Pečivo je jedna z těch potravin, která mi nikdy nesmí chybět doma. Co stojí za jeho důležitostí? Protože víme, že univerzálnost pečiva je pro mnoho z nás naprosto k nezaplacení. Navíc chutná všem členům rodiny a je na nás, jaké si z mnoha druhů vybereme. Pečivo je základem oblíbených svačin nebo malých jídel, když nás přepadne hlad. Je ale také alternativou plnohodnotné večeře, pokud nestíhám uvařit teplé jídlo. Například chutné pomazánky nebo uzeniny jako jsou párky či klobása si neumíme představit bez pečiva. Některé polévky se přímo podávají v malých vydlabaných chlebících, protože kombinace chutí je dokonalá. Určitě také máte rádi obložený talíř se zeleninou, sýrem, šunkou a vejcem, to je vždy sázka na jistotu, že si pochutnají a nasytí se všichni.
Pečivo máme rádi i my v redakci. Uvítaly jsme s kolegyněmi možnost testovat výborné pečivo od pekárny La Lorraine. Testování nás velmi bavilo, protože pečivo bylo krásně křupavé a voňavé. Pečivo ale nejíme samotné, proto jsme si připravily zdravé pomazánky a potraviny na obložení chleba či bagetek. To jsou kombinace, které navnadí každého k ochutnání.
Pečivo obsahuje nejvíce sacharidů, dále část bílkovin a tuků. Co se stane, když sníte pečivo samotné? Nadbytek sacharidů způsobí zbytečně velký vzestup hladiny krevního cukru po jídle. Proto je lepší pečivo vždy doplnit bílkovinou, třeba cottage sýrem, vajíčkem, šunkou nebo čímkoliv dalším, co vám chutná. |
Co jsme měly v redakci možnost testovat? Všechny tyto druhy pečiva:
- Kornbageta s kváskem 125 g
- Francouzská bageta střední 120 g
- Rustikální semolinový chléb 420 g
- Žitná bagetka cereální 100 g
- Kornspitz bagetka 80 g
- Podmáslová kaiserka 65 g
Jak nám testované pečivo od pekárny La Lorraine chutnalo? Přečtěte si naše recenze!
Klára
Pečivo jím pravidelně, je to potravina, která nám doma nesmí chybět. Je základem snídaní – snídám buď cereálie s jogurtem, nebo chléb s máslem a šunkou, sýrem, medem, prostě na co mám zrovna chuť. Testované pečivo se mi líbilo jak na pohled, tak jeho vůně, ale bezkonkurenčně i jeho chuť. Velmi mi chutnal rustikální semolinový chléb, chutnal výborně, ocenila jsem suroviny, ze kterých se chléb peče (pšeničná mouka semolina, pitná voda, kvas, droždí, jedlá sůl s jódem, pšeničná krupice a mouka, sladová mouka a další složky). Také žitná bagetka byla naprosto luxusní. Mám ráda pečivo se žitnou moukou, pokud mohu, sáhnu po něm při nákupu. Pečivo máme pravidelně i k večeři – chléb s rybí pomazánkou, chléb s vajíčky natvrdo a s pažitkou… Mé testování dopadlo velmi dobře. V podstatě všechny druhy pečiva, které jsem od pekáren La Lorraine ochutnala, byly skvělé. Tak, jak to mám ráda – voňavé, se správně vláčnou strukturou, dochucené, jak má pečivo chutnat, čerstvé a krásně křupavé. Jen se zakousnout.
Marta
Upřímně jím pečivo velmi zřídka. Ale když už si mám něco dát, jsou to žitné bagety nebo kornbagety. Ráda si na ně dám pomazánkové máslo nebo nějakou fajn pomazánku a skvělé jsou i jako jednohubky třeba na oslavu nebo piknik. Testované pečivo, bagety, kaiserky i chléb, bylo velmi vláčné, čerstvé a s křupavou kůrkou. A navíc mělo vše skvělou chuť. Doplněné pomazánkami, které jsme si v redakci namazaly na pečivo a ozdobily, to byla dokonalá souhra chutí. Hodně mi také chutnal rustikální semolinový chléb. Ten mě upřímně zaujal opravdu hodně. Na to, že chléb jako takový příliš nevyhledávám, tento byl skvělý a poohlédnu se po něm i v budoucnu.
Vendula
Bez pečiva si nedokážu život představit. Nejčastěji ho snídám, nebo svačím. Jogurty ráno moc nezvládám jíst, protože je mi z nich těžko. Pečivo mi přijde skvěle variabilní a zasytí mě. Miluji světlé pšeničné pečivo i žitné housky a chleby. To testované krásně vonělo a skvěle vypadalo. Mělo i doma následně delší trvanlivost. Pokud bych měla vybrat jen dva top testované produkty, byl by to rustikální semolinový chleba, který se skvěle hodil na bruschetty s rajčaty a olivovým olejem. Žitné rustikální bagetky mi přijdou skvělé chutí i velikostí, třeba na obložený sendvič do práce místo oběda, když člověk nestíhá. Tohle testování moc chutnalo!
Zuzka
Musím říci, že si pečivo docela vybírám a hned tak něco nekoupím. Pečivo musí být kvalitní a musí mít chuť. Úplně ignoruji „beztvaré a skoroumělé“ housky či rohlíky, které jsou sice levné, ale naprosto nechutné. Je dobře, že je v obchodech výběr, že si mohu přečíst složení pečiva a to, jaká pekárna pečivo upekla. Nejvíce mi chutnala žitná bagetka cereální, líbí se mi, že obsahuje lněné semínko zlaté, slunečnicová semena, semínka anýzu, kmín, semena fenyklu a koriandr. Směs dává bagetě jemnou originální chuť. Vždy se snažím mít doma pečiva dostatek, protože dělám dceři do školy svačiny, ve kterých pečivo je. Nechci, aby si kupovala různé sušenky nebo jiné sladké pochutiny, které nejsou úplně zdravé a jsou zbytečně sladké. Za mě je pečivo z pekáren La Lorraine velmi dobré a mohu ho doporučit.
Michaela
Máme velkou rodinu, takže u nás se jí pečivo každý den. Kupuji ho pravidelně, každý z nás má jiné chutě, takže se snažím, aby doma bylo více druhů – chléb, bagety, kaiserky.
Redakční testování pečiva z pekáren La Lorraine jsem si velmi užila, mám ráda, když je pečivo čerstvé a voní po celé místnosti. Už jen ta vůně je tak lákavá, že nemohu odolat. Navíc, když jsme pečivo zkombinovaly s různými pomazánkami, humusem nebo jen tak s čerstvým sýrem a ředkvičkami. Pochutnala jsem si na kornbagetě s kváskem, jejímž základem je pšeničná a žitná mouka, byla krásně křupavá, a také na klasické francouzské bagetě. Ta se skvěle hodí pro tvorbu chlebíčků, které naše rodina miluje. Rustikální semolinový chléb byl bezkonkurečně nejlepší. Krásně vláčný, plný vůně, s křupavou kůrkou. Co víc si od chleba přát? A ta chuť! Oceňuji, že žitná bagetka cereální obsahuje i žitné a ovesné vločky, také mnoho zdravých semínek. Překvapilo mě, že v kornspitz bagetce je jako surovina pražená žitná i pšeničná mouka, která dodává bagetce charakteristickou chuť. Všechno testované pečivo musím pochválit, opravdu je chuťově velmi dobré. Ráda vám ho doporučím.
„Pečivo je potravina velice variabilní a užitečná. Patří mezi sacharidové potraviny, které by v našem jídelníčku měly tvořit přibližně polovinu z celkového příjmu energie. Výborně poslouží tam, kde není možnost nebo čas uvařit teplé jídlo – těstoviny, brambory ani rýže, které rovněž patří mezi sacharidové potraviny, se na rozdíl od pečiva obvykle nedají bez tepelné úpravy jíst. Pečivo tedy najde největší uplatnění v případě studených velkých jídel a zejména svačin,“ upřesňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová. |
Více najdete na ZDE
Naše články:
Nový komentář