Foto: Zdravestravovani.cz
Ingredience na salát:
- 50 g syrové červené řepy
- 50 g syrového celeru
- řepkový olej
- 1 cibule
- 1 menší cuketa
- 1 žlutá paprika
- 50 g ovsa
- 50 g čočky
- 50 g černých fazolí
- barevný drcený pepř hladkolistá petržel
Ingredience na krém:
- 30 g syrového celeru
- 20 g olivového oleje
- 5 g čerstvého kopru
- hoblinky parmazánu
- podle potřeby zeleninový vývar (tak, abychom získali krémovou nebo tekutější konzistenci jako u dresingu)
Postup:
Nakrájíme syrovou bulvu řepy a celeru na kostičky cca 1x1x1cm. Rozehřejeme si řepkový olej na cca 130 °C a konfitujeme zeleninu dokud není příjemná na skus.
Uvaříme si oves, čočku a fazole. Cibulku nakrájíme na jemno, cuketu a žlutou papriku na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, zesklovatíme cibulku, přidáme cuketu a opečeme na barvu, pak přidáme papriku, tu stačí jen lehce zarestovat. Posypeme troškou drceného barevného pepře. Přidáme uvařený oves, fazole a čočku a prohřejeme společně s čerstvě nasekanou hladkolistou petrželkou. Tuto směs naaranžujeme na talíř a posypeme konfitovanou červenou řepou a celerem. Talíř dozdobíme hoblinkami parmazánu a zelenkavým krémem, který připravíme následovně.
Uvaříme si zbytky celeru, a když je úplně měkký, tak dáme do mixéru spolu s olivovým olejem, zeleninovým vývarem a čerstvým koprem. Je třeba mixovat dlouho, aby z toho vznikl krásný zelenkavý krém, který osolíme. Případně dochutíme parmezánem (rozmixujeme).
Máme pro vás i jinou variantu čočkového salátu:
Čočkový salát s řepou a šunkou
Nový komentář