychutnat jedno, dvě pivka v příjemné společnosti je to ideální pivo.

baron.jpg
Foto: Věra Forejtová

Svijanský Máz 11 %
Toto pivo znám důvěrně. V době „covidové“ manžel pořídil výčepní chladící zařízení, a tak si nepasterizovaná Svijanský máz občas dopřáváme. Krásná zlatavá barva, pěna která připomíná šlehačku, pěkně drží. Chuťově není ani sladké ani hořké. Ani slabé ani silné. Je prostě akorát. Hodí se ke každé příležitosti a krásně se pije.

maz.jpg
Foto: Věra Forejtová

A celkový dojem? Ten je senzační. Nepasterizovaná piva Svijany jsou příjemně nasycena. Pokud jsou správně vychlazená, mají krásnou a dlouhotrvající pěnu. Myslela jsem si, že Svijanský Máz 11 %, bude vždy jasná volba, ale spletla jsem se. Po tomto testování vím, že budu určitě dělat výlety i k dalším pivům z tohoto starého pivovaru. A buřty na pivě? Už jedině se Svijanskou Kněžnou 13 % :-). Skvělý mi přijde i testovaný šestipack. Vyberete si z něj přímo pivo dle své nálady a chutě. Brzy si ho opět pořídím.

Věra Forejtová

                                                           630dce5602522obrazek.png.jpg    sss.gif.jpg

Více lahodné inspirace najdete na stránkách www.pivovarsvijany.cz

Víte, že...

„Pasterace, tedy tepelné ošetření, se provádí s cílem prodloužit dobu trvanlivosti piva. V důsledku zahřívání a oxidace se však při ní zhoršují senzorické vlastnosti i nutriční hodnota piva, ničí se enzymy a další zdraví prospěšné látky, a mimo jiné se také snižuje kvalita a trvanlivost pěny. Naopak chuť nepasterovaného piva je čistší a těkavé chmelové silice, jejichž obsah v pivu pasterace rovněž dramaticky snižuje, mu dodávají příjemně chmelovou pivní vůni,“  vysvětluje výhody nepasterovaného piva svijanský sládek Petr Menšík.

Čtěte také: