Foto: Shutterstock
Problémy s otěhotněním
Příliš vysoká míra prolaktinu v ženském těle může vést k dočasné neplodnosti. Pokud se snažíte o miminko, nicméně se vám otěhotnět stále nedaří, hormonální nerovnováha může být jednou z příčin. „Vyšší koncentrace prolaktinu negativně ovlivňuje menstruační cyklus. Cyklus se prodlužuje, neprobíhá ovulace a často není žena schopna otěhotnět. Při vysokých koncentracích může cyklus zcela chybět. Hyperprolaktinémii doprovází projevy nedostatku estrogenů, jako je vaginální suchost, úbytek sekretu v děložním hrdle a zmenšování dělohy,“ popisuje MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu na Praze 7.
Co stojí za zvýšeným prolaktinem
Hladinu prolaktinu může zapříčinit nadměrný stres, hormonální antikoncepce, psychofarmaka, léky na vysoký tlak, žaludeční vředy a některé bylinky, třeba kopřiva. Zvýšení může nastat při syndromu polycystických vaječníků nebo při poruchách fungování štítné žlázy. Pokud jste se v problémech poznala, není třeba se zbytečně hrozit a bát. Nejdříve je dobré zkonzultovat své problémy s ošetřujícím lékařem a následně zahájit léčbu. Nerovnováhu prolaktinu lze ovlivnit.
V těhotenství dbejte na stravu
Naopak pokud už těhotná jste, přichází čas se o správnou hladinu tohoto důležitého hormonu starat. Je totiž důležitým prostředníkem pro správné nastartování laktace po porodu. „Odbornými studiemi byl prokázán pozitivní vliv zázvoru na tvorbu mléka. Maminky ho mohou bezpečně užívat například v doplňku stravy, který současně obsahuje laktobacil L. Rhamnosus HN001 snižující riziko rozvoje atopického ekzému u dítěte,“ říká MUDr. Radka Gregorová.
Jako nastávající maminka byste měla přizpůsobit svou stravu těhotenství a zařadit látky, které jsou pro vývoj plodu i vaše tělo přínosné. Do stravy v rozumném množství zařaďte zázvor. Jeho užívání se doporučuje primárně v práškové formě, kdy nehrozí překročení doporučeného množství a s tím spojených rizik. Při výběru dejte přednost doplňkům stravy, které mimo samotný zázvor obsahují také kyselinu listovou ve formě folátů a laktobacily.
Nový komentář