Tequila je pro Mexičany totéž co šampaňské pro Francouze, whisky pro Skoty a pivo pro Čechy. Aby mohla nést své označení, musí být vyrobena v Mexiku, přesněji ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z Agave Tequilana Weber Azul (sukulent, který je v Mexiku označován také jako Blue Agave nebo Maguey). Tyto čtyři mexické oblasti zajišťují kompletní světovou produkci pravé tequily, která činí ročně cca 150 milionů litrů. Sukulent roste a zraje až 12 let, teprve poté je vhodný pro výrobu tequily, na jejíž produkci je potřeba asi 8 kg této rostliny. Jimador sklízí pouze zralé plody, z nichž oseká tuhé listy a obnaží srdce agáve, zvané piña, podobné velkému ananasu. To se rozčtvrtí, desítky hodin vaří a poté rozdrtí. Do směsi se přidají kvasinky, které přemění cukry na alkohol. Kvašení probíhá podle typu tequily 3 až 5 dní. Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je čerstvá tequila typu Blanco, pokud se jedná o typ vyžadující další zrání (Reposado, Añejo, Extra Añejo), ukládá se nápoj do dřevěných soudků.

a

El Jimador pro tradicionalisty i labužníky

Tequila El Jimador je v Mexiku nejprodávanější tequilou již od roku 2000. Její výroba probíhá od roku 1994 v Casa Herraduře ve státě Jalisco a za dobu své existence byla vyznamenána celou řadou ocenění – jak novinářských, tak i profesních. V Casa Herradura, druhé nejstarší destilérce v Mexiku se tequily vyrábí již od roku 1870.

Od srpna letošního roku přichází tequila El Jimador s významným vylepšením. Několik let bylo možné v České republice ochutnat pouze El Jimador mixto (s obsahem 51 % Agave), nyní přichází El Jimador 100 % Agave. Jeho chuť je jemnější, obsahuje méně methanolu a je méně sladký. Díky  100% obsahu agáve poskytne každému labužníkovi autentický a kvalitní tequilový zážitek.

aEl Jimador 100 % Agave Blanco

Nejčerstvější tequila určená tradicionalistům. Po destilaci tento druh vůbec nezraje, El Jimador 100 % Agave Blanco se nechává pouze uležet a díky tomu si zachovává krystalickou barvu a výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve. Chuť El Jimador 100 % Agave je neobyčejně hladká, po jejím prvním ochutnání pocítíte v ústech nádech citrusových plodů.

El Jimador 100 % Agave Reposado

Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. El Jimador 100 % Agave Reposado zraje 2 měsíce v dubových soudcích, z nichž získává krásnou světle zlatavou barvu. Po prvním doušku ucítíte na patře lahodnou chuť agáve, skořice a citrusových plodů. Právě tento druh El Jimador je v Mexiku nejprodávanější tequilou.

El Jimador 100 % Agave Añejo

Añejo znamená v překladu uleželý a přesně taková je El Jimador 100 % Añejo. V čistých dubových soudcích zraje více než 12 měsíců a díky nim se vyznačuje jemnou, nečekaně hladkou chutí i barvou. V každém doušku ucítíte rafinovanou, sladkou chuť dřeva a vanilky.