Naše tipy na míchané nápoje z tequily

tequilaPaloma
El Jimador Reposado
čerstvá limetová šťáva
Kinley Tonic Grapefruit
led
Do sklenice nalijeme tequilu, tonic a zakapemečerstvou limetovou šťávou.

tequilaCharro Negro
El Jimador Reposado
coca-cola
led
citron nebo limetka
Do sklenice s ledem nalijeme tequilu, coca-colu, okraj sklenice můžeme ozdobit nakrojeným plátkem citronu nebo limetky.

Na tequilu jsou Mexičané skutečně hrdí. Aby mohl nápoj nést toto označení, musí být vyroben v Mexiku, přesněji ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z Agave Tequilana Weber Azul. Její chuť ale ovlivňuje také místo, kde rostlina vyrostla, její stáří, výrobní proces a doba zrání. Agáve se pěstuje na rozsáhlých plantážích, kde zraje sedm až dvanáct let. Sklízejí se pouze zralé sukuly, z nichž Jimador mačetou oseká tuhé listy a obnaží srdce agáve zvané piña podobné velkému ananasu. To se rozčtvrtí, desítky hodin vaří a poté rozdrtí. Do směsi se přidají kvasinky, které přemění cukry na alkohol. Kvašení probíhá podle typu tequily 3 až 5 dní. Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je čerstvá tequila typu Blanco, pokud se jedná o typ, jenž vyžaduje další zrání, ukládá se nápoj do dřevěných soudků.

Doporučujeme

tequilatequilaMezi kvalitní tequily dostupné také na českém trhu patří i celosvětově nejprodávanější značka El Jimador vyrábějící se od roku 1995. K dostání je ve variantách El Jimador Blanco, neboli stříbrná (tedy mladá tequila, která zrála maximálně 4 týdny) určená především tradicionalistům a El Jimador Reposado (kvalitní nápoj zrající 2 měsíce) lahodně vonící po skořici a pečené agávi.

Chcete vyhrát 10 lahví tequily? Zapojte se do naší soutěže!

Reklama